Multiversum, is ons heelal er een uit vele”?

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 08 november
20:00 – 22:00

Locatie
Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek

Categorieën


Is er één universum of zijn er vele? In zijn lezing op 8 november om 20:00 uur vertelt John Heise ons op een begrijpelijke manier over de ideeën die er nu zijn op dit gebied.

Ons heelal is het geheel aan ruimte, tijd en fysische wetten dat we steeds beter leren kennen. Vele waarnemingen bevestigen dat ons heelal is ontstaan in een Oerknal. Maar er zijn ook principiële problemen met de Oerknaltheorie. De zgn. Inflatie-theorie geeft een verklaring voor de oorzaak van de Oerknal en lost daarmee de problemen op.

Het is ook een antwoord op de meest gestelde vraag in de Sterrenkunde: wat was er vóór de Oerknal. Ergens in een chaotisch en hete Oersoep ontstaat een instabiliteit (vergelijk bv het ontstaan van een tropische orkaan). Een miniem klein gebiedje blaast zich op  en dijt uit met extreme versnelling die overgaat in de Oerknal en ons heelal vormt.

Inflatie creëert als vanzelf omstandigheden voor herhaling.  Dat is het idee van een multiversum. Het totale heelal bestaat dan uit een reeks exploderende  bubbels: de theorie van de Eeuwige Kosmische Inflatie. Sommige ‘bellen’ (andere universa) kunnen botsen tegen de onze. De interessante vraag is natuurlijk: kunnen we dit in principe waarnemen?

Locatie

Alle lezingen worden gehouden op donderdagavonden om 20:00 uur in de Eekhoornzaal op de 1ste verdieping van het  Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten naast de Sterrenwacht. Loop links om het Bezoekerscentrum heen naar de achteringang. Toegang is gratis voor leden van de KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Toegang is €3 voor niet-leden.

Ook interessant

VVS Astrofotografiedag 2019

stipmedia

Presikheaven bijeenkomst in de bieb

stipmedia

Selfie-In-Space – Koningin Wilhelmina Boulevard Noordwijk – mei tot en met oktober 2018

stipmedia