Image default

Veilig naar de zon kijken

Er zijn twee manieren om met een verrekijker of telescoop veilig naar de zon te kijken: verzwak het zonlicht met een filter vóór de kijker of projecteer de zon op een scherm áchter de kijker. Een veilig zonnefilter kun je zelf maken van zogeheten Astrosolarfolie, dat je (met gebruiksaanwijzing) vrij goedkoop bij telescopenwinkels kunt aanschaffen.
Met een verrekijker of telescoop kun je de zon ook projecteren op een wit stuk karton. Plaats dit een centimeter of vijftig achter je kijker, aan de kant van het oculair. Heb je een verrekijker en geen statief hiervoor, leun hem dan op een vensterbank of zo en houd de kijker goed vast. Let erop dat je je hand niet achter een van oculairs houdt, want daar wordt het heet!
Richt je kijker zonder erdoor te kijken op de zon. Dat doe je door op de schaduw van de (verre)kijker te letten: als die op zijn kleinst is zou ook de zon min of meer in beeld moeten zijn. Op een gegeven moment zie je een witte ronde vlek op het karton verschijnen (bij een verrekijker twee vlekken).
Dat is de afbeelding van de zon. Je kan de grootte en felheid van de afbeelding veranderen door het karton verder weg of juist dichterbij te houden.

Niet in zon kijken

Zorg ervoor dat de zonsafbeelding op het karton zich in de schaduw bevindt, bijvoorbeeld die van de kijker of jezelf: dan is de zon duidelijker te zien.
Stel de kijker vervolgens goed scherp. [Let op: veel telescopen bevatten kunststof aan het einde van de kijkerbuis en zijn ongeschikt voor zonneprojectie: ze zouden ervan smelten. Ook een heel dure verrekijker kun je beter niet gebruiken: de oculairs worden namelijk warm en kunnen stukgaan. Kijk voor meer tips over veilig kijken naar de zon op www.zonsverduistering.nl
(Image Credit: Source: NASA/GSFC/SDO)

Ook interessant

Gesteenten die Chinese maanlander Chang’e-6 naar aarde bracht zijn verrassend ‘jong’

stipmedia

Hubble-telescoop ziet nasleep van botsing tussen Melkweg en klein buurstelsel

stipmedia

Staat de theorie over de vorming van sterrenstelsels op de helling?

stipmedia

Rode ‘monstersterrenstelsels’ ontdekt in het vroege heelal

stipmedia

Planetoïde Apophis loopt in 2029 mogelijk averij op bij scheervlucht langs de aarde

stipmedia

Verklaring gevonden voor vreemd gedrag van magnetosfeer Uranus in 1986

stipmedia