Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

22 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


De vorig jaar overleden Britse geleerde Stephen Hawking wordt vaak in één adem genoemd met beroemdheden als Isaac Newton en Albert Einstein. Frank Vermeulen geeft een overzicht van het leven en werk van deze geniale fysicus waardoor sterrenkundigen meer inzicht hebben gekregen in bijzondere vraagstukken over ‘zwarte gaten’, ‘de oerknal’ en de levensloop van het heelal.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

23 maart

12:00 – 17:00 uur

GVWS, Groningen

GVWS/KNVWS Symposium zaterdagmiddag 23 maart 2019

Op 23 maart 2019 organiseert GVWS een symposium waarbij de Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (kortweg ALMA) centraal staat. Tijdens het symposium zal aandacht worden besteed aan zowel instrumentatie als wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

ALMA heeft vanaf het eerste moment dat de blik op het Heelal kon worden gericht, baanbrekende waarnemingen gedaan waardoor er nieuw licht geworpen is op diverse astronomische fenomenen.

Het symposium wordt geleid door dagvoorzitter Niek de Kort.

Programma – zaal is open vanaf 12.00 u.; opening van het symposium om 12.25 u.
12.25 u. Opening door voorzitter GVWS + dagvoorzitter Niek de Kort
12.30 u. Joost Adema (NOVA)
Omschrijving ALMA project (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
13.30 u. Ronald Hesper (NOVA)
Detectie van submm straling (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
14.30 u. Pauze
14.55 u. Floris van der Tak (Kapteyn Instituut Rijksuniversiteit Groningen)
Stervorming en ALMA (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
15.55 u. Paul van der Werf (Sterrenwacht Leiden)
Sterrenstelsels en ALMA (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
17.00 u. Afsluiting
De tijden van de sprekers is inclusief gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

Locatie van het symposium: het Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen.

Entreeprijs: € 18,- inclusief consumpties bij aanmelding en betaling tot en met 28 februari 2019. Daarna geldt een hoger tarief van € 24,-.

Reservering/aanmelding is mogelijk via het aanmeldformulier of het sturen van een mailtje.

23 maart

12:00 – 17:00 uur

‘t Vinkhuys Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Groningen


Symposium GVWS

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert op 23 maart 2019 een symposium. Deze keer staat de ALMA-radiotelescoop in Chili centraal. Vier sprekers zullen vertellen over het project, de detectie en de wetenschappelijke resultaten. Plaats: ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen; tijd: 12:00 – 17:00. Entreeprijs: € 18,- (inclusief consumpties), bij aanmelding en betaling tot en met 28 februari 2019. Daarna geldt een hoger tarief van € 24,-. Meer informatie: www.gvws.info/symposium.html

23 maart

19:30 – 23:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Omdat we op het weer niet kunnen vertrouwen bent u bij deze aangemoedigd een korte presentatie voor te bereiden van uw astronomische ervaring. In de vertrouwde collegezaal kunnen we dan elkaars foto’s, resultaten en plannen bespreken. Neem dus -weer of geen weer- uw foto’s, lijsten en ideeën mee!

We verzamelen bij de Slinger van Foucault, bij de hoofdingang van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De waarneemavond is alleen voor leden en introducees van Centaurus A toegankelijk.

Plaats: Koepels, of zaal HG00.308, Huygensgebouw, Faculteit NWI

Adres: Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 135 |  6525AJ | Nijmegen
centaurus-a.nl

29 maart

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Arjen van der Wel

20 jaar geleden werd de inhoud van het universum in globale zin gemeten: 5% gewone materie (meest protonen), 25% donkere materie; 70% donkere energie. Deze getallen leggen vast hoe structuur ontstaat in een universum dat in het begin, vlak na de oerknal, bijna homogeen was: kleine variaties in dichtheid leidden na enkele honderden miljoenen jaren tot het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels.

In deze lezing zullen we de lange weg nagaan van de eerste sterren naar de volwassen sterrenstelsels, zoals de Melkweg, die we in het hedendaagse heelal zien. De volgende vragen komen aan bod: Wanneer werden de meeste sterren gevormd en in welk soort sterrenstelsels? Hoe verklaren we hun variatie aan vormen en groottes? Waarom zijn sommigen gebieden van het heelal vrijwel leeg, en andere dicht bevolkt met sterrenstelsels?

We zullen deze vragen beantwoorden aan de hand van waarnemingen met de Hubble telescoop en grote telescopen zoals de Very Large Telescope in Chili. Stervorming in het vroege heelal, `mergers’ (het samensmelten van stelsels), superzware zwarte gaten, dwerg- en reuzenstelsels zijn onderwerpen die aan bod zullen komen.

Prof. Arjen van der Wel is als hoogleraar Fysica en Sterrenkunde verbonden aan de Universiteit Gent. Daarvoor was hij als onderzoeker werkzaam in de Verenigde Staten en Duitsland.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Volkssterrenwacht Mira | Abdijstraat 22 | 1850 | Grimbergen

29 maart

19:30 – 22:30 uur

Radboud Universiteit Huygensgebouw, Nijmegen


Elke laatste vrijdag van de maand, van september tot april, organiseren de sterrenkundigen van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen een open sterrenkijkavond. Een onderzoeker geeft een korte lezing over het onderzoek in Nijmegen of over een ander actueel sterrenkundig onderwerp. Er zijn ook doorlopend documentaires die geschikt zijn voor kinderen. En er zijn rondleidingen. Bezoekers kunnen (bij helder weer) door de optische telescopen van de Huygens Sterrenwacht kijken, op het dak van het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit.

Radboud Universiteit

29 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

29 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Waar moet je op letten als je zelf een telescoop wilt kopen? Jaap van’t Leven geeft een presentatie over de verschillende soorten telescopen, opstellingen en accessoires en diverse tips en trucs waarmee je de kwaliteit van een instrument kunt beoordelen.

Tevens is er deze avond een ‘Astromarkt’ waarbij nieuwe en gebruikte telescopen, verrekijkers, accessoires en onderdelen ter verkoop worden aangeboden. Tevens is er een verkoop van talrijke 2e hands boeken.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

29 maart

20:00 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


18:45 uur Algemene ledenvergadering.
dr. Erwin de Blok: meer info volgt

De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00. Zie ook www.metius.nl  

29 maart

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


door ing. Ad Habets
Reserveren is niet nodig.

sterrenwachthalley.nl

30 maart

11:00 – 17:00 uur

Viering 75-jaar VVS, Brussel


Vereniging voor Sterrenkunde

In 2019 is het 75 jaar geleden dat de Vereniging Voor Sterrenkunde, Meteorologie, Geofysica en Aanverwante Wetenschappen vzw werd opgericht.
Het feestjaar wordt ingezet met een academische zitting op zaterdag 30 maart 2019.
Deze gaat door in de gebouwen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel).
Diverse sprekers zullen die dag een uiteenzetting geven; er wordt ingegaan op de geschiedenis van de Vereniging Voor Sterrenkunde, maar ook actuele sterrenkundige thema’s zullen aan bod komen. Ook de algemene ledenvergadering wordt die dag gehouden.
Zoals het past bij een rodium jubileum zal de dag afgesloten worden met een feestelijke en sfeervolle receptie.
Meer details volgen later. Noteer nu alvast de datum van zaterdag 30 maart 2019 in je agenda!

Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel
vvs.be

04 april

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Deborah Stein Zweers en Emiel van der Plas

Locatie

Alle lezingen worden gehouden op donderdagavonden om 20:00 uur in de Eekhoornzaal op de 1ste verdieping van het  Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten naast de Sterrenwacht. Loop links om het Bezoekerscentrum heen naar de achteringang. Toegang is gratis voor leden van de KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Toegang is €3 voor niet-leden.

05 april

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

06 april

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Peter Batenburg (NVR)  

Met het Apollo programma zette de VS de eerste mens op de Maan. Voordat men met Apollo 11 kon landen waren er meerdere Apollo vluchten nodig om te testen of een Maanlanding met de Apollo hardware mogelijk is. Men wilde echter voor de eerste Apollo vlucht al een paar belangrijke dingen weten en ervaring krijgen: kun je twee ruimteschepen elkaar laten verbinden in de ruimte? Is het mogelijk twee ruimteschepen aan elkaar te koppelen? Kan een mens twee weken in de ruimte overleven? Om deze vragen te beantwoorden waren er de Mercury en Gemini programma’s. Tijdens de lezing zullen deze programma’s worden besproken; het begin, het einde en wat men nog meer met Mercury en Gemini gepland had.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

10 april

14:00 – 16:00 uur

Cosmodrome Kattevennen (BE), Genk


Steek je handen uit de mouwen en bouw samen met de raketmeester een waterraket die alle records aan diggelen vliegt.

PRAKTISCH:

  • voor kinderen van geboortejaar 2007 – 2010
  • 14 tot 16u
  • €7 per deelnemer
  • inschrijven kan hier vanaf vrijdag 8 februari om 19u
  • Korting voor houders van het VT-statuut is voorzien. Als het ziekenfonds je dit heeft toegekend op basis van de gestelde voorwaarden, eindigt je kleefbriefje van het ziekenfonds op een 1. Je hebt dan recht op 50% korting.

Cosmodrome Kattevennen (BE)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10