Image default

Naburig spiraalstelsel vertoont opvallend gebrek aan ‘satellieten

Nieuw onderzoek laat zien dat het grote spiraalstelsel Messier 94 (M94) bijzonder weinig satellietstelsels heeft.
Verder dan twee komen astronomen op dit moment niet, terwijl er rond ons Melkwegstelsel minstens tien en misschien zelfs enkele tientallen kleine sterrenstelsels zwermen.
Dat wijst erop dat het aantal ‘satellieten’ rond grote spiraalstelsels flink kan variëren, en dat is in strijd met de voorspellingen van de theoretische modellen voor het ontstaan van sterrenstelsels.
Deze modellen gaan ervan uit dat sterrenstelsels zijn ontstaan in grote halo’s van donkere materie.
Zulke halo’s oefenenen een grote aantrekkingskracht uit en kunnen grote hoeveelheden gas uit hun omgeving naar zich toe trekken. Grote sterrenstelsels zoals de Melkweg en M94 zouden doorgaans ontstaan in halo’s die niet veel voor elkaar onderdoen.

Hun satellieten zouden echter zich vormen in kleinere subhalo’s, die veel gevoeliger zijn voor de gevolgen van stervorming, zoals de supernova-explosies die relatief kort na de vorming van zware sterren optreden. Deze supernova-explosies zouden al het gas uit de (sub)halo van het sterrenstelsel kunnen verdrijven, waardoor diens verdere groei stagneert. Onduidelijk is echter bij welke halo-omvang dit effect van belang wordt.
Volgens de astronomen die M94 hebben onderzocht bewijst het tekort aan satellietstelsels bij dit spiraalstelsel dat de vorming van die kleinere stelsels wel eens een veel onzekerder proces zou kunnen zijn dan tot nu toe werd aangenomen.
De resultaten van dit onderzoek worden vandaag gepresenteerd tijdens de 233e bijeenkomst van de American Astronomical Society in Seattle. (EE)

Ook interessant

Röntgenflitsen van een relatief nabij superzwaar zwart gat versnellen op mysterieuze wijze

stipmedia

ASTROFOTO ONDER DE LOEP – Nevels in Orion

stipmedia

Dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon zijn mogelijk twee stukken van een ‘sneeuwpop’

stipmedia

Jupiters kleurrijke wolken bestaan niet uit ammoniakijs

stipmedia

Donkerste hemel ter wereld in gevaar door industrieel megaproject

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop spoort tientallen sterren op in miljarden lichtjaren ver sterrenstelsel

stipmedia