Image default

Vijfde succesvol voorspelde inslag van miniplanetoïde

Het is opnieuw gelukt om van een aanstormende planetoïde met succes te voorspellen dat en waar hij tegen de aarde zou botsen.
Dat is nu sinds 2008 slechts vijf maal het geval geweest. Het betrof een rotsblok van ruwweg een meter groot dat nog geen twee uur na zijn ontdekking in de dampkring
verbrandde, een nieuw ‘snelheidsrecord’.
Gemiddeld arriveert er zo’n tien maal per jaar een object van deze grootte, maar de meeste ziet men niet aankomen.
De aanstormende meteoroïde (planetoïde) werd op 11 maart 2022 ontdekt op opnamen gemaakt door de Hongaarse astronoom Krisztián Sámeczky met de Schmidt-telescoop van de sterrenwacht in Piszkéstetö.
Hij maakte kort na elkaar vier opnamen en meldde de ontdekking direct aan het Minor Planet Center (MPC) in de Verenigde Staten.
De kans op een botsing werd toen nog op minder dan één procent geschat. Dat veranderde toen Sámeczky nog tien opnamen naar het MPC had gestuurd.
Toen sprong de kans op een botsing opeens naar honderd procent. De plaats van inslag kon aanvankelijk op zo’n duizend kilometer nauwkeurig worden berekend.
Inmiddels hadden ook andere (amateur)astronomen opnamen van het object gemaakt.
In combinatie met de voortgaande opnamen van de ontdekker kon toen worden berekend dat de planetoïde precies één uur en 58 minuten na zijn ontdekking op ongeveer 140 kilometer ten zuiden van het eiland Jan Mayen de atmosfeer zou binnendringen.
De diameter werd op grond van de schijnbare helderheid op een meter geschat. De planetoïde zou dus tijdens zijn korte tocht door de dampkring vrijwel volledig verbranden.
Kort na de voorspelde inslag kreeg het object van het MPC de aanduiding 2022 EB5.
De planetoïde was daarmee sinds 2008 de vijfde die vóór zijn verwachte inslag was waargenomen en de eerste die in Europa was ontdekt.
Vanwege de afgelegen locatie werd de explosie zelf voor zover bekend door niemand waargenomen. Wel werden drukgolven van de explosie gedetecteerd door infrageluiddetectoren op IJsland en Groenland.
Op grond hiervan werd berekend dat de energie van de explosie overeenkwam met die van een aardbeving van magnitude 4.0 op de schaal van Richter. (GB/ESA)
(Image Credit: Wikipedia/ Hannes Grobe)

Ook interessant

Dubbele zwaartekrachtlens kan licht werpen op de uitdijing van het heelal

stipmedia

Gesteenten die Chinese maanlander Chang’e-6 naar aarde bracht zijn verrassend ‘jong’

stipmedia

Hubble-telescoop ziet nasleep van botsing tussen Melkweg en klein buurstelsel

stipmedia

Staat de theorie over de vorming van sterrenstelsels op de helling?

stipmedia

Rode ‘monstersterrenstelsels’ ontdekt in het vroege heelal

stipmedia

Planetoïde Apophis loopt in 2029 mogelijk averij op bij scheervlucht langs de aarde

stipmedia