Image default

Baby-reuzenplaneet ontdekt ‘op steenworp afstand’ van de aarde

Wetenschappers van het Rochester Institute of Technology hebben een pasgeboren zware planeet ontdekt die zich dichter bij de aarde bevindt dan andere planeten van dit type.
De baby-reuzenplaneet, die 2MASS 1155-7919 b wordt genoemd, maakt deel uit van een losse verzameling van jonge sterren in het sterrenbeeld Kameleon.
Dat wordt afgeleid uit gegevens van de Europese astrometrische satelliet Gaia, die laten zien dat de planeet met een van de sterren van de jonge sterrenhoop mee beweegt.
Ook zijn beide even ver van de aarde verwijderd: ongeveer 330 lichtjaar. Het zwakke, koele object, dat tien keer zoveel massa heeft als de planeet Jupiter, is met een geschatte ouderdom van 5 miljoen jaar naar astronomische maatstaven heel jong.
De planeet draait op een afstand van 90 miljard kilometer om zijn moederster. Het is pas voor de vierde of vijfde keer dat een reuzenplaneet op zo’n grote afstand van een ster is ontdekt.
Hoe deze jonge reuzenplaneet zo ver van zijn moederster is terechtgekomen, is nog een raadsel.
Theoretisch laat zich dat moeilijk begrijpen, omdat op zo’n grote afstand normaal gesproken te weinig ‘bouwmateriaal’ aanwezig is voor de vorming van planeten van dit kaliber. (EE) (Photo credit: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC-Caltech)

Ook interessant

Planeten zo licht als piepschuim

stipmedia

Valt interstellaire komeet Borisov uiteen?

stipmedia

Mini-maantje is ontsnapt aan de aarde

stipmedia

Gould-gordel blijkt golvend filament

stipmedia

De Pale Blue Dot gefotoshopt

stipmedia

Nieuwe speurtocht naar hypothetische deeltjes levert niets op

stipmedia