Om voet op de planeet Mars te kunnen zetten, zouden we miljoenen kilometers moeten afleggen. Sondes hebben Mars uiteraard al bereikt, maar de mens is nooit verder gekomen dan de maan. Toch zijn er momenten dat Mars vele malen dichterbij de aarde is dan op andere momenten. Een mooie gelegenheid om naar de rode planeet af te reizen.
Al in 1672 de afstand tot Mars gemeten
Met de parallaxmethode bepaalde Giovanni Cassini in 1672 voor het eerst de afstand van de aarde tot Mars. Op basis van aardse afstanden wist Cassini, samen met zijn collega Jean Richter, heel nauwkeurig de afstand te bepalen. Hij zat slechts zeven procent van de moderne metingen af. Tegenwoordig gebruiken we uiteraard veel preciezere meetapparatuur.
Groot afstandsverschil tot Mars
Mars ligt heel ver van ons vandaan; op dit moment te ver. De afstand tot de maan is afgerond 400.000 kilometer. En verder is de mens nog niet geweest met een bemande missie. Mars staat op circa 60 miljoen kilometer tot maximaal een kleine 400 miljoen kilometer van de aarde. In het meest gunstige geval moeten we dus zo’n 150 keer verder dan naar de maan reizen om bij Mars te kunnen komen.
Wanneer is Mars dichtbij?
De aarde en Mars staan één keer in de twee jaar relatief dicht op elkaar, dus zo’n 60 miljoen kilometer. Beide planeten draaien met verschillende snelheden om de zon, ook in verschillende banen. Om de afstand te overbruggen zijn flink wat maanden reistijd nodig, dus een vroeg vertrek is noodzakelijk. En dan hebben we het nog niets eens over het verblijf en de terugkeer.
Langer jaar op Mars
De verdere afstand van de aarde betekent ook een verdere afstand tot de zon. Hierdoor duurt een jaar op Mars langer dan op de aarde. Waar ons jaar 365 dagen duurt, bestaat een jaar op Mars uit 687 dagen; het aantal dagen dat Mars erover doet om rond de zon te draaien.