Image default

Wat is de temperatuur op andere planeten en hemellichamen?

Afhankelijk van waar je bent zal de temperatuur op aarde schommelen de min 50 en 50 graden Celsius, los van de extremen. Op andere planeten en hemellichamen is die temperatuur uiteraard ook wisselend. Op de maan kan het kwik zonder zonlicht dalen tot bijna 140 graden onder nul en als de zon wel het maanoppervlakte raakt dan is het er bijna 130 graden Celsius. Daar waar de zon nooit komt is het min 247 graden. Hoe zit dat bij de andere hemellichamen?

Bloedje heet op de zon

De temperatuur van de buitenkant van de zon is maar liefst 4770 tot 6770 graden Celsius. In de kern van de zon is het uiteraard nog velen malen heter. Het is daar zo heet doordat er door de enorme druk en hitte continu kernfusie plaatsvindt; er worden waterstofkernen omgezet in heliumkernen. En daar profiteren wij uiteraard flink van. De temperatuur op de aarde en de andere hemellichamen is compleet afhankelijk van deze werking.

Van een heet Venus tot de vrieskist op Neptunus

Op de voor de zon dichtstbijzijnde planeet Mercurius is het een kleine 500 graden Celsius. De aardse flora en fauna heeft daar geen schijn van kans. Op Mercurius begint de temperatuur iets aardser te worden met gemiddeld zo’n 167 graden Celsius. Met net iets meer dan gemiddeld min 60 graden Celsius komt de gemiddelde temperatuur van Mars het meest in de buurt van de gemiddelde temperatuur op de aarde, 14 graden Celsius. Als we kijken naar verder gelegen planeten dan daalt het kwik in de thermometer snel: Jupiter: min 121 graden Celsius, Saturnus: min 130 graden Celsius, Uranus: min 205 graden Celsius en uiteindelijk Neptunus met min 220 graden Celsius.

Temperatuur in de ruimte

Opvallend genoeg wordt onder meer piepschuim dat zweeft in de ruimte niet opgewarmd door de zon. De temperatuur van het piepschuim is min 273 graden Celsius. Dat betekent dat “de ruimte” in basis deze temperatuur heeft. Deze temperatuur wordt ook wel aangeduid als 0 Kelvin. De hoogste temperatuur in het heelal bevindt zich in gaswolken die liggen in de intergalactische ruimte, de plaats tussen sterrentelsels. Het is daar meer dan 1 miljard graden.

Ook interessant

Planetaire nevel ontdekt rond relatief zware ster

stipmedia

Bij botsing neutronensterren ontstaat een supersnelle ‘jet’ van materie

stipmedia

Planetaire botsing waaruit maan voortkwam maakte leven op aarde mogelijk

stipmedia

Mogelijke tweede reuzenplaneet ontdekt bij ster Bèta Pictoris

stipmedia

Actieve planetoïde ‘centrifugeert’ zichzelf aan flarden

stipmedia

Superaarde ontdekt bij de nabije Ster van Barnard

stipmedia
Hide Related Posts