Lezing Ede ‘Moestuintjes’ op Mars

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 14 januari
20:00 – 22:00

Locatie
Sterrenvereniging Astra Alteria

Categorieën


Het gaat er de komende decennia waarschijnlijk echt van komen: de eerste mensen zetten voet op Mars. Wie die mensen gaan zijn, is nog in nevelen gehuld. Maar ze moeten in ieder geval groene vingers hebben. Want eenmaal op Mars aangekomen zullen ze hun eigen voedsel moeten verbouwen. En dat is zelfs voor botanisten – dat wil zeggen: mensen die ervoor gestudeerd hebben – een enorme uitdaging. Daar is Wieger Wamelink, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, de afgelopen jaren wel achter gekomen.

In een kas in Wageningen probeerde hij de meest uiteenlopende planten en gewassen te verbouwen op nagebootste Marsgrond. De resultaten zijn verbijsterend en bemoedigend tegelijk. “We verwachtten weinig groei op de voedselarme bodem,” vertelt Wamelink. “En als er al iets zou ontkiemen, zou het snel doodgaan doordat er zoveel zware metalen in de grond zitten.” Voor de zekerheid stopten de onderzoekers dan ook vijf zaden in een potje. En dat hebben ze geweten. “We hadden kiemingspercentages die tussen de 80 en 90% lagen en moesten opeens 8400 planten monitoren!”

Science Café-avond bij Red’s Tapas Grill & Bar-Museumplein 3 Ede. De toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze avond slechts € 6,00. Aanvang 20.00 uur. Parkeren kan aan de overkant van het spoor op het Kuiperplein.

Ook interessant

Astrofotografie van deepsky-objecten

stipmedia

1e Landelijke Zonnekijkdag

stipmedia

2019: maanprojecten en andere verkenners in ons zonnestelsel

stipmedia