Image default

Wat je moet weten over telescopen!

Als je de sterren en planeten in het heelal van iets dichterbij zou willen zien, dan kun je een telescoop op je zolderkamer zetten. Voor een paar tientjes koop je er een bij de speelgoedwinkel, of een paar duizend euro in de speciaalzaak. Er zweven ook telescopen in de ruimte, denk maar aan de bekende ruimtetelescoop Hubble. Wat moet je weten over telescopen?

Welke telescopen er zoal zijn

Er zijn veel soorten telescopen en ze werken allemaal met lenzen om het beeld te vergroten. De eerste is een refractortelescoop en deze is goed geschikt voor de beginner. Dit is een onderhoudsvriendelijke telescoop, al niet geschikt voor het bekijken van sterren(stelsels). De eveneens betaalbare Dobsontelescoop, vaak gebruikt door amateurastronomen, is daarvoor een stuk beter. Wil je echt eens diep in de ruimte kijken dan kom je uit op de catadioptrische telescoop. De prijs van deze telescopen loopt flink op, tot in de duizenden euro’s.

Hoe ver kun je kijken door een telescoop?

Afhankelijk van je telescoop kun je de planeten Venus, Jupiter en Saturnus vaak al heel aardig bekijken. Dit geldt ook voor de verschillende grotere hemellichamen in de Melkweg, al blijven sterren er altijd hetzelfde uitzien. Deze worden enkel iets helderder. Een tip bij het afspeuren van de hemel is Google Sky Map (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.stardroid&hl=nl). Met deze app raak je de weg niet zo snel kwijt en weet je doorgaans ook wat je ziet, van planeten tot andere objecten.

Grote telescopen

Op La Palma staat de Gran Telescopio Canarias, één van de grootste telescopen van de wereld. Ook in Nederland staan grote telescopen. De grootste staat op de Radboud Universiteit en deze wordt vooral gebruikt om licht in het heelal te ontdekken. In de ruimte zweven ook verschillende telescopen. De bekendste is ongetwijfeld de Hubble. Deze draait al sinds 1990 rond de aarde en het grote voordeel van deze telescoop is dat er geen hinder wordt ondervonden van de atmosfeer van de aarde. Een van de mooiste foto’s gemaakt door de Hubble is van de Adelaarsnevel.

Starten met een telescoop

Kijk eens op Astrowiki (http://wiki.waarnemen.com/index.php/Beginnerstelescopen). Op deze website vind je voor een ieders budget een mooie telescoop.

Meer astro-feitjes en weetjes?

Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen over de telescopen die je thuis kunt gebruiken, of kunt bezoeken. Houd daarom de Wat je moet weten over-artikelen goed in de gaten voor nog meer opvallende details!

Ook interessant

Venus verliest koolstof- en zuurstof-ionen

stipmedia

‘Vervuilende’ activiteit van sterrenstelsel NGC 4383 in beeld gebracht

stipmedia

Ruimtesonde Voyager 1 stuurt weer begrijpelijke informatie naar de aarde

stipmedia

De eerste glimp van de Grote Noord-Amerikaanse Eclips

stipmedia

Heeft bruine dwerg W1935 een actieve maan?

stipmedia

Hubble spoort honderden kleine planetoïden op

stipmedia