Image default

Een reis door de ruimte: sterrenkunde en dromen op de Vrijeschool

Foto: Astrid Eeuwes

“Sluit je ogen en stel je eens voor… Ten… nine… eight… seven… six… five… four… three… two… one… zero!”
Met een oorverdovend geluid en enorme kracht schieten wij met een ruimteschip de ruimte in. Je wordt krachtig in je stoel gedrukt, plotseling zijn we door de dampkring heen. Kijk eens… wat zie jij daar? Zie jij de sterren flonkeren? Zie je de zon en de maan?”

Door Astrid Eeuwes

Leerlingen in de tekenles aan de Vrijeschool Karel de Grote College in Nijmegen maken zo hun eigen reis door het universum. Maar deze ‘reis’ beperkt zich niet tot de tekenles alleen. Op de Vrijeschool is het onderwijs nauw verbonden met de ontwikkelingsfasen die het kind doorloopt. Iedere fase vraagt om een specifieke benadering en inhoud, waardoor het onderwijsaanbod op verschillende manieren verschilt van dat in het reguliere onderwijs. In de eerste schooljaren krijgen de leerlingen bijvoorbeeld het vak Sterrenkunde, vaak een van de hoogtepunten van hun schoolloopbaan.

Foto: Astrid EeuwesFoto: Astrid Eeuwes

Sterrenkunde biedt hen de kans om kennis op te bouwen over ons zonnestelsel door het bestuderen van sterren en planeten. De basisvraag die de leerlingen zichzelf stellen is: Waar ben ik? Vanuit daar onderzoeken we de hemel en proberen we te begrijpen wat we zien. We maken een reis de ruimte in en weer terug naar de aarde, waarbij we de afstanden visualiseren en het zonnestelsel tot leven komt. Het vak gaat verder dan alleen wetenschappelijke feiten; het raakt aan existentiële vragen over onze plaats in het universum. Waarom zijn we hier? Wat zijn we? Wat is onze plek in het grotere geheel? Als ontdekkingsreizigers verkennen we de wereld en onze eigen rol daarin, waarbij we onze horizon verbreden en verbinding maken met de kosmos.

Astronaut

Het is een onderwerp dat leerlingen fascineert maar ook overweldigt, gezien de enorme afstanden en de kolossale schaal van het heelal. Het zou dan ook een onvergetelijke ervaring zijn als een echte astronaut, iemand die daadwerkelijk in de ruimte is geweest, het vak Sterrenkunde komt versterken. André Kuipers, astronaut en de ontdekkingsreiziger van onze tijd, zou voor veel leerlingen een enorme bron van inspiratie zijn. Wat als hij de sterrenkundeperiode op een unieke manier tot leven brengt door te vertellen over zijn eigen ervaringen in de ruimte? Wat als hij zijn diepgaande indrukken van de aarde vanuit de ruimte en de persoonlijke reis die hij heeft doorgemaakt om zijn droom om astronaut te worden waar te maken, zou delen?

Foto; Astrid EeuwesFoto; Astrid Eeuwes

Zijn verhalen zouden naadloos aansluiten bij het onderwijs concept van de Vrijeschool, dat draait om de verbinding met het universum en het vinden van je eigen plek daarin. Zijn komst zou de theoretische kennis die de leerlingen opdoen in de sterrenkundeperiode verbinden met de echte wereld en zelfs hun eigen dromen en ambities. Het zou een ervaring zijn die de magie van de ruimte tastbaar maakt en een blijvende indruk achterlaat. De leerlingen van het Karel de Grote College in Nijmegen hebben met enthousiasme handgeschreven uitnodigingen gestuurd naar André Kuipers, in de hoop dat hij onze school komt bezoeken. Gaat het lukken? Deze unieke ontmoeting zou de leerlingen niet alleen leren over de ruimte, maar ook over de kracht van dromen en doorzettingsvermogen. Het zou een ervaring zijn die hen voor altijd zal bijblijven.

Dit artikel komt uit Zenit april 2025

Ook interessant

Protoplanetaire schijven zijn veel kleiner dan eerder gedacht

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop legt voor het eerst poollicht op Neptunus vast

stipmedia

Nieuwe ontdekking wijst op verontrustende toekomst voor ons Melkwegstelsel

stipmedia

Curiosity Rover ontdekt grootste organische moleculen op Mars

stipmedia

Weersverwachtingen met AI meer dan twee weken vooruit?

stipmedia

Zuurstof ontdekt in verst bekende sterrenstelsel

stipmedia