Image default

Drie ijzerhoudende ringen ontdekt in planeet-vormende schijf

Met behulp van de Europese Very Large Telescope Interferometer (VLTI) heeft een internationaal team van onderzoekers, onder leiding van József Varga van de Konkoly-sterrenwacht in Boedapest (Hongarije), de stofverdeling onderzocht in het centrale deel van de planeet-vormende schijf rond de jonge ster HD 144432 – het gebied dat overeenkomt met de zone waar de rotsachtige planeten in ons eigen zonnestelsel zijn gevormd. Daarbij hebben ze ontdekt dat het stof in deze schijf zich heeft opgehoopt in drie concentrische ringen.
De eerste op Mercurius-afstand, de tweede op Mars-afstand en de derde in de buurt van de Jupiterbaan. Ringstructuren in de schijf rond een jonge ster wijzen erop dat er planeten worden gevormd (Astronomy & Astrophysics). HD 144432 is het eerste voorbeeld van een complex ringenstelsel zo dicht bij de centrale ster.
Ervan uitgaande dat er in de openingen tussen de de ringen twee planeten-in-wording rondcirkelen, schatten de astronomen dat hun massa’s ongeveer gelijk zijn aan die van de planeet Jupiter.
De astronomen hebben vastgesteld dat de samenstelling van het stof rond HD 144432 vergelijkbaar is met die van de aarde en de rotsachtige planeten in ons eigen zonnestelsel: het bevat verschillende silicaten en andere mineralen die in de aardkorst en -mantel te vinden zijn, en mogelijk ook metallisch ijzer, zoals dat aanwezig is in de kernen van Mercurius en de aarde. Indien bevestigd, zou het voor het eerst zijn dat er ijzer is ontdekt in een planeet-vormende schijf. Het stof in het centrale deel van HD 144432 kan tot wel 1500 graden heet zijn; dat verder naar buiten slechts 25 graden Celsius. In het hete deel kunnen mineralen en ijzer smelten en vervolgens weer tot kristallen condenseren.
Koolstofdeeltjes zijn niet bestand tegen hitte en verdampen tot koolstofmonoxide of -dioxidegas.
Wel kan koolstof een belangrijk bestanddeel zijn van de vaste deeltjes in het buitendeel van de schijf.
De combinatie van ijzerrijk en koolstofarm stof zou goed passen bij de omstandigheden in ons eigen zonnestelsel.
Mercurius en de aarde zijn ijzerrijke planeten, maar de aarde bevat relatief weinig koolstof. (EE) (Image Credit: Jenry)

Ook interessant

Webb heeft (nog?) geen leven ontdekt op exoplanet K2-18b

stipmedia

Einstein Probe maakt zijn eerste opnamen

stipmedia

Oorsprong van onverwachte verschillen binnen zware dubbelstersystemen verklaard

stipmedia

NASA geeft groen licht aan nieuwe missie naar Saturnusmaan Titan

stipmedia

Jupitermaan Io is waarschijnlijk al miljarden jaren vulkanisch actief

stipmedia

Waarneemprogramma van Hubble-ruimtetelescoop ligt stil

stipmedia