Image default

Hubble-ruimtetelescoop bekijkt interstellaire komeet

De Hubble-ruimtetelescoop van NASA en ESA heeft de tot nu toe beste opname gemaakt van het komeetachtige object 2I/Borisov, dat uit de interstellaire ruimte afkomstig is.
De foto, gemaakt op 12 oktober jl., laat zien dat de kleine kern van de komeet omgeven is door een halo van stof.
In dat opzicht verschilt 2I/Borisov dus duidelijk van zijn voorganger, 1I/’Oumuamua, die geen enkele activiteit vertoonde.
Astronomen hebben daar nog geen goede verklaring voor.
Als de baan die 2I/Borisov volgt er niet overduidelijk op zou wijzen dat hij van buiten ons zonnestelsel afkomstig is, zou hij voor een doodnormale komeet zijn aangezien.
Waar de ‘wieg’ van het object heeft gestaan, laat zich waarschijnlijk niet meer achterhalen, maar het lijkt er sterk op dat hij qua samenstelling en structuur niet wezenlijk afwijkt van de kometen in ons eigen zonnestelsel.
Op 7 december zal de komeet zijn ‘kleinste’ afstand tot de zon bereiken: een slordige 300 miljoen kilometer. Hij raast met een snelheid van meer dan 150.000 kilometer per uur door ons zonnestelsel en zal, op weg terug naar de interstellaire ruimte, medio volgend jaar alweer de baan van de planeet Jupiter passeren. (EE)

Ook interessant

Radiotelescopen sporen exoplaneet bij kleine, koele ster op

stipmedia

De rustige zon is actiever dan gedacht

stipmedia

Planeetvormingsproces verloopt chaotischer dan gedacht

stipmedia

Ruimtetelescoop keek vijf uur lang naar de verduisterde maan

stipmedia

Stroomden er toch geen rivieren op de jonge planeet Mars?

stipmedia

Verrassend ‘onderontwikkeld’ sterrenstelsel ontdekt

stipmedia