Image default

Kepler-ruimtetelescoop vangt glimp op van populatie van vrij rondzwervende planeten

Er is intrigerend bewijs gevonden voor het bestaan van een populatie van vrij rondzwerven de planeten, eenzame planeten die niet gebonden zijn aan een moederster.
De resultaten omvatten vier nieuwe ontdekkingen die in overeenstemming zijn met planeten die ongeveer net zoveel massa hebben als de aarde (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).
Bij het onderzoek, onder leiding van Iain McDonald van de Universiteit van Manchester (VK), is gebruik gemaakt van gegevens die in 2016 zijn verkregen tijdens de K2-missie van NASA-ruimtetelescoop Kepler.
Tijdens deze twee maanden durende waarneemcampagne nam Kepler om het half uur een dichtbevolkt veld van miljoenen sterren nabij het centrum van onze Melkweg waar, om zogeheten microlens-gebeurtenissen te ontdekken.
Een microlens-gebeurtenis ontstaat wanneer het licht van een verre ster wordt afgebogen en versterkt door het zwaartekrachtsveld van een zich meer op de voorgrond bevindend object.
Dat laatste kan een ster zijn, maar ook een planeet.
Het onderzoeksteam heeft 27 kortdurende kandidaat-microlenssignalen ontdekt waarvan de tijdsduur varieerde van een uur tot tien dagen.
Veel van deze signalen waren eerder al opgemerkt in gegevens die gelijktijdig met telescopen op aarde waren verkregen.
De vier kortste gebeurtenissen zijn echter nieuwe ontdekkingen die consistent zijn met planeten met een vergelijkbare massa als de aarde.
De vier microlensgebeurtenissen vertonen geen begeleidend langer signaal zoals dat wordt verwacht van een moederster.
Dat betekent dat ze kunnen zijn veroorzaakt door solitaire planeten.
Dergelijke planeten zijn mogelijk gewoon ontstaan bij een ster, en door zwaartekrachtsinteracties met naburige zwaardere planeten uit hun stelsel weggeslingerd.
Kepler was niet ontworpen om planeten met behulp van ‘microlensing’ op te sporen, noch om de extreem dichte stervelden van het centrale deel van Melkweg te bestuderen.
Dit betekende dat er nieuwe datareductietechnieken moesten worden ontwikkeld om de gewenste signalen binnen de Kepler-dataset op te sporen. (EE)
(Image Credit: Credit A. Stelter / Wikimedia Commons)

Ook interessant

Röntgenflitsen van een relatief nabij superzwaar zwart gat versnellen op mysterieuze wijze

stipmedia

ASTROFOTO ONDER DE LOEP – Nevels in Orion

stipmedia

Dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon zijn mogelijk twee stukken van een ‘sneeuwpop’

stipmedia

Jupiters kleurrijke wolken bestaan niet uit ammoniakijs

stipmedia

Donkerste hemel ter wereld in gevaar door industrieel megaproject

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop spoort tientallen sterren op in miljarden lichtjaren ver sterrenstelsel

stipmedia