Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

10 april

20:00 – 22:30 uur

Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel, Bovenkarspel


door prof. Rottgeringels.

Elke maand zal er een lezing worden georganiseerd. Er komen diverse leuke onderwerpen aan bod. Als men zegt ik wil graag een onderwerp behandeld hebben kan dit ook. Mail gerust een verzoek dan zullen wij kijken of dit mogelijk is. Er zijn natuurlijk leuke lezingen te regelen van bekende personen, maar dan moet men rekening houden met een duurdere entree prijs. De bedoeling van onze vereniging is de prijs zo laag mogelijk houden.

De toegangsprijs voor leden is € 3,- voor niet leden € 6,- p.p. inclusief een kopje koffie.
U wordt wel aangeraden van te voren boeken want vol is vol,

In de praktijk blijken wij altijd vol te zijn.

Aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl of 0648850445
volkssterrenwachtorion.nl

Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel | Veilingweg 21b | 1611 BN | Bovenkarspel

11 april

19:30 – 22:00 uur

Sterrenwacht Eindhoven (lezingen), Eindhoven


Dhr. Henk Dorrestijn

Adresgegevens van de lezingenlocatie:

De aan de sterrenwacht verbonden Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring organiseert zes keer per jaar een lezing over ruimtevaart of sterrenkunde die voor iedereen vrij toegankelijk is. Vaak zijn dit lezingen door vakastronomen of gevorderde amateurs.

De sterrenwacht is te klein voor deze lezingen, daarom worden deze doorgaans gehouden in een ruimte van Scholengemeenschap het Augustinianum in Eindhoven.

Scholengemeenschap Augustinianum
Dirk Boutslaan 25
5613 LH Eindhoven

sterrenwachteindhoven.nl

12 april

19:30 – 23:00 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Anthony Brown is sterrenkunde onderzoeker aan de Universiteit van Leiden en is al sinds 1997 betrokken bij het Gaia project. Sinds 2012 is hij voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium. Dit is het samenwerkingsverband van ongeveer 450 Europese wetenschappers die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van de gegevens van Gaia. In 2011 heeft Anthony ook al een lezing over Gaia bij onze vereniging gegeven en hij gaf toen aan graag bij ons terug te komen zodra de resultaten van de missie bekend zouden zijn.

Gaia werd door ESA gelanceerd op 19 december 2013 en heeft als belangrijkste wetenschappelijke doel om de structuur en ontstaansgeschiedenis van de Melkweg te ontrafelen. Dit wordt gedaan met behulp van een stereoscopische `census’ van 1 miljard sterren, waarbij nauwkeurig de afstanden, ruimtelijke bewegingen, en eigenschappen van de sterren gemeten worden. In deze lezing zal hij eerst bespreken waarom deze missie van belang is voor sterrenkundig onderzoek. Op 25 April 2018 verscheen de tweede publicatie van Gaia gegevens en hij zal de wetenschappelijke resultaten daarvan bespreken.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

12 april

20:00 – 22:30 uur

Stichting JC van der Meulen | wijkcentrum Grote Waal, Hoorn


Als onderdeel van het verwerken en opruimen van ons afval houdt de HVC zich bezig met de productie van duurzame energie uit ons afval.
De gastspreker, manager groengas en compost bij de HVC, geeft een lezing over de biovergister bij de HVC in de Wieringermeer en over de energietransitie in breder perspectief.
Spreker: Niels ter Hofstede

De lezing wordt gehouden in Wijkcentrum “De Grote Waal”, Grote Beer 3 te Hoorn.
Toegang voor donateurs van Stichting J.C. van der Meulen is gratis.
Niet-donateurs betalen € 3,50 entree. Zaal is open om 19:30 uur. Aanvang lezing 20:00 uur.
Niet-donateurs a.u.b. telefonisch aanmelden via Jaap Boers 06-54314930
of Piet Vriend – p.h.vriend@quicknet.nl
jcvandermeulen.org

12 april

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

12 april

20:00 – 22:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Prof. dr. Marcel Merks.  Higgs en het mysterie van de missende antimaterie (onder voorbehoud)

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
Zaal open +/- 19.15
Aanvang  20.00 uur Einde +/- 22.30
vwsnoorddrenthe.nl

12 april

20:00 – 22:00 uur

Euroster Rotterdam, Rotterdam


Meer info volgt

Bentincklaan 40 | 3039 KK | Rotterdam

Euroster Rotterdam 

13 april

13:30 – 15:30 uur

Sterrenkundeclub Radboud (Huygensgebouw), Nijmegen Nederland


Dr. Frank Verbunt – Dubbelsterren

Op de bewuste datum starten we ‘s middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur.
Er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.

Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) Huygensgebouw, campus Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.

Voor meer info: Sterrenkundeclub Radboud

13 april

14:00 – 17:00 uur

Galileo-Limburg, Valkenburg


café Aan de Kirk, Sibberkerkstraat 46, 6301 AW te Sibbe- Valkenburg

galileo-limburg.nl

16 april

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Spreker: Leon Oostrum

Meer details volgen.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

16 april

20:00 – 22:30 uur

Sonnenborgh, Utrecht


Hans Walrecht

Na de Eerste Wereldoorlog werden proeven met raketten populair in Duitsland. Een van de enthousiastelingen was Wernher von Braun. Dat zou al snel leiden tot een capabele raket die als “Vergeltungswaffe 2” (V2) ingezet werd. Von Braun had er alles voor over om die raket te bouwen, voorbijgaand aan het leed dat erdoor veroorzaakt zou worden. De presentatie laat zien hoe de raket ontwikkeld en gelanceerd werd. Groot-Brittannië was het doel van de V2. Hoe ontdekte men het Duitse gevaar en wat was er tegen doen? Aan het eind van de oorlog vlucht Von Braun met vele andere geleerden naar de V.S., waar hij uiteindelijk de Saturnus bouwt, de raket die de eerste Amerikanen naar de maan brengt.

De collegezaal, waar de bijeenkomsten van de Sterrenkundige Kring Minnaert worden gehouden is onderdeel van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht (Utrecht). Een bezoek aan dit museum, waartoe ook het oude middeleeuwse bastion behoort, is erg de moeite waard.

kringminnaert.nl

 

18 april - 22 april

00:00 uur

Groepsaccommodatie De Roerdomp, Westelbeers


De JongerenWerkGroep voor Sterrenkunde (JWG) organiseert zoals elk jaar tijdens Pasen een leuk kamp voor kinderen van 8 t/m 13 jaar. Paaskamp zal dit jaar plaatsvinden van donderdagavond 18 april t/m maandagochtend 22 April 2019.

Het thema van dit jaar is nog een verrassing, dus daar kunnen we nog niets over vertellen.

Wat we je al wel kunnen vertellen is dat we zoals altijd spetterende spelletjes gaan doen, coole knutsels zullen fabriceren, superspannende speurtochten gaan lopen en overheerlijk zullen ontbijten, lunchen en dineren! Daarnaast organiseren we ook praatjes, een soort lesjes over allerlei sterrenkundige onderwerpen; en cursusjes, waarbij je in een klein groepje lekker diep in gaat op een ingewikkeld onderwerp, of gewoon lekker gaat leren waarnemen. Kortom: als je er achter wilt komen wat we gaan doen, geef je dan op; vroeg(er) is beter dan te laat!

Tijdens Paaskamp 2019 zitten we in groepsaccommodatie de Roerdomp in Westelbeers in verblijf Op ‘t Erf.

Aanmeldingsformulier voor het JWG Paaskamp 2019

Als je nog vragen hebt kun je mailen of bellen naar:
Ilva Noa Stellingwerf
paaskamp@sterrenkunde.nl
06-13407283

Tot op Paaskamp!

19 april

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

25 april

19:45 – 22:30 uur

publiekssterrenwacht Vesta, Oostzaan

Alex Scholten

De planeet Saturnus behoort zonder meer tot één van de fraaiste objecten voor een waarneming door de telescoop. Met zijn opvallende ringen en een aantal manen levert dit al snel een ‘wow-moment’ op.

Dankzij de ruimtevaart beschikken we tegenwoordig over spectaculaire beelden van de planeet, zijn ringen en zijn talrijke en wonderlijke manen. Met name de Cassini-missie heeft ons tijdens zijn 13-jarige missie veel geleerd en leverde bijzondere ontdekkingen op m.b.t. de atmosfeer van Saturnus, de ringen, de fascinerende manen Titan en Enceladus en unieke beelden van de vele overige (soms zeer kleine) manen.

In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de actuele kennis rond Saturnus, zijn ringen en zijn manen

Voor het volgen van de lezingen is geen kennis van de wiskunde vereist. Wel wordt voor het kunnen volgen van de voordrachten een basiskennis astronomie of weerkunde gevraagd. Deze kan men door zelfstudie uit talloze publicaties verkrijgen. Ook kan men een cursus volgen aan de publiekssterrenwacht Vesta.

Zuideinde 197 | 1511 GD | Oostzaan

De contributie bedraagt 35,00 euro per jaar. Belangstellenden mogen twee lezingen gratis bijwonen.

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek Aangesloten bij de KNVWS

26 april

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10