Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

23 november

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Op 26 november zal de ruimtesonde InSight op Mars landen. Alex Scholten geeft een overzicht van deze missie en diens doelstelling om meer inzicht te verkrijgen in het inwendige van de planeet Mars.

Telefoon: 0571-262006
Bussloselaan 4 | 7383 RP | Bussloo
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

24 november

10:00 – 17:00 uur

Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch


Op Zaterdag 24 november 2018 gaat op STERRENWACHT TIVOLI IN OUDENBOSCH de vierde Spectroscopiedag door.
Van 10 tot 17 uur. Dit keer gaat deze dag door in samenwerking met Stichting Sterrenwacht Almere.

Programma is uiteraard op dit moment (eind maart) nog niet compleet, maar een indicatie is er toch al. Zo zou het kunnen worden:

 • Ralph Snel (via SSA):spectroscopie van de aardatmosfeer, in dit geval specifiek vanuit de ruimte, met satellieten.
 • Rien Dykstra (via SSA) : infraroodspectroscopie van circumstellair stof rondom oude sterren en mijn waarnemingen met de Star Analyser 100 in Pradines afgelopen najaar.
 • Erik Bryssinck (kijkerbouw VSRUG): ‘hoe en waarom ik gestart ben met spectroscopie. Het kan op een eenvoudige manier, en je kan mee groeien’
 • Prof. Em. Walter Van Rensbergen (Vrje Universiteit Brussel); onderwerp nog te bepalen, maar zal over onderzoek gaan dit keer.
 • Dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht België) omtrent het lopende wetenschappelijk onderzoek te KSB
 • Ernst Pollmann:  Een geactualiseerd Spectroscopisch Portret van Gamma Cassiopeia
 • Marc Trypsteen: Nieuwe trends in  Astronomische Spectroscopie
 • Ook BIRA werd aangesproken. Belgisch Intsituut voor RuimteAeronomie) Bekeken wordt (interni op Bira) wat ze eventueel kunnen brengen. eventuele mogelijkheden zijn: spectroscopie van de Marsatmosfeer . Hoe het NOMAD-instrument in elkaar zit en hoe de metingen gebeuren.
  Of hoe we aan de hand van spectroscopie meer trachten te weten te komen over de verspreiding van bepaalde gassen in de atmosfeer.
  Maar nogmaals; voor BIRA hangt het ervan af wie beschikbaar is op die datum. Wordt nog overlegd.
 • Uiteraard kan ook Paul Gerlach zijn ding doen over zijn zelfbouw spectroscopen.

Er is overleg aan de gang met ZENIT om ook dit keer in November een special te brengen; ‘spectroscopisch ruimteonderzoek’.
Verdere invulling volgt de komende maanden! (20 april 2018)

Accomodatie: de Bruno Ernst bibliotheek van Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch, Markt 1,
INSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname 15 euro. Maar hierrvoor heb je zoals de vorige keren onthaal met koffie of thee ein Brasserie Tivoli en een lichte lunch op de middag. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van 15 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG.BIC: KREDBEBB op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en ‘spectroscopiedag 2018’
OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot MAXIMAAL 50 personen.

Kijk ook op onze website. http://www.kijkerbouw.be/

26 november

20:00 – 22:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom – passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht
astronomyontap.nl

26 november

20:00 – 22:00 uur

Sterrenvereniging Astra Alteria (A), Putten


Waar haalt de zon zijn energie vandaan? Gerben de Jong

De zon zendt iedere seconde een energie uit van driehonderdnegentig miljoen miljard miljard Joules. Dat is ongeveer 390 miljoen miljard elektriciteitscentrales. Het blijft nog steeds onvoorstelbaar. En dit doet de zon al zo’n zes miljard jaar. Waar háált die zon het vandaan!? Daar gaan we in deze lezing op in. Gerben de Jong zal proberen om het zoveel mogelijk zonder formules te doen. (Eén formule komt er wel in voor: E = mc2, maar we gaan er niet echt mee rekenen)

Het niveau is: te volgen voor iedereen met belangstelling voor sterrenkunde. Niet dat er dan geen vragen overblijven of dat het allemaal makkelijk is. Ik zal graag alle vragen proberen te beantwoorden. Door de theorie begrijpelijk te maken, zijn er wel vereenvoudigingen aangebracht die niet helemaal wetenschappelijk verantwoord zijn. Dus een zou er gaten in kunnen schieten. Maar ik ga proberen een zo helder mogelijk beeld te schetsen van onze grootste energiecentrale.

Hotel Hof van Putten, Harderwijkerstraat 14,3881EH Putten. De toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze avond slechts € 6,00. Aanvang 20.00 uur.

30 november

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo

Het fotograferen van de sterrenhemel

Astrofotografie hoeft niet moeilijk te zijn. Astrid Eeuwes laat het publiek zien op welke manieren er al een mooie foto gemaakt kan worden van objecten aan de sterrenhemel en hoe dit bewerkstelligd kan worden zonder geavanceerde foto-apparatuur.

Telefoon: 0571-262006
Bussloselaan 4 | 7383 RP | Bussloo
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

01 december

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Als we naar Mars gaan gefinancierd met belastinggeld, dan zal het altijd om retour-missies gaan. Hoever we nu zijn met de eerste mars-missie van mensen, en wat robots ter ondersteuning, is het onderwerp van de lezing die Artemis Westenberg op 1 december zal geven.

01 december

13:30 – 15:30 uur

Sterrenkundeclub Radboud (Huygensgebouw), Nijmegen Nederland


Dit wordt een unieke lezing op 1 december 2018 over de eerste Nederlandse missie naar de Maan. In mei 2018 ging Nijmeegse technologie namelijk mee op de Chinese Chang’e 4-maanmissie.

De Chinezen doen aan de achterkant van de Maan onderzoek naar de geologische omstandigheden. Die achterkant was nog onontgonnen terrein voor sterrenkundigen, maar wel heel interessant: voor de Chinezen omdat ze de eersten zijn die daar komen, voor de Nederlandse sterrenkundigen omdat het de beste plek is om radiostraling van de eerste tijd na de oerknal op te vangen. Aan de achterkant van de maan kan de radiostraling van de aarde de metingen niet verstoren. Het is de eerste keer dat Nederlanders onderzoek doen tijdens een Maanmissie, en het eerste Nederlandse instrument op een Chinese ruimtevaartmissie.

Dr. Marc Klein Wolt is directeur van het Radboud Radio Lab en komt vertellen over de missie die hij leidde. Eerder was hij onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en NASA Goddard Space Flight Center.

Zorg dat je bij deze lezing aanwezig bent. Marc kan ontzettend boeiend over zijn vakgebied en dit unieke project vertellen. Meld je aan als lid via de website.

Voor jongeren (10-20) die fan zijn van Sterrenkunde en aanverwante onderwerpen zoals Natuur-/Wiskunde, Astronomie, Ruimtevaart en er meer over willen leren.

Voor het bijwonen van een college vragen we € 5, contant te betalen bij binnenkomst. Hiervoor krijg je een college/lezing (2 blokken van 50 minuten) met heel veel informatie over jouw favoriete onderwerpen, en in de pauze krijg je een snack. Bovendien krijg je, na het merendeel van de colleges te hebben bijgewoond, een certificaat. (Hiervoor moet je je wel aanmelden als lid.)

Op de bewuste datum starten we ‘s middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur.
Er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.

Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) Huygensgebouw, campus Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.

Voor meer info: Sterrenkundeclub Radboud

07 december

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

07 december

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo

Rond 13/14 december kunnen bij een heldere hemel

weer vele ‘vallende sterren’ worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en vertonen talloze interessante objecten voor een verrekijker of telescoop. Jaap van’t Leven legt uit waarom er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

Telefoon: 0571-262006
Bussloselaan 4 | 7383 RP | Bussloo
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

12 december

00:00 uur

Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, Appingedam


Kosmische rampen
Presentatie door drs Niek de Kort, astronoom en oud voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde
kijkeensomhoog.nl

13 december

19:30 – 20:00 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn

Leon Oostrum, Fast Radio Burst en de zoektocht met Westerbork

Aula Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.
Triangulum

14 december

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

14 december

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


BepiColombo is een hoeksteenmissie van Cosmic Vision, het wetenschappelijk programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. Na de scheervluchten van Mariner 10 in de zeventiger jaren van de vorige eeuw en MESSENGER, is BepiColombo de eerste missie waarbij tegelijkertijd 2 satellieten in een lage baan rond Mercurius zullen worden gebracht om een globaal en gedetailleerd onderzoek naar de planeetsamenstelling, zijn omgeving en ontstaansgeschiedenis te doen. Vanwege de zeer agressieve thermische omstandigheden in de nabijheid van de zon, waar temperaturen tot 450ºC worden verwacht, is deze missie technologisch zeer uitdagend. Voorheen ongebruikte materialen en speciale oplossingen worden toegepast en uitgebreid getest om deze missie mogelijk te maken. De vluchtmodules van BepiColombo zijn gebouwd en hebben de noodzakelijke beproevingen doorstaan, op tijd voor de geplande lancering in oktober 2018. De lezing geeft een overzicht van de missie, de vele technologische uitdagingen en het testprogramma voor een reis naar de hel van het zonnestelsel

Over de spreker: Jan van Casteren
1979 Afgestudeerd TU Delft Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek
1979 System Engineer IRAS bij Fokker Space Division
1984 EURECA Spacecraft Operations Manager bij ESOC, Darmstadt
1989 EURECA System Engineer bij ESTEC, Noordwijk
1992 XMM Spacecraft Engineering Manager bij ESTEC
1999 Rosetta System Engineering Manager bij ESTEC
2003 BepiColombo Project Manager bij ESTEC
2014 Special advisor for BepiColombo

Lezingen worden gehouden in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard
verenigingchristiaanhuygens.nl | najaarsprogramma 2018

15 december

19:30 – 21:30 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Wil je meer leren over de sterren die je ’s nachts aan de hemel ziet staan?
Kom sterren kijken in Buitencentrum Schoorlse Duinen.
Samen met Metius, de Alkmaarse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, laat de gids je kennis maken met verschillende sterren en planeten.
Met het blote oog zie je al veel sterren, maar je kunt ook gebruik maken van een verrekijker en een echte telescoop.
Als de sterren niet goed te zien zijn, is er een binnenprogramma met demonstraties en voordrachten.

Prijs:€ 8.00 Kind t/m 12 jaar:€ 8.00 Leeftijd:vanaf 10 jaar

Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen 072-5093352 of via schoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Meer info

Praktisch:

 • De excursies gaan bij elk weertype door
 • Trek stevige schoenen aan en kleed je warm aan: het kan koud zijn als je stil staat bij de telescoop
 • Honden zijn niet toegestaan

 

19 december

20:00 – 22:15 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Drs. Gerard Houtgast:

Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15.
De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.
galaxis-sterrenkunde.nl

1 2 3 4 5 6 7 8