Image default

Wanneer vergaat de zon?

De zon, ook wel een Gele Dwerg, is het middelpunt van het stelsel met planeten waar ook de aarde toebehoort. Ze mag op momenten net zo groot lijken als de maan, maar dat is ze uiteraard niet. De zon is véél groter, namelijk 109 maal de diameter van de Aarde. En met een leeftijd van 4,6 miljard jaar bestaat ze al een flinke tijd. Maar hoe lang zal de zon nog branden?

De kracht van de zon

Waar we op de aarde naarstig op zoek zijn naar allerlei vormen van duurzame energie, levert de zon continu een enorme hoeveelheid gratis energie af. Een mooi voorbeeld om aan te tonen dat er veel energie wordt geproduceerd door de zon is dat je 100 miljard ton dynamiet per seconde zou moeten laten ontploffen om de hoeveelheid energie die de zon per seconde produceert te evenaren. Het zijn slechts een beperkt aantal stoffen die voor de energie zorgen. Naast de brandstof waterstof (72 procent) bevat de zon flink wat helium (26 procent) en in mindere mate zuurstof, koolstof, neon, stikstof, magnesium, ijzer en silicium.

Wanneer gaat de zon uit?

Experts denken dat de zon nog minimaal een dergelijke periode zal branden, aangezien er wordt verondersteld dat de zon zo’n beetje de helft van haar brandstof heeft verbruikt. Haar leeftijd van 4,6 miljard jaar is daarom relatief jong te noemen. De zon gaat voorlopig dus nog niet uit. Het blijft er nog enkele miljarden jaren bijzonder heet. Aan de oppervlakte van de zon is het zo’n 5500 graden Celsius en deze kan oplopen tot zelfs 15 miljoen graden Celsius.

Zonder zonnestralen

Mocht de zon ooit stoppen met schijnen, dan gaat er iets opmerkelijks gebeuren. Doordat het waterstof opgebrand is gaat de zon onder meer flink gaat uitzetten. Waarschijnlijk tot 100 keer zo groot. Ook de kleur zal veranderen, van geel naar rood. Onze Gele Dwerg wordt een grote Rode Reuzenster. Daarna zal ze afbrokkelen tot een kleine kernster, een Witte Dwerg, die later helemaal is uitgestorven tot een Zwarte Dwerg. Het mag duidelijk zijn dat het leven op de aarde op dat moment is uitgestorven. Zonder zonlicht geen leven op aarde.

Ook interessant

Eenzaam dwergstelsel buiten de Lokale Groep ontdekt

stipmedia

Een exoplaneet aan de rand van zijn ondergang

stipmedia

Trojaanse bolhopen staan niet waar ze ontstonden

stipmedia

De maan is oud, maar heeft een jongere korst

stipmedia

Gigantische vulkaanuitbarstingen speelden geen rol bij uitsterven dinosauriërs

stipmedia

Kolossaal zwart gat ontdekt in het vroege heelal dat bijkomt van een grote vreetbui

stipmedia