Lezing “Radioastronomie, waarnemen van neutraal waterstof”

Datum/Tijd
Date(s) - 29 maart
20:00 – 22:30

Locatie
Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius

Categorieën


18:45 uur Algemene ledenvergadering.
dr. Erwin de Blok:

Veel van onze kennis van melkwegstelsels komt van het waarnemen van zichtbaar licht. Echter, melkwegstelsels zenden ook radiostraling uit. Veel van deze radiostraling komt van waterstofgas, het meest voorkomende element in het heelal. Dit waterstofgas is de “brandstof” voor het vormen van sterren, maar het kan ook worden gebruikt om de rotatie van melkwegstelsels nauwkeurig te meten. Deze rotatie van gas in melkwegstelsels is een van de redenen dat we denken dat het heelal een grote hoeveelheid zogenaamde donkere materie bevat. In deze lezing zullen een aantal van deze radiosterrenkundige waarnemingen van melkwegstelsels besproken worden en hoe die gebruikt worden om het bestaan van de donkere materie aan te tonen.

Erwin de Blok is een radiosterrenkundige die bij het Nederlandse Instituut voor Radio Astronomie ASTRON in Dwingeloo werkt. Hij is gespecialiseerd in waarnemingen van neutraal waterstofgas in sterrenstelsels. Hij werkt ook aan voorbereidingen voor de volgende generatie radiotelescopen zoals die nu in Zuid-Afrika en Australië gebouwd worden.

De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00. Zie ook www.metius.nl  

Ook interessant

Astrofotografie

stipmedia

“Sterrenkijkdagen” – toegang gratis

stipmedia

De Aarde: een unieke woonplaats?

stipmedia