Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

13 maart

19:30 – 23:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Slecht weer? uitwisseling eigen ervaring, resultaten, plannen
Omdat we op het weer niet kunnen vertrouwen bent u bij deze aangemoedigd een korte presentatie voor te bereiden van uw astronomische ervaring. In de vertrouwde collegezaal kunnen we dan elkaars foto’s, resultaten en plannen bespreken. Neem dus -weer of geen weer- uw foto’s, lijsten en ideeën mee!

We verzamelen bij de Slinger van Foucault, bij de hoofdingang van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De waarneemavond is alleen voor leden en introducees van Centaurus A toegankelijk.
Plaats: Koepels, of zaal HG00.308, Huygensgebouw, Faculteit NWI

Adres: Radboud Universiteit
Heyendaalseweg 135
6525AJ
Nijmegen
centaurus-a.nl

14 maart

19:30 – 22:30 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde

Prof. Dr. Stan Bentvelsen

Zalencentrum Het Hart | Jolinkweg 2 | Eefde

triangulum.nl

14 maart

19:30 – 22:00 uur

Sterrenwacht Eindhoven (lezingen), Eindhoven


Dhr. Peter Jonker

Adresgegevens van de lezingenlocatie:

De aan de sterrenwacht verbonden Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring organiseert zes keer per jaar een lezing over ruimtevaart of sterrenkunde die voor iedereen vrij toegankelijk is. Vaak zijn dit lezingen door vakastronomen of gevorderde amateurs.

De sterrenwacht is te klein voor deze lezingen, daarom worden deze doorgaans gehouden in een ruimte van Scholengemeenschap het Augustinianum in Eindhoven.

Scholengemeenschap Augustinianum
Dirk Boutslaan 25
5613 LH Eindhoven

sterrenwachteindhoven.nl

14 maart

20:00 – 22:00 uur

Cosmodrome Kattevennen (BE), Genk

Stephen Hawking is een van de belangrijkste natuurwetenschappers van onze tijd. Via filmfragmenten, zijn boek ‘Het heelal’ en andere bronnen bespreken we zijn leven en werk. Wie was hij? Waarom is hij zo belangrijk? Wat betekent zijn werk voor ons dagelijks leven? We praten over tijd, ruimte, zwarte gaten, enz. In een aangename sfeer delen we kennis en ervaring met elkaar om te leren van deze buitengewone mens en zijn werk.

Praktische informatie

Duur: 2 uren
Prijs: Tickets:
€ 5/ deelnemer
€ 3 / studenten
abonnement Cosmodrome: gratis toegang (liefst wel reserveren via kattevennen@genk.be)

15 maart - 16 maart

19:00 – 01:00 uur

VWS Noord Drenthe, Assen

 • Het Duurzaamheidscentrum is het startpunt.
 • Er is altijd een activiteit, bewolkt of niet. Bij bewolking is er alleen een binnenprogramma.
 • Binnenprogramma:
  • Er staan binnen telescopen opgesteld. Leden van de Vereniging voor Weer en Sterrenkunde leggen de werking daarvan uit.
  • Er worden gemaakte foto’s, waarneemverslagen en tekeningen ten toon gesteld.
  • Planetariumpresentatie met als onderwerp ‘de sterrenhemel van vandaag’.
 • Buitenprogramma bij helder weer:
  • Het binnen programma gaat dan ook door!
  • Telescopen worden opgesteld bij de vijver aan de Rode Heklaan.
  • Iedereen mag daar door kijken.
  • Het bospad van Duurzaamheidscentrum tot de telescopen (300 meter) kan zelfstandig maar ook onder begeleiding afgelegd worden.

 

Iedereen wordt ook weer teruggebracht naar het Duurzaamheidscentrum.

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
vwsnoorddrenthe.nl

15 maart - 16 maart

19:00 – 23:00 uur

Sonnenborgh, Utrecht

Extra lang sterren kijken tegen een gereduceerde prijs! Speur de hemel af naar planeten en satellieten en leer sterrenbeelden herkennen tijdens de extra lange Sterrenkijkavonden op Sonnenborgh. Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen is Sonnenborgh met korting geopend: kinderen en volwassenen kunnen voor €7,- naar binnen. Reserveren is niet nodig, kom gewoon langs! Sonnenborgh is open tussen 19.00 en 23.00 uur.

Sterren kijken
Bij helder weer werp je zelf een blik in de ruimte door de grote telescopen van Sonnenborgh. Tuur naar bergen, kraters en ravijnen op de maan en ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld. Ook als het bewolkt is kun je sterren kijken: in het planetarium van Sonnenborgh vlieg je zo naar de maan, Saturnus of Mars. Er zijn meerdere korte voorstellingen per avond.

€7,- (kinderen/volwassenen), reserveren niet nodig

Voor meer info

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 512 NL | Utrecht

15 maart - 16 maart

19:30 – 23:00 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Christiaan Huygens doet ook dit jaar weer mee met de 43ste Landelijke Sterrenkijkdagen. We hopen bij deze publieksactiviteit weer veel mensen te ontvangen voor een kennismaking met de sterrenhemel, gezien door een telescoop. Iedereen die interesse heeft in de sterrenhemel is welkom om te zien wat voor mooie hobby wij hebben en wat vereniging Christiaan Huygens te bieden heeft.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

15 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

15 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

16 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

19 maart

20:00 – 22:30 uur

Sonnenborgh, Utrecht


John Sussenbach
Voor amateurs zijn de verre gasreuzen Uranus en Neptunus geen gemakkelijke waarneem objecten. Met hun maximale diameter van resp. 3,4 en 2,4 boogseconden is hun schijfvorm nog wel waar te nemen, maar het detecteren van details daarop is voor amateurs een grote uitdaging. In 2006 heeft de Nederlandse werkgroep Maan en Planeten een onderzoek naar Uranus gedaan, maar kon helaas geen details vastleggen. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe camera’s met een verhoogde gevoeligheid in het infrarood is er de laatste tijd meer mogelijk. In 2014 werd voor het eerst door amateurs een heldere storm op Uranus vastgelegd. De detectie daarvan ligt aan de grens van de mogelijkheden. Voor Neptunus is op het gebeid van stormen een actievere planeet. In 2015 werd een heldere storm op deze planeet gedetecteerd door de Spaanse beroepsastronoom Ricardo Hueso en hij riep de amateurwereld op om te trachten deze storm vast te leggen. Het leidde tot een boeiende samenwerking tussen professionals en amateurastronomen.

De planeet Jupiter behoort tot de favorieten van veel amateurastronomen. Door zijn grote diameter zijn er zelfs met een kleine kijker al details op het oppervlak te zien. Een ander interessant gegeven is de eeuwigdurende dans van de vier grote satellieten Io, Europa, Ganymedes en Callisto. De laatste jaren worden door amateurs steeds meer details op het oppervlak van deze manen vastgelegd. In de winter van 2014/2015 traden er bovendien een aantal gebeurtenissen op in het satellietsysteem, die slechts één keer per 6 jaar zijn waar te nemen, nl. de bedekking van de satellieten door elkaar en eclipsen, waarbij de schaduw van de ene satelliet geheel of gedeeltelijk op één van de andere satellieten valt.

In deze voordracht worden de technieken besproken van het opnemen van beelden en de bewerking daarvan en worden de resultaten van een aantal fraaie bedekkingen en eclipsen getoond.

De collegezaal, waar de bijeenkomsten van de Sterrenkundige Kring Minnaert worden gehouden is onderdeel van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht (Utrecht). Een bezoek aan dit museum, waartoe ook het oude middeleeuwse bastion behoort, is erg de moeite waard.

kringminnaert.nl

 

19 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Amsterdam, Amsterdam


prof. dr. Peter Jonker, Zwarte gaten: klein, middel (?) en groot

Weth Verheijhal
Polderweg 300 | 1093 KP
Amsterdam

21 maart

19:45 – 22:30 uur

publiekssterrenwacht Vesta, Oostzaan

Dr. Erwin Lambert

Sinds het begin van de industriële revolutie rond 1850 is de zeespiegel met 25 cm gestegen. Deze zeespiegelstijging is een van de meest zichtbare gevolgen van klimaat-verandering. Een groot deel van de wereldwijde bevolking woont in laaggelegen gebieden en Nederland is hierop zeker geen uitzondering. Een van de grote vragen in het huidige klimaatonderzoek is daarom: hoeveel gaat de zeespiegel in de toekomst verder stijgen? In deze lezing wordt uitgelegd wat we begrijpen over de invloed van klimaatverandering op zeespiegelstijging. En minstens net zo belangrijk: wat we nog niet begrijpen. Hoeveel invloed heeft klimaatbeleid op de toekomstige zeespiegelstijging? En wat betekent het voor de toekomstige generaties als de zeespiegel in 2100 een meter hoger staat dan vandaag?

Voor het volgen van de lezingen is geen kennis van de wiskunde vereist. Wel wordt voor het kunnen volgen van de voordrachten een basiskennis astronomie of weerkunde gevraagd. Deze kan men door zelfstudie uit talloze publicaties verkrijgen. Ook kan men een cursus volgen aan de publiekssterrenwacht Vesta.

Zuideinde 197 | 1511 GD | Oostzaan

De contributie bedraagt 35,00 euro per jaar. Belangstellenden mogen twee lezingen gratis bijwonen.

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek Aangesloten bij de KNVWS

22 maart

19:45 – 22:30 uur

Vereniging voor Amateursterrenkunde Zuid-Drenthe, Hoogeveen


Rien Dijkstra

De Weideblik
de Ploeger 10
7908LL  Hoogeveen

vaszuiddrenthe.nl

22 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10