Image default

Terug keer van de 2 Boosters van STS

De lancering van Space Shuttle 133 was begin 2011 hierna waren er nog 2 Space Shuttle lanceringen voor het  Shuttle programma stopte. Ik had mezelf  aangemeld voor de Press-site en mijn badge lag weer klaar bij aankomst op het kantoor van Kennedy Space Center. Aantal dagen na aankomst was de lancering van STS-133 (Space Transportation System).

Bij elke lancering worden de vaste brandstof Boosters  opgevist uit de Atlantische oceaan d.m.v. 2 schepen die daar al liggen te wachten namelijk, Freedom Star, en Liberty Star, ongeveer 240 km uit de kust.Het duurt ongeveer 2 dagen voor de boten terug zijn met elk een booster erachter zich meeslepend. De aankomst van de 2 boten is goed te zien op een pier in Jetty-Park  bij Cape Canaveral.

Meestal staat er wat media de boosters op te wachten.

Het is een mooi gezicht als ze in de verte aankomen, en uiteindelijk de pier passeren waar wij staan.Ze gaan dan door naar een plek op Air Force Station waar ze uit het water worden gehesen.Wij hadden een verzoek ingediend om de boosters aldaar te bezoeken en onder begeleiding was dat akkoord. We gingen we naar die plaats waar de boosters lagen.

Met uitleg werden we begeleid,  mochten we de brandstof Boosters van dichtbij bekijken, en fotograferen.Om het van zo dichtbij te zien is echt geweldig, en wat zag de achterkant er gehavend uit. Dat had ik niet verwacht.Wat ook zeer goed te zien was waren de 4 plaatsen bij elke Booster waar de explosieve bouten (foto met rode pijl )waren bevestigt, waarmee  het geheel vast staat op lanceerplatform .Uiteindelijk werden de Boosters hier schoongemaakt, en heb ik nog een stukje foam van een van de Boosters meegenomen. Het was een zeer geslaagde trip en excursie van NASA !

(Tekst & foto’s: Rob van Mackelenbergh)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant

Recordontdekking wijst erop dat superzware zwarte gaten al vroeg zijn ontstaan

stipmedia

NASA-ruimtesonde nadert zon dichter dan ooit

stipmedia

Ringen van Saturnus zijn mogelijk veel ouder dan gedacht

stipmedia

Allereerste dubbelster gevonden bij superzwaar zwart gat in ons Melkwegstelsel

stipmedia

Sterrenstelsel NGC 1052 is een geschikt doelwit voor de Event Horizon Telescope

stipmedia

Planeet-vormende schijven leefden langer in het vroege heelal

stipmedia