Image default

Ster S2 houdt zich aan het boekje van Einstein

Nauwgezet onderzoek van een ster die om Sagittarius A, het superzware zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel, cirkelt, laat zien dat het licht van de ster moeite heeft om uit het zwaartekrachtsveld van het zwarte gat te ontsnappen. Hierdoor heeft het sterlicht een wat langere golflengte gekregen. een verschijnsel dat gravitationele roodverschuiving wordt genoemd. De gemeten roodverschuiving is in overeenstemming met de algemene relativiteitstheorie (Science, 26 juli). De betreffende ster, die S2 of S0-2 wordt genoemd, draait in 16 jaar om Sagittarius A.
De gravitationele roodverschuiving van zijn licht is gemeten rond het moment dat hij dit zwarte gat het dichtst was genaderd.
Precies een jaar geleden kwam ook een ander onderzoeksteam al tot de conclusie dat S2 zich aan de regels van de algemene relativiteitstheorie houdt.
De nu gepubliceerde resultaten zijn een nauwkeuriger vervolg daarop.
De algemene relativiteitstheorie van Einstein stelt dat wat wij als zwaartekracht ervaren het gevolg is van een kromming van ruimte en tijd.
Het is nog steeds de beste theorie om de werking van de zwaartekracht te beschrijven, maar met de meest extreme zwaartekrachtvelden, die in het inwendige van een zwart gat, kan de theorie niet overweg.
Wetenschappers zijn dan ook naarstig op zoek naar een bredere zwaartekrachtstheorie die nader kan verklaren wat een zwart gat nu precies is.(EE)

Ook interessant

Datum geprikt voor landing op planetoïde Ryugu

stipmedia

Nog meer protoplanetaire schijven in beeld gebracht

stipmedia

Waarom de Melkweg zo heet

stipmedia

Tijdens maanverduistering is een metersgrote inslagkrater op de maan ontstaan

stipmedia

Atmosfeer van gloeiend hete exoplaneet bevat zeldzame aardmetalen

stipmedia

Planetenjager TESS is klaar met de zuidelijke hemel

stipmedia
Hide Related Posts