Image default

ALMA-telescoop detecteert gas in ring rond jonge exoplaneet

Astronomen hebben, met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), voor het eerst gas waargenomen in een circumplanetaire schijf, een schijf van materie rond een exoplaneet.

ALMA-telescoop detecteert gas
(Image Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), A. Sierra (U. Chile)

Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat de planeet in het centrum van de schijf heel jong is.
Een circumplanetaire schijf is een samenraapsel van gas, stof en grover puin. Door samenklontering van dit materiaal ontstaan manen en andere kleine rotsachtige objecten, een proces dat zich ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ook rond de planeet Jupiter moet hebben afgespeeld.
Onderzoek van jonge circumplanetaire schijven biedt dus een kijkje in de vroege jeugd van ons eigen zonnestelsel.
Bij het bekijken van AS 209, een jonge ster die zich op ongeveer 395 lichtjaar afstand in het sterrenbeeld Slangendrager bevindt, ontdekten de astronomen een lichtvlek in het hart van een verder lege holte in het gas rondom de ster.
Dat resulteerde in de ontdekking van de circumplanetaire schijf rond een mogelijke planeet van het kaliber Jupiter.
Astronomen houden dit stersysteem nauwlettend in de gaten, zowel vanwege de afstand van de planeet tot zijn ster als vanwege de jeugdige leeftijd van de ster.
De exoplaneet bevindt zich op een afstand van maar liefst 30 miljard kilometer van de centrale ster, wat in strijd is met de meest gangbare theorieën over het ontstaan van planeten.
En als de geschatte leeftijd van de ster, slechts ongeveer 1,6 miljoen jaar, klopt, zou de planeet weleens een van de jongste kunnen zijn die ooit zijn waargenomen.
Dat jonge exoplaneten omringd zijn door schijven van gas en puin werd al lang vermoed, maar tot voor kort ontbrak het harde bewijs hiervoor.
Pas in 2019 hebben ALMA-wetenschappers, bij waarnemingen van de jonge exoplaneet PDS 70c, voor het eerst een circumplanetaire schijf waargenomen, een ontdekking die in 2021 werd bevestigd. (EE)
(Image Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), A. Sierra (U. Chile)

Ook interessant

Webb verschalkt oude en koude reuzen-exoplaneet

stipmedia

Eenzaam dwergstelsel buiten de Lokale Groep ontdekt

stipmedia

Een exoplaneet aan de rand van zijn ondergang

stipmedia

Trojaanse bolhopen staan niet waar ze ontstonden

stipmedia

De maan is oud, maar heeft een jongere korst

stipmedia

Gigantische vulkaanuitbarstingen speelden geen rol bij uitsterven dinosauriërs

stipmedia