De sterren die je ’s nachts aan de hemel ziet staan, bevinden zich in het heelal, ook wel aangeduid als de kosmos. Het is de samenvattende naam voor de ruimtetijd-continuüm waarin je leeft. In deze ‘wat je moet weten over’ wat leuke weetjes over dit uitgestrekte kosmos.
Het heelal in het klein
Uiteraard zijn er heel wat ideeën over het ontstaan van het heelal. Veelal wordt aangenomen dat de kosmos zo’n 13,75 miljard jaar geleden ontstond door de oerknal, de zogenoemde “bigbangtheorie” van Georges Lemaître. Het heelal is daarna uitgegroeid tot een enorm aantal (super) clusters die weer bestaan uit soms wel duizenden sterrenstelsels. Het zonnestelsel, waar de aarde onderdeel van is, bevindt zich in de Melkweg welke weer onderdeel uitmaakt van een soort cluster, namelijk de Lokale Groep. Deze groep is verhoudingsgewijs klein met een diameter van ongeveer 10 miljoen lichtjaar. De nabijgelegen Lokale Supercluster heeft een diameter van maar liefst 250 miljoen lichtjaar.
Optioneel: https://www.youtube.com/watch?v=8Are9dDbW24
Een multiversum?
Met bovenstaande lijkt het erop dat we flink wat weten over het heelal. Uiteraard weten we al veel meer dan honderd jaar geleden, maar nog steeds weten we bijzonder weinig. Je kunt het een beetje vergelijken met wat we weten over de oceanen op de aarde. Van deze wereldwateren hebben we slechts een kleine 10 procent in kaart weten te brengen. Bij het heelal ligt dat percentage vele malen lager en daarbij zijn er eerder theorieën over het heelal dan keiharde feiten. Zo is er het idee dat het heelal is ingebed in een bepaalde ruimte. Er wordt steeds vaker aangenomen dat er meerdere universums bestaan in soort van een multiversum.
Het einde van het heelal
Ook over het einde van het heelal zijn allerlei theorieën en ideeën. Zo wordt er aangenomen dat het heelal steeds verder uitdijt en daardoor zouden sterrenstelsels, en uiteindelijk ook moleculen en atomen, uit elkaar worden getrokken. Er zijn zelfs gedachten dat de mogelijke verschillende universums met elkaar gaan botsen. Andere wetenschappers denken dat het steeds verder uitdijen van het heelal er juist voor zal zorgen dat er een implosie zal plaatsvinden waardoor er niet meer zal bestaan in het universum. Wat er ook gaat gebeuren – dit ligt ongetwijfeld miljoenen, waarschijnlijk miljarden jaren in de toekomst.
Meer astro-feitjes en weetjes?
Er valt nog veel meer te vertellen over het uitgestrekte heelal en de mogelijk naastgelegen universums. Houd daarom de Wat je moet weten over-artikelen goed in de gaten voor nog meer opvallende details!