Image default

Protoplanetaire schijven rond dubbelsterren staan vaak scheef

Veel dubbelsterren zijn omgeven door een schijf van gas en stof die schuin op het baanvlak van de beide sterren staat.
Dat blijkt uit nieuw onderzoek met de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).
Bij compacte dubbelsterren vallen schijf- en baanvlak veelal juist wél samen.
Net als jonge enkelvoudige sterren zijn jonge dubbelsterren vaak omgeven door een schijf van gas en puin, waarin planeten kunnen ontstaan: een ‘protoplanetaire schijf’. Bekend was al dat deze schijf bij sommige dubbelsterren vervormd is of scheef staat.
Zo werd vorig jaar een dubbelster ontdekt waarbij de schijf haaks op het baanvlak van de twee sterren staat.
Om te onderzoeken hoe gangbaar zulke afwijkende protoplanetaire schijven zijn, heeft een team van Amerikaanse astronomen de schijven rond negentien dubbelsterren onder de loep genomen.
Daarbij kwamen ze tot de verrassende ontdekking dat de oriëntaties van deze schijven in sterke mate afhankelijk zijn van de baanperiode van hun beide moedersterren.
Hoe korter de omlooptijd van de dubbelster, des te waarschijnlijker is het dat de beide sterren en hun protoplanetaire schijf in hetzelfde vlak liggen.
Maar bij dubbelsterren met omlooptijden van meer dan een maand staat de schijf doorgaans schuin op het baanvlak van de dubbelster.
Vervolgens hebben de astronomen de ALMA-gegevens vergeleken met die van een tiental oudere dubbelsterren met korte omlooptijden waarbij (met behulp van de Kepler-ruimtetelescoop) planeten zijn ontdekt.
Ook deze planeten blijken zich netjes in het baanvlak van de dubbelster te bevinden.
Waarom er zo’n sterk verband bestaat tussen de omlooptijd van een dubbelster en de stand van diens protoplanetaire schijf is nog onduidelijk.
Waar de onderzoekers wel vrij zeker van zijn is dat er ook een populatie van dubbelsterren zal bestaan waar planeten omheen cirkelen die sterk gehelde omloopbanen doorlopen. (EE) (Image credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), I. Czekala and G. Kennedy; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello)

Ook interessant

Wat gebeurde er toen een meteoriet vier keer zo groot als Mount Everest insloeg op aarde?

stipmedia

Dubbele opvlammingen in het Melkwegcentrum

stipmedia

Oudst bekende bruine dwergster is een tweeling

stipmedia

Oorsprong van meeste meteorieten is nu bekend

stipmedia

Heeft verre planeet een vulkanisch actieve maan?

stipmedia

Zon bereikt maximale activiteit

stipmedia