Image default

Gravitationele krachten in protoplanetaire schijven brengen superaardes dichter bij hun ster

De afgelopen jaren zijn talrijke ‘superaardes’, rotsachtige planeten die een slag groter zijn dan de aarde, ontdekt die in krappe omloopbanen om hun moederster draaien.
Aan de hand van computersimulaties denken Amerikaanse astronomen een verklaring te hebben voor het ontstaan van deze planeten.
Het ligt niet voor de hand dat er planeten op geringe afstanden om een ster cirkelen.
Jonge sterren zijn omgeven door een schijf van gas en stof waaruit, door samenklontering, uiteindelijk planeten ontstaan. Dicht in de buurt van de ster bevat zo’n protoplanetaire schijf echter niet genoeg vast materiaal om een volwaardige planeet te kunnen vormen.
Waar komen die superaardes in krappe omloopbanen dan vandaan? Uit de computersimulaties blijkt dat de onderlinge aantrekkingskrachten tussen reeds gevormde planeten en de protoplanetaire schijf tot baanresonanties leiden, situaties waarbij de omlooptijden van de planeten zich gaan verhouden als eenvoudige gehele getallen (2:3 bijvoorbeeld).
In reactie op deze complexe onderlinge interacties beginnen de planeten eensgezind te migreren, waarbij sommige uiteindelijk dicht bij hun ster terechtkomen.
Dat het mogelijk is dat planeten op deze manier naar hun ster toe migreren wil volgens de astronomen overigens nog niet zeggen dat dit enig mogelijke verklaring is.
Ook is nog onduidelijk waarom in het ene planetenstelsel wel superaardes dicht bij de ster te vinden zijn en in het andere, het onze bijvoorbeeld, niet. (EE)

Ook interessant

Catastrofale botsing kan ertoe leiden dat zonnestelsel de Melkweg verlaat

stipmedia

Kersverse IAU-voorzitter Ewine van Dishoeck ontvangt Kavli-prijs voor Astrofysica

stipmedia

Aan flarden gescheurde ster verraadt rotatiesnelheid van superzwaar zwart gat

stipmedia