College 4: “Missie naar Mars.”

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 12 januari
13:30 – 15:30

Locatie
Sterrenkundeclub Radboud (Huygensgebouw)

Categorieën


Op 12 januari 2019 is er wederom een uniek actueel onderwerp: de missie naar Mars in 2031. Dan emigreren er vier mensen voorgoed naar Mars. Uit een selectieproces, dat begon met 200.000 enthousiastelingen, zijn honderd geluksvogels overgebleven die kans maken op die enkele reis.

Arno Wielders MSc. is het technisch brein achter Mars One, dat een menselijke kolonie wil vestigen op de rode/okerkleurige planeet. Met technische hulpmiddelen kan er door de mens een nederzetting opgebouwd worden. Mars heeft spectaculaire geologische kenmerken; de hoogste vulkaan in ons zonnestelsel (Olympus Mons), de Valles Marineris (de grootste canyon in ons zonnestelsel en zo groot als de Verenigde Staten) en een noord- en zuidpool. Op de zuidpool, en andere plekken onder het droge oppervlak, is wellicht vloeibaar water te vinden, dat een van de pijlers van leven is.

Wielders komt een boeiend verhaal schetsen over de status van het project. Maar ook over hoe men Mars wil terraformeren en de woonmodules en mensen wil beschermen tegen ruimtestraling, hoe men voedsel wil kweken en meer.

Deze lezing is, samen met de lezing van dr. Angelo Vermeulen (9 februari 2019) en dr. Emma Versteegh (2 maart 2019), onderdeel van het thema “reizen en leven buiten de Aarde”. Zorg dat je erbij bent!

Voor jongeren (10-20) die fan zijn van Sterrenkunde en aanverwante onderwerpen zoals Natuur-/Wiskunde, Astronomie, Ruimtevaart en er meer over willen leren.

Voor het bijwonen van een college vragen we € 5, contant te betalen bij binnenkomst. Hiervoor krijg je een college/lezing (2 blokken van 50 minuten) met heel veel informatie over jouw favoriete onderwerpen, en in de pauze krijg je een snack. Bovendien krijg je, na het merendeel van de colleges te hebben bijgewoond, een certificaat. (Hiervoor moet je je wel aanmelden als lid.)

Op de bewuste datum starten we ‘s middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur.
Er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.

Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) Huygensgebouw, campus Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.

Voor meer info: Sterrenkundeclub Radboud

Ook interessant

Vreemde sterrenstelsels  – Hendrik Beijeman

stipmedia

Hawkings heelal met Govert Schilling en Martijn van Calmthout

stipmedia

De effecten van gewichtsloosheid op het menselijke lichaam

stipmedia