WÉÉT WAT JE ZIET! BEGINNERSCURSUS PRAKTISCHE STERRENKUNDE

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 14 januari - 08 april
19:45 – 22:00

Locatie
Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum

Categorieën


Sterrenkunde is NIET ingewikkeld! In de oudheid was sterrenkunde een bezigheid die werd beoefend om de koers op zee te bepalen. De bewegingen van de zon, de maan en de sterren vertonen een zekere regelmaat en wie die regelmaat kende, werd beschouwd als een geleerde! En u kunt er ook meer over aan de weet komen! Zonder ingewikkelde poespas, zonder overbodige formules. De komende tijd organiseert het Observeum tien cursusbijeenkomsten, waarin u kunt kennismaken met sterrenkunde: we maken u ’s avonds wegwijs in het doolhof van sterren, planeten, manen, nevels en sterrenstelsels! Iedereen kan meedoen…

In de cursus word je wijzer:
* Waarnemen, oftewel: je leert systematisch kijken, bij heldere hemel buiten, bij bewolkt weer in het planetarium
* Het zonnestelsel: onze kosmische achtertuin – hoe herken je planeten?
* Aardrijkskunde in het donker – de (draaibare) sterrenkaart als hulpmiddel
* Kijkers en telescopen – werking en gebruik
* Actuele ontwikkelingen, ruimtevaart en nieuwe inzichten

Cursusmateriaal
Het geïllustreerd cursusboek: geen op zichzelf staand leerboek, maar bedoeld als geheugensteun en naslagwerk. Het complete cursusmateriaalbestaat uit bouwplaatjes, extra informatie, zoals hemelkaarten, astronomisch beeldmateriaal, planetariumprogramma’s, internetverwijzingen, enz., het is samengebracht op een DVD-Rom, die ook bij het werkmateriaal hoort.

De cursusbijeenkomsten
De cursus is verdeeld in twee stukken: de eerste helft (vijf à zes lessen) besteden we aandacht aan basisbegrippen en (een beetje) theorie. De tweede helft gaat vooral over waarnemen en het leren kennen van de nachtelijke hemel. De lessen worden gehouden op maandagavonden, we starten op maandag 14 januari, elke les duurt 2½ uur, onderbroken door een korte pauze; de lessen worden gevuld met o.a. beeldpresentaties, praktische zaken en zo nodig een beknopte uitleg. We kijken elke cursusavond of het onbewolkt is, dan gaan we buiten de actuele sterrenhemel verkennen. Bij bewolking of regen doen we dat in het digitale planetarium. Dan is er ook wat meer tijd voor het stellen van vragen.

De cursus in één oogopslag
Data en tijd: 14, 21 en 28 januari, 11, 18 en 25 februari, 11 18 en 25 maart, 8 april; aanvang 19:45 uur.
Kosten: € 95,00 per persoon, inbegrepen zijn: cursusbijdrage, 1 x koffie of thee per bijeenkomst, alle materialen (cursusboek met hemelatlas, bouwplaten, zonnewijzer, draaibare sterrenkaart, eeuwigdurende kalender, DVD-Rom en overige werkmaterialen). Cursusbegeleiders zijn Lolke Dijkstra, Melvin v.d.Veen en Hans Molema. U kunt zich opgeven (graag vóór 7 januari) of info verkrijgen via telefoon: 0511-465544 (dagelijks -niet op maandag- tussen 13:00 en 17:00 uur).

observeum.nl | Menno van Coehoornweg 9 |  9251 LV | Burgum

Ook interessant

De invloed van de Maan op de Aarde

stipmedia

Waarneemavond Putten, Maximum Geminiden!

stipmedia

Neil Armstrong in de voetsporen van Kuifje

stipmedia