Image default

Hoe we sneller naar Mars kunnen reizen

Een reis naar Mars zou op dit moment zo’n acht maanden duren. Dat is uiteraard een flinke tijd. Geen wonder dat wetenschappers op zoek zijn naar een manier om sneller naar de rode planeet af te reizen.

Veel onderzoek naar meer km/u

Het grote voordeel van ruimtereizen is dat er geen weerstand is. Als er mogelijkheid wordt gevonden om met een aandrijving sneller voort te bewegen dan de huidige maximale circa 40.000 kilometer per uur, dan kunnen we dus sneller op plaats van bestemming aankomen.

Binnen 30 dagen op Mars?

Een van de veronderstelde mogelijkheden om snel naar Mars te reizen zou met een zogenaamde fusieraket zijn. Deze raket zou een voertuig binnen een maand de miljoenen kilometers kunnen afleggen. Sneller reizen levert uiteraard veel voordelen op, zeker voor bemande missies. Het is goedkoper en er zijn minder risico’s voor de bemanning.

Photonic propulsion

Een van de onderzoeken richt zich op het voortbewegen middels lasers en lichtdeeltjes, de zogenaamde ‘photonic propulsion’. Hiermee zou een snelheid bereikt kunnen worden die ongeveer net zo groot is als een derde van de snelheid van het licht. Met zo’n snelheid zouden we in een half uur op Mars kunnen zijn. En dit is uiteraard razend snel. Mochten we deze techniek kunnen inzetten, dan is er nog wel een grote uitdaging: we weten nog niet hoe er afgeremd moet worden. Ook zal het gewicht van een voertuig de uiteindelijk snelheid bepalen. Hoe lichter, hoe sneller.

Verder dan Mars!

Om sneller naar Mars te kunnen reizen heeft uiteraard meer voordelen. Mochten wetenschappers in staat zijn om voertuigen razend snel naar Mars af te laten reizen, dan betekent dat ook dat we veel sneller naar andere planeten kunnen reizen, zelfs buiten ons zonnestelsel.

Ook interessant

Röntgenflitsen van een relatief nabij superzwaar zwart gat versnellen op mysterieuze wijze

stipmedia

ASTROFOTO ONDER DE LOEP – Nevels in Orion

stipmedia

Dwergplaneet Pluto en zijn maan Charon zijn mogelijk twee stukken van een ‘sneeuwpop’

stipmedia

Jupiters kleurrijke wolken bestaan niet uit ammoniakijs

stipmedia

Donkerste hemel ter wereld in gevaar door industrieel megaproject

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop spoort tientallen sterren op in miljarden lichtjaren ver sterrenstelsel

stipmedia