Hoe goed beschermt het magneetveld het leven op aarde?

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 15 februari
19:30 – 22:30

Locatie
Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem

Categorieën


Spreker   Prof. Dr. Cor Langereis
Entree    voor niet-leden € 5,- p.p.   

Het aardmagneetveld lijkt nog het meest op een staafmagneet in het centrum van de Aarde, met een noordpool en zuidpool. Het veld beschermt ons tegen een bombardement van geladen deeltjes uit de ruimte, vooral van de zon (de zonnewind). Zonnevlammen en coronale massaejecties kunnen leiden tot magnetische stormen op Aarde. Het aardmagneetveld  verandert continue, op de korte en lange tijdschaal.

Wellicht de meest karakteristieke eigenschap van het veld is dat het op onregelmatige tijden omkeert. Tijdens zo’n omkering neemt de intensiteit af tot 10% van de normale sterkte. De sterkte van het veld neemt nu al eeuwenlang af, en sommige wetenschappers speculeren dat zo’n omkering eraan zit te komen. Is dat zo, hoe lang duurt dat dan, en moeten we ons dan ongerust maken ? Kortom, hoe goed beschermt het magneetveld het leven op Aarde ?

Cor Langereis is hoofd van het paleomagnetisch laboratorium Fort Hoofddijk van het Departement van Aardwetenschappen van de Universiteit van Utrecht. Zijn onderzoek beslaat bijna alle aspecten van het paleomagnetisme, zoals het in kaart brengen van nauwkeurige en gedetailleerde gegevens van het aardmagnetisch veld voor alle tijdschalen. Met deze gegevens in de hand kan het verleden van het aardmagneetveld inzichtelijk gemaakt worden. Zijn werk bestaat o.a. uit de z.g. paleoseculaire variatieonderzoeken (de veranderingen van het aardmagneetveld die hun oorsprong vinden in de buitenkern van de aarde) van recente perioden (archeomagnetisme). Maar belaat ook de perioden waarin het veld geen omkering vertoonde (superchrons) waartoe ook de eigenschappen van het vroegste veld van meer dan 3 miljard jaar geleden.

Voor informatie over dit Phoenix College kun je contact opnemen met Cecilia de Vries lezingen@sterrenwachtphoenix.nl 06 10250515

Ampsenseweg 10 |  7421 NB |  Lochem
sterrenwachtphoenix.nl

Ook interessant

The laserinterferometer Space Antenna

stipmedia

Vlak de Zon niet uit!

stipmedia

Oorsprong van het leven

stipmedia

Workshop Astrofotografie1 Almere

stipmedia

cursus-workshop Sketchup, Newt en demo Solid Works in Gent

stipmedia

Vollemaanwandeling in de Schoorlse Duinen

stipmedia