Image default

Hoe gevaarlijk zijn meteorieten en kometen?

Als je een vallende ster aan de hemel ziet, dan is dit uiteraard geen echte ster. Je ziet het lichteffect dat ontstaat als een kleine of grotere meteoroïde de dampkring van de aarde binnendringt. Vaak is dit helemaal niet erg, maar soms knallen er toch best grote stukken ruimtesteen op de aarde.

Inslagen op de aarde

Iedere dag wordt de aarde geraakt door puin uit de ruimte. Vaak zijn dit kleine deeltjes, al soms ook grote brokstukken. De uiteenlopende kraters op de aarde tonen aan dat er in de loop van miljoenen jaren heel wat grotere inslagen zijn geweest. Een van de grootste kraters is de Chicxulubkrater in Mexico. Inslagen als deze zou eens per 10 tot 30 miljoen jaar voorkomen en deze hebben een enorme impact op (plaatselijke) flora en fauna. In 2017 was er in Nederland nog in inslag van een meteoriet in het Noord-Hollandse Broek in Waterland. Het was de zesde meteoriet die in de laatste 200 jaar is gevonden in ons land.

Herkomst van meteorieten

De meeste meteorieten komen van dichtbij. Dit kunnen stukjes van de maan zijn, welke zijn losgekomen doordat er op de maan een andere meteoriet is ingeslagen. Ook komen er meteorieten uit de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter. Een bekende meteoriet is de ALH 84001 welke in 1984 werd gevonden op Antarctica. Deze ruimtesteen weegt 1,93 kilogram en zou afkomstig zijn van Mars. Na de vondst meende NASA dat de steen bewijs leverde voor leven buiten de aarde. Dit werd later ontkracht.

De verwoestende komeet in aantocht?

Regelmatig raast er een grote, mogelijk wereldverwoestende komeet langs de aarde. Vaak op flinke afstand. Er zwerven honderden soms complete kometen en soms brokken van een komeet in de relatieve nabijheid van de aarde. Het “ruimtepuin” zou volgens bepaalde astronomen een gevaar kunnen vormen voor de aarde. Het zou vooral gaan om enorme ballen ijs van tientallen kilometers groot. Zou zo’n kolos op de aarde inslaan, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Overigens zou een komeetinslag wel gezorgd hebben voor het leven op aarde.

Ook interessant

Zonachtige sterren produceren vaker ‘supervlammen’ dan gedacht

stipmedia

Korte flirt van 2024 PT5 met de aarde

stipmedia

RR Lyrae-sterren bevestigen nieuwe Melkwegsatelliet

stipmedia

Er zit geen grote oceaan van magma onder het oppervlak van Jupitermaan Io

stipmedia

Grootste onderzoek van uitdijing heelal lost ‘Hubble-spanning’ niet op

stipmedia

De grootste en oudste inslagkrater op de maan is ronder dan gedacht

stipmedia