Stoep-Sterrenkunde-Weekend: 11 en 12 Januari -100 Hours of Astronomy

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 11 januari - 12 januari
19:30 – 23:00

Locatie
Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum

Categorieën


Op 28 juli 1919 (een eeuw geleden!) werd in Brussel de Internationale Astronomische Unie (de I.A.U.) opgericht. Intussen zijn er bijna 100 landen bij deze organisatie aangesloten. Doel van de I.A.U. is om sterrenkundig- en ruimte-onderzoek wereldwijd te promoten en de resultaten van die onderzoeken als bron van educatie te gebruiken…

Honderd jaar IAU start in 2019 met een lang weekend sterrenkijken. Wereldwijd zetten professionele astronomen, sterrenwachten en sterrenkundeamateurs hun telescopen op de stoep om hun enthousiasme over de sterrenhemel met zoveel mogelijk mensen te delen en belangstellenden de gelegenheid te geven ook eens door een telescoop te kijken.

De ‘100 hours of Astronomy’ worden overal in de wereld georganiseerd van 10 tot en met 13 januari 2019. Op een groot aantal websites vind je meer informatie. Het is de bedoeling dat iedereen die meedoet aan dit stoep-sterrenkunde-weekend dit evenement bekend maakt via pers, radio en TV. Het belangstellend publiek heeft zo een goed overzicht waar de activiteiten plaatsvinden.

Het is half januari nog lekker vroeg donker en de stoep-sterrenkunde-evenementen kunnen vroeg in de avond plaats vinden, zodat er (vooral) ook kinderen aan kunnen meedoen!

In Burgum doet Observeum – museum & sterrenwacht ook mee aan deze reeks kijkavonden: op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari a.s. worden bij heldere hemel alle beschikbare kijkers en telescopen hemelwaarts gericht, als het bewolkt of regenachtig is dan kunnen bezoekers zich verwonderen in het digitale planetarium, dat de schoonheid van de nachtelijke sterrenhemel toont.

Observeum – museum & sterrenwacht is gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9 te Burgum en het gebouw is op beide dagen èn op zondag 13 januari ook ’s middags open, het planetarium biedt dan overdag een koepel-presentatie over wat er dezelfde avond bij onbewolkt weer te zien is.

Voor meer info: bel (0511) 465 544.

Ook interessant

College Sterrenkunde in Almere

stipmedia

ZON-middag speciale openstelling | Bussloo

stipmedia

Selfie-In-Space – Koningin Wilhelmina Boulevard Noordwijk – mei tot en met oktober 2018

stipmedia