Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

29 november

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

29 november

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Al 30 jaar in de ban van astrofotografie! Dat begon dus met “natte fotografie” met een camera met negatieven. Tegenwoordig zijn de astrocamera’s zeer geavanceerd en zijn digitaal. Mede daardoor werkt Marco al enige jaren “remote”: een privé sterrenwacht in het zuiden van Frankrijk wordt op afstand bestuurd. Daar is de hemel nog niet vervuild door stadsverlichting en is het mogelijk om zeer zwakke structuren te fotograferen. Maar ook vanuit het Noord-Hollandse Twisk is Marco nog actief vanuit zijn sterrenwacht.

Vanaf het noordelijk halfrond is slechts een gedeelte van de sterrenhemel zichtbaar. Voor die andere helft is het dus noodzaak om te reizen.
Namibië is bij uitstek geschikt vanwege zijn zeer droge klimaat en schone lucht. Daarnaast wonen er zeer weinig mensen wat ook lichtvervuiling tot het absolute minimum beperkt. Het land kent een aantal zogenaamde “astrofarms”. Bijvoorbeeld Tivoli, een actieve boerderij. Deze heeft diverse sterrenwachten op het landgoed staan waarvan je gebruik kunt maken van vast opgestelde telescopen. Bij een dergelijke verre bestemming is het immers niet mogelijk om veel apparatuur mee te nemen. Ook als reisland is Namibië zeer geschikt. Een combinatie van beide geeft dit een prima balans voor een fantastische reis.

Vereniging Christiaan Huygens

29 november

20:00 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Door prof. dr. Huub Röttgering
In Wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 8  – 10, Alkmaar. Aanvang 20.00 u. Toegang: leden gratis; niet leden € 5,00

Hoeveel problemen heeft LOFAR nog met de “windboeren?”
Ziet LOFAR sterrenstels die onzichtbaar zijn op andere frequenties?
Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen tot nog toe?
Gaat het antennepark nog worden uitgebreid tot buiten Europa?

Metius 

 

03 december

20:00 – 22:00 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


Door Wil van der Veer: (Natuurmuseum Brabant)

Adressen van de activiteiten:
Sterrenwacht Orion: v. Grevenbrouckstraat 40 | Loon op Zand
Sterrenwacht de Tiendesprong: Gen. de Wetstraat 31 | Tilburg
Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434 | Tilburg
Mill-Hillcollege: Venneweg 42 |  Goirle

wegaastro.nl

06 december

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

07 december

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Erik Laan

Meer info volgt:

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

11 december

19:30 – 22:30 uur

Knvws West Brabant- Tivoli, Oudenbosch

Spreker: Ellen Bruijns

Doorgaans hebben we het over nieuwe ontdekkingen of wat we zoal weten over het heelal. Maar deze lezing gaat over wat we (nog) niet weten over het heelal en astronomisch gerelateerde onderzoeken. Ellen is een zeer ervaren zonsverduistering waarnemer en als enige Nederlandse opgenomen in het adviesteam voor het recente boek “Totality, the Solar Eclips Guide 2017”.

Zij heeft als eenmans(vrouw)project zelf een astrokoepel gebouwd. Ook geeft zij, beroepsmatig, technische trainingen en presentaties.

Voor meer informatie over de spreker, klik hier

Ook niet-leden kunnen zich aanmelden; de kosten bedragen €5,–.

Men kan zich aanmelden bij de secretaris: secretaris@knvws-west-brabant.nl

De lezing wordt gegeven in de Bruno Ernst Bibliotheek, Sterrenwacht Tivoli, Jezuïtenplein 33 in Oudenbosch.

Aanvang van de lezing is om 20.00 uur en de inloop vanaf 19.30 uur.

knvws-west-brabant.nl

12 december

19:30 – 22:30 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde


Meer info volgt!

Triangulum 

12 december

19:30 – 22:30 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn

Door: Prof. Henny Lamers

Aula Het Kristal | Distelvlinderlaan 200 | 7323 XB | Apeldoorn

triangulum.nl

12 december

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Werkgroep Leidse Sterrewacht

Sterren stralen overal mag dan een bekende uitdrukking zijn, ze stralen niet altijd. Ze worden geboren in uitgestrekte gas- en stofwolken en beginnen dan te stralen. Afhankelijk van hun type leven ze lang en rustig of leiden een kort en heftig leven. Ze doven langzaam uit of komen aan hun einde met een spectaculaire knal. In de meest extreme situaties blijft er dan alleen een zwart gat over.

Entreeprijs: €4

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

12 december

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland

Door Jan Smit

66 miljoen jaar geleden leidde de inslag van een asteroïde in Mexico tot het uitsterven van vele dier en plantensoorten. Wat begon als een hypothese op grond van hoge concentraties van het element iridium precies op de Krijt-Paleoceen (KPg) grens in Spanje en Italië, is door tientallen aanvullende ontdekkingen zo goed als bevestigd, en is nu de leidende theorie voor de oorzaak van het uitsterven.

Tsunami afzettingen in de Golf van Mexico, en een steeds dikker wordende laag van uitwerpselen (ejecta) richting Yucatan leidde uiteindelijk tot de ontdekking van de inslagkrater zelf. Daar zijn inmiddels twee wetenschappelijke diepboringen geplaatst. De laatste ontdekking is de vondst van een tsunami-laag tussen de dinosauriërs zelf.

Vier jaar geleden onderzocht Robert DePalma een kleine locatie in Noord Dakota, Tanis, waar o.a. honderden complete visskeletten van zoetwatervissen bewaard zijn gebleven. Deze vissen hebben de ejecta van de krater in hun kieuwen opgevangen. Die visskeletten kwamen samen voor met schalen van dieren die exclusief in zee leefden en toen uitgestorven zijn. De afzetting bevat allerlei inslag-producten, waardoor het proces van de uitstoot van de inslag-ejecta precies te volgen is. De afzetting zelf bevat veel van de meegesleurde lokale fauna en flora zodat daar een fraaie reconstructie van te maken is!

De spreker neemt ons mee in deze gebeurtenissen van 66 miljoen jaar geleden en hun gevolgen.

De spreker:

Jan Smit is emeritus hoogleraar geologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met Walter en Luis Alvarez is Jan Smit hiermee de grondlegger van de inslagtheorie inzake het uitsterven van de dinosauriërs. In de jaren negentig van de twintigste eeuw ontdekte Smit met Walter Alvarez de inslagkrater in Yucatán, de Chicxulubkrater, waar 65 miljoen jaar geleden de meteoriet insloeg die het einde van de dinosauriërs inluidde. In 2016 werd aan hem de Van Waterschoot van der Gracht Penning toegekend.

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdagavonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland (Eekhoornzaal, ingang achterzijde). Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang € 3.

13 december - 20 december

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Almere, Almere

Locatie: Sterrenwacht Almere

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt. Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website of Facebook . Er verschijnt dan kort voor de activiteit extra informatie. Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden .

13 december

20:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Door: Philippe Mollet

Tekst volgt later.

Astroclub op Volkssterrenwacht MIRA

Vanaf januari 2019 verloopt de Astroclub volgens een nieuwe formule.

Wanneer?

Tenzij wettelijke feestdagen of moeilijk liggende data (bv. oudejaarsavond) vindt de Astroclub plaats elke tweede en laatste vrijdag van de maand van januari tot juni en van september tot december (dus niet in juli en augustus).

Wie is welkom?

Astroclub is een activiteit van MIRA die open staat voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn om aan deze activiteit deel te nemen.

Verschil tweede en laatste vrijdag van de maand?

Er zijn, met uitzondering van juli en augustus, elke maand twee Astroclubs.

– De tweede vrijdag van de maand is er in de multimediazaal een voorstelling die verzorgd wordt door vaste en vrijwillige medewerkers van MIRA. Deze voorstelling is  geschikt voor jong en oud. Het is de bedoeling om op een vlotte en kindvriendelijke manier een of ander onderwerp i.v.m. sterrenkunde of ruimtevaart voor te stellen. Duur: 60 minuten.

– De laatste vrijdag van de maand komt een externe spreker een lezing houden over zijn/haar wetenschappelijk onderzoek of interessesfeer. Het zijn sprekers die dieper ingaan op het behandelde onderwerp. Alle geïnteresseerde leken zijn welkom, geen enkele voorkennis is vereist. Maar deze avonden zijn wel minder geschikt voor kinderen onder de vijftien jaar. Duur: 90 minuten.

Let op: de voorstelling/lezing begint exact om 20 uur!!!

Waarnemingsavond

De Astroclub is ook een gelegenheid bij uitstek om Zon, Maan, planeten,sterren en allerlei objecten van de diepere sterrenhemel waar te nemen. Bij helder weer is het zeker de bedoeling om met behulp van de ruime collectie telescopen en verrekijkers waarover Volkssterrenwacht MIRA beschikt kennis te maken met wat er op dat moment aan de sterrenhemel te zien is. Je kan daarbij zeker ook gebruik maken van onze gloednieuwe 50 cm spiegelkijker.

Interactieve tentoonstelling en experimenten

Je kan ook terecht in onze tentoonstelling die, verspreid over drie verdiepingen, de bezoekers laat kennismaken met de wondere wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Er staan veel maquettes en experimenten naast heel wat multimediaal materiaal en infopanelen.

Clubhuis

Tijdens de Astroclubavonden staat ook ons Clubhuis voor je open, daar kan je terecht voor een drankje en een interessante babbel.

Openingsuren

MIRA opent de deuren om 19 uur, de voorstelling of lezing in de zaal vangt aan om 20 uur.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

13 december

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

18 december

20:00 – 22:15 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Dr. Ir. Wieger Wamelink

Lezingen vinden plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.

Galaxis-sterrenkunde.nl

1 2 3 4 5 6 7 8