Spetterend begin van 2019 bij Volkssterrenwacht Orion.

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 12 januari
19:00 – 22:00

Locatie
Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel

Categorieën


Volkssterrenwacht Orion zet zijn deuren open voor publiek, zowel jeugd als volwassenen, het aanstaande weekend van 12 en 13 januari; het wordt een spetterend weekend, waarin veel zaken onder de aandacht komen.
Bij Orion is er een kijkavond op zaterdag 12 januari van 19 – 22 uur en een openstelling op zondag 13 januari van 13 – 17 uur.
Bezoekers zijn van harte welkom om een blik te komen werpen door de grote telescopen om een reisje langs de sterrenhemel te maken; er kan o.a. gekeken worden door de telescopen naar o.a. de Maan.
Tijdens deze openstellingen wordt er een prachtig en een zeer educatief bordspel  LunaTix, over sterrenkunde en ruimtevaart, gedemonstreerd worden. Dit spel is te spelen met 2, 4 of 6 personen spelen.
Het gaat bij dit spel om een ruimterace tussen de verschillende aardse continenten met als doel om uiteindelijk als eerste naar de maan te vliegen. De afbeeldingen van een aantal speelkaarten zijn namelijk gemaakt door Marian Pontier uit Enkhuizen, die ook aan de Sterrenwacht Orion verbonden is. Marian Pontier kwam eerder in het nieuws door haar leerzame stripverhaal “Sterre het ruimteheksje”.

Tijdens deze publieksopenstellingen zal er ook aandacht zijn voor het kick-off event “ 100 uren van de sterrenkunde”; ter ere van het 100 jarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie ( IAU) van 10 tot en met 13 januari 2019 worden er wereldwijd tal van activiteiten georganiseerd.

Zowel op 12 als op 13 jan. Zijn er in de expositieruimte van Orion weer diverse nieuwe schaalmodellen te bewonderen o.a. hoe men denkt te kunnen wonen op de planeet Mars.
En er zijn leuke doe-dingen te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion; er wordt uitleg gegeven over de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme, er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje worden gemaakt door het heelal via het grote touchscreen.
Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven
In het planetarium zijn er doorlopend planetariumshows; door de aanschaf van een nieuw software programma voor de speciale planetariumbeamer kan er nog beter op vragen van bezoekers worden ingegaan. Er zijn nog meer korte filmpjes dan voorheen te zien over allerlei onderwerpen over sterrenkunde en ruimtevaart zoals: zwarte gaten, een reis door het ISS ruimte station zodat een goede indruk krijgt hoe het daar aan de binnen- en buitenkant uit ziet, diverse filmpjes van het noorderlicht en over de geschiedenis van de ruimtevaart, een animatie hoe de robot wagen Curiosity op de planeet Mars is neergezet.
Locatie van volkssterrenwacht Orion is het Streekbos Paviljoen ( op de 1e verdieping) aan de Veilingweg 21B aan de rand van het natuurgebied het Streekbos in Bovenkarspel.
De toegang is gratis en er hoeft van te voren niet te worden aangemeld. Meer info op: www.volkssterrenwachtorion.nl of 0648850445.

Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel | Veilingweg 21b | 1611 BN | Bovenkarspel

 

Ook interessant

JVS/VVS-Weekend 2018 België

stipmedia

Accretieschijven: de beste energiecentrales van het Heelal

stipmedia

Landelijke Sterrenkijkdagen

stipmedia