Image default

Nieuwe zonnetelescoop maakt spectaculaire opnamen van de zon

Zojuist zijn de eerste opnamen gepresenteerd van de Daniel K. Inouye Solar Telescope, een nieuwe grote zonnetelescoop op het Hawaïaanse eiland Maui.
De haarscherpe foto’s en video’s geven een gedetailleerd beeld van het dynamische oppervlak van de zon, waar grote bellen van ziedend hete plasma opduiken om, na afkoeling, terug de diepte in te zakken. Daarnaast is de Inouye-zonnetelescoop ook in staat om de magnetische velden in de corona, de buitenste atmosfeer, van de zon in kaart te brengen.
Dat is de plek waar zich grote uitbarstingen afspelen die gevolgen kunnen hebben voor het leven op aarde.
Een van de doelen van het moderne zonneonderzoek is om dit soort explosieve verschijnselen op de zon voorspelbaar(der) te maken.
De telescoop staat op de top van de drie kilometer hoge schildvulkaan Haleakala, waar relatief weinig hinder is van atmosferische turbulenties.
Hij is uitgerust met een 4 meter grote hoofdspiegel en is daarmee de grootste zonnetelescoop ter wereld.
Omdat bij het bundelen van zonlicht enorm veel warmte wordt gegenereerd, is de telescoop voorzien van een speciaal koelsysteem.
Meer dan elf kilometer aan buizen verdelen de koelvloeistof door het observatorium, die deels wordt gekoeld met ijs dat ‘s nachts ter plekke wordt gemaakt.
De behuizing van de telescoop is bedekt met dunne koelplaten, voorzien van luiken, voorzieningen die de binnentemperatuur moeten stabiliseren.
Verder maakt de zonnetelescoop gebruik van een geavanceerde adaptieve optiek, die het vertroebelende effect van de aardatmosfeer tegengaat.
Al met al moet dit binnen vijf jaar meer informatie over onze zon opleveren dan er sinds de eerste telescoopwaarnemingen in 1612 is verzameld. (EE) (Image credit: NSO/NSF/AURA)

Ook interessant

Zuurstof ontdekt in verst bekende sterrenstelsel

stipmedia

Donkere energie is mogelijk niet constant

stipmedia

Astronomen presenteren nieuwe ‘babyfoto’ van het heelal

stipmedia

Meeste verre sterrenstelsels draaien dezelfde kant op

stipmedia

Europese ruimtetelescoop Euclid verzamelt schat aan gegevens

stipmedia

Vier ‘mini-aardes’ ontdekt bij dichtstbijzijnde enkelvoudige ster

stipmedia