Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

26 oktober - 27 oktober

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Eindhoven, Eindhoven


Ieder jaar organiseert de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht in Eindhoven een speciale openstelling in het kader van de Nacht van de Nacht, een jaarlijks terugkerend landelijk evenement dat georganiseerd wordt door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens het evenement wordt aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van lichtvervuiling als gevolg van overdadig of slecht afgeschermde verlichting. Meer dan honderd gemeenten, landmarks en bedrijven doven tijdens de Nacht van de Nacht hun verlichting. Bovendien gaat in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober de klok een uur terug dus kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht.

Tijdens de Nacht van de Nacht is dus ook de Dr. A.F. Philips Sterrenwacht aan de Alberdingk Thijmlaan 3 in Eindhoven geopend voor publiek van 20:00 tot 22:30 uur. Tijdens de openstelling worden in de sterrenwacht presentaties en rondleidingen verzorgd door vrijwilligers van de sterrenwacht. Bij een voldoende heldere hemel wordt bovendien het koepeldak van de sterrenwacht geopend en gaan we met bezoekers sterrenkijken door de grote telescoop van de sterrenwacht. Bovendien staan er bij goed weer naast de sterrenwacht verschillende telescopen van EWSK leden opgesteld voor bezoekers.

Sterrenwachteindhoven.nl

01 november

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


door Hans van den Berg

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

01 november

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Almere, Almere

Locatie: Sterrenwacht Almere

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt. Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website of Facebook . Er verschijnt dan kort voor de activiteit extra informatie. Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden .

02 november

10:00 – 16:00 uur

Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn, Alphen aan den Rijn


Op deze zaterdag krijgt u een beeld van wat wij op dit moment over het heelal weten. Voorkennis is niet nodig. Wel het vermogen om “out of the box” te denken. Dit gebeurt met fascinerende beelden en video’s, zoals die zijn gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop. Het is dus geen presentatie maar een wervelende show.

We beginnen met een reis door het heelal. Wat zou je allemaal zien als je met een raket de ruimte ingaat en onbeperkt zou doorvliegen? Welke bizarre dingen kom je dan tegen? Planeten, melkwegstelsels, zwarte gaten… Het komt allemaal langs.

Daarna gaan we in op de ontdekkingen van de grootste wetenschapper van de afgelopen eeuw, Albert Einstein.
We zullen zien dat de tijd niet voor iedereen even snel loopt en dat zwaartekracht eigenlijk een menselijke illusie is. Het wordt allemaal op een beeldende manier uitgelegd zodat iedereen het begrijpt.

Ook gaan we het hebben over de vraag of er leven is buiten onze aarde. En als we die vraag niet kunnen beantwoorden, hoe groot is dan de kans dat het bestaat?

Tot slot wordt een antwoord gegeven op die eeuwige vraag: Hoe is ons heelal ontstaan? Is het wel ontstaan, of is het er altijd geweest? En komt het ooit tot een einde?

Kortom, deze dag wordt een combinatie van wetenschap en entertainment.
U komt verbaasd thuis, met nieuwe inzichten.

Prijs: € 75,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
De prijs is incl. een lunch.

Meer info

Over de docent:

T.P.M. (Theo) van Es

Mijn naam is Theo van Es, woonachtig in het fraaie Brabant. Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening ben ik sinds kort met pensioen. Daardoor kan ik nu tijd besteden aan de aardige zaken des levens, zoals – actief zijn in de gemeentelijke politiek, – bestuursfuncties uitoefenen binnen diverse ideële organisaties, – belangrijke grootvaderlijke taken, zoals het aangenaam bezig houden van mijn twee kleinkinderen – en “last but not least” mijn grote passie. Het onmetelijke heelal en alle mysteries die we daaromtrent nog niet hebben opgelost. Over dat universum geef ik zo’n 40 keer per jaar lezingen op diverse plaatsen in Nederland; vaak ook voor Volksuniversiteiten. De sterren, het zwarte gat, de oerknal, de relativiteit, kwantummechanica… Is er leven buiten de aarde? En meer… Mijn aanpak is simpel: mensen moeten na zo’n lezing wat wijzer zijn geworden maar vooral ook een boeiende ervaring hebben gehad. Daarom maak ik in mijn lezingen veelvuldig gebruik van fascinerende beelden en video’s over ons heelal. Ik wil het publiek verrassen. Ik ben tevreden als mensen na afloop verbaasd naar huis gaan met nieuwe inzichten, op de bank ploffen en dan zeggen: “Dit was fascinerend en nog leuk ook”.

 

07 november

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Werkgroep Leidse Sterrewacht

Op deze avond leert u onze zon pas echt kennen. Zij zal nooit meer alleen een plezierige licht- en warmtebron zijn. U weet straks hoe de zon die enorme hoeveelheid energie die daarvoor nodig is produceert en wat voor interessante verschijnselen zich nog meer op het oppervlak én in het inwendige van de zon afspelen.

Entreeprijs: €4

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

07 november

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Door Huub Röttgering

LOFAR staat voor Low-Frequency Array. De radiotelescoop bestaat uit duizenden radio-antennes. De kern van de telescoop bevindt zich in Drenthe en staat in verbinding met radio-antennes in het buitenland. Zo ontstaat ’s werelds grootste radiotelescoop die processen toont die met optische instrumenten niet te zien zijn.

Begin dit jaar heeft een internationaal team van meer dan 200 astronomen uit 18 landen de eerste fase gepubliceerd van een grote nieuwe, ongekend gevoelige radiosurvey van de hemel die is uitgevoerd met de LOFAR. De survey toont honderdduizenden nooit eerder waargenomen sterrenstelsels en werpt nieuw licht op tal van onderzoeksterreinen, waaronder de fysica van zwarte gaten en de evolutie van clusters van sterrenstelsels. De vrijgegeven data omvatten 300.000 bronnen, bijna allemaal sterrenstelsels in het verre heelal. Hun radiosignalen hebben miljarden lichtjaren afgelegd voordat ze de aarde bereikten. Onze spreker neemt ons mee in de resultaten van hun onderzoek en het belang daarvan.

De spreker:

Huub Röttgering is Wetenschappelijk directeur / hoogleraar Observationele kosmologie. Hij observeert actieve sterrenstelsels , clusters en grootschalige structuren in het verre heelal om inzicht te krijgen in hun oorsprong en evolutie.

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdagavonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland (Eekhoornzaal, ingang achterzijde). Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang € 3.

08 november

20:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Door: Kristof De Maeseneer

Als je ver weg van alle lichtvervuiling ‘s nachts naar de sterrenhemel kijkt kan je een band van licht zien die de hemel doorklieft. Sinds de Oudheid staat dit bekend als de Melkweg.

Maar wat is eigenlijk die Melkweg? Waaruit bestaat het, hoe groot is het, wat is ons plaatsje erin? En is het ook zo lekker als de Engelse benaming (Milky Way) laat vermoeden? Je komt het te weten tijdens deze voorstelling! Fasten your seatbelts met deze guide to the galaxy!

Astroclub op Volkssterrenwacht MIRA

Vanaf januari 2019 verloopt de Astroclub volgens een nieuwe formule.

Wanneer?

Tenzij wettelijke feestdagen of moeilijk liggende data (bv. oudejaarsavond) vindt de Astroclub plaats elke tweede en laatste vrijdag van de maand van januari tot juni en van september tot december (dus niet in juli en augustus).

Wie is welkom?

Astroclub is een activiteit van MIRA die open staat voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn om aan deze activiteit deel te nemen.

Verschil tweede en laatste vrijdag van de maand?

Er zijn, met uitzondering van juli en augustus, elke maand twee Astroclubs.

– De tweede vrijdag van de maand is er in de multimediazaal een voorstelling die verzorgd wordt door vaste en vrijwillige medewerkers van MIRA. Deze voorstelling is  geschikt voor jong en oud. Het is de bedoeling om op een vlotte en kindvriendelijke manier een of ander onderwerp i.v.m. sterrenkunde of ruimtevaart voor te stellen. Duur: 60 minuten.

– De laatste vrijdag van de maand komt een externe spreker een lezing houden over zijn/haar wetenschappelijk onderzoek of interessesfeer. Het zijn sprekers die dieper ingaan op het behandelde onderwerp. Alle geïnteresseerde leken zijn welkom, geen enkele voorkennis is vereist. Maar deze avonden zijn wel minder geschikt voor kinderen onder de vijftien jaar. Duur: 90 minuten.

Let op: de voorstelling/lezing begint exact om 20 uur!!!

Waarnemingsavond

De Astroclub is ook een gelegenheid bij uitstek om Zon, Maan, planeten,sterren en allerlei objecten van de diepere sterrenhemel waar te nemen. Bij helder weer is het zeker de bedoeling om met behulp van de ruime collectie telescopen en verrekijkers waarover Volkssterrenwacht MIRA beschikt kennis te maken met wat er op dat moment aan de sterrenhemel te zien is. Je kan daarbij zeker ook gebruik maken van onze gloednieuwe 50 cm spiegelkijker.

Interactieve tentoonstelling en experimenten

Je kan ook terecht in onze tentoonstelling die, verspreid over drie verdiepingen, de bezoekers laat kennismaken met de wondere wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Er staan veel maquettes en experimenten naast heel wat multimediaal materiaal en infopanelen.

Clubhuis

Tijdens de Astroclubavonden staat ook ons Clubhuis voor je open, daar kan je terecht voor een drankje en een interessante babbel.

Openingsuren

MIRA opent de deuren om 19 uur, de voorstelling of lezing in de zaal vangt aan om 20 uur.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

08 november

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


door Gerard Frensen

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

09 november

10:00 – 13:00 uur

Volksuniversiteit Breda Dorpshuis ‘t Klooster, Bavel


Dit is de eerste lezing uit de reeks van 6 lezingen over het Heelal.
Volgt u ze alle 6 dan krijgt u 1 lezing gratis. Zie LEZ278.
Tijdens deze lezing maak je samen met Theo van Es een denkbeeldige reis door het heelal en ontdek je wat we daar allemaal tegenkomen: planeten, sterren, melkwegstelsels, supernova’s, kometen, zwarte gaten enzovoorts.
Ook stellen we onszelf de vraag: Is er leven buiten de aarde?
Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video’s zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt.

1 lezing van 3 uur aanvangstijd 10:00 Totaal € 32

Voor meer info
Locatie: Dorpshuis ‘t Klooster Jack van Gilsplein 1 4854 CB Bavel

09 november

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Henny Lamers

Meer info volgt:

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

11 november

13:00 – 17:00 uur

Sidewalk Astronomy Montferland, s-Heerenberg


Voor het eerst sinds 9 mei 2016, is er vanuit de Lage Landen weer een Mercuriusovergang zichtbaar. De planeet Mercurius beweegt zich vandaag tussen de Aarde en de Zon door, waardoor het stipje van de kleinste planeet van ons zonnestelsel ( hij staat van alle planeten wel het dichtst bij de Zon) als een zwart bolletje over de zonneschijf heen beweegt. Tijdens deze overgang zal Mercurius er meer dan 5 uur over doen om langs de zonneschijf te trekken. Het verschijnsel zal omstreeks 13:35 beginnen, de Zon staat op dat moment op minder dan 20 graden hoogte. Het einde van de overgang is helaas niet zichtbaar, aangezien de Zon op 11 november om 16:55 ondergaat. De overgang gaat dan voor ons onder de horizon, nog door tot 19:05.

Mercuriusovergangen zijn redelijk zeldzaam, ze komen gemiddeld 14 keer per eeuw voor, maar lang niet alle overgangen zijn zichtbaar vanaf elke plek op Aarde. Na deze overgang zullen we geduld moeten hebben tot 13 november 2032, waarbij de overgang gedeeltelijk zichtbaar zal zijn, of voor een totaal zichtbare overgang moeten we zelfs wachten tot 7 november 2039!

Bij goede weersomstandigheden zullen we op een later te bepalen locatie, enkele telescopen opzetten waarmee we de overgang kunnen zien. Al onze telescopen zijn voorzien van 100% veilige filters, omdat we uiteraard de Zon vol in beeld zullen krijgen. Verder zullen we ook nog gratis eclipsbrillen uitdelen, waarmee wellicht het één en ander te zien zal zijn.

Iedereen is van harte welkom om dit bijzondere verschijnsel met ons te komen bekijken. Iedereen kan met zijn eigen mobiele telefoon een foto van de overgang door de telescoop maken, we hebben hiervoor een adapter waarmee dit moeiteloos lukt.

sidewalkastronomymontferland.com

11 november

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Raquel Fraga-Encinas is a Spanish born astrophysicist who fell in love with the night-sky at an early
age. She did her Bachelor’s degree in Astrophysics at the University of New Mexico in the USA and
proceeded to get a Master’s in Astronomy at the University of Maryland. After working in Spain
several years as support scientist for ESA’s Athena X-ray observatory, she decided to carry out her
PhD research at Radboud University in Nijmegen. She is part of the Event Horizon Telescope
collaboration and she investigates the properties of Sagittarius A*, the supermassive black hole at
the center of our own galaxy, which is the other main scientific target of the Event Horizon
Telescope along with M87.

The lecture will begin with an overview of the history of black holes, what we know about their
physics via theory and observations. Then Raquel will introduce the topic of interferometry and how
observations are made with radio telescopes. In addition, she will tell us about the Event Horizon
Telescope, a world-wide network of radio telescopes that has taken – for the first time ever – a
picture of a black hole. The lecture will cover the process for obtaining this amazing image, its
challenges, and what we can learn about this supermassive black hole in heart of M87.

“Lezing in het Engels”

Vereniging Christiaan Huygens

14 november - 19 december

19:30 – 21:30 uur

Volksuniversiteit Gouda | CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne, Gouda


Het gaat snel: wekelijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan over het heelal. Heel recent kwam zelfs het bewijs van het bestaan van de zwaartekrachtgolven, die Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde. Daarom is dit een goed moment om alle zeer recente kennis weer op een rijtje te zetten. U ontdekt hoe, naar menselijk inzicht, het heelal is ontstaan (de oerknal) en hoe het kan eindigen. Einsteins relativiteitstheorie wordt uitgelegd: tijd en zwaartekracht bestaan eigenlijk niet. Op een begrijpelijke manier wordt de wereld van het kleine (de kwantummechanica) en het mysterieuze gedrag van materie behandeld, zonder wiskunde en met indrukwekkende beelden. Vanaf onze aarde reizen we naar de (soms bizarre) dingen die zich in het heelal bevinden zoals planeten, sterrenstelsels, kometen en zwarte gaten.

Na elke lezing gaat u verbaasd en met nieuwe inzichten naar huis. 

Donderdag 14 november 2019
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
19:30 – 21:30

Over de docent:

T.P.M. (Theo) van Es

Mijn naam is Theo van Es, woonachtig in het fraaie Brabant. Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening ben ik sinds kort met pensioen. Daardoor kan ik nu tijd besteden aan de aardige zaken des levens, zoals – actief zijn in de gemeentelijke politiek, – bestuursfuncties uitoefenen binnen diverse ideële organisaties, – belangrijke grootvaderlijke taken, zoals het aangenaam bezig houden van mijn twee kleinkinderen – en “last but not least” mijn grote passie. Het onmetelijke heelal en alle mysteries die we daaromtrent nog niet hebben opgelost. Over dat universum geef ik zo’n 40 keer per jaar lezingen op diverse plaatsen in Nederland; vaak ook voor Volksuniversiteiten. De sterren, het zwarte gat, de oerknal, de relativiteit, kwantummechanica… Is er leven buiten de aarde? En meer… Mijn aanpak is simpel: mensen moeten na zo’n lezing wat wijzer zijn geworden maar vooral ook een boeiende ervaring hebben gehad. Daarom maak ik in mijn lezingen veelvuldig gebruik van fascinerende beelden en video’s over ons heelal. Ik wil het publiek verrassen. Ik ben tevreden als mensen na afloop verbaasd naar huis gaan met nieuwe inzichten, op de bank ploffen en dan zeggen: “Dit was fascinerend en nog leuk ook”.

15 november

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


door Paul Volman

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

15 november

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Erelid van onze vereniging en fervent amateurastronoom Paul Bakker verzorgt deze avond met als thema: ‘Tijd’.

Tijd, iedereen weet wat het is en toch ook weer niet. Tijd is een begrip dat van enorm groot belang is in onze dagelijkse beleving en in de maatschappij. Desondanks laat het begrip tijd zich moeilijk vangen in een goede omschrijving. Huygens, Newton, Einstein en vele andere topwetenschappers hielden zich er mee bezig. Vanavond nemen we zelf de tijd om eens bij het begrip tijd stil te staan. Bestaat tijd eigenlijk wel? Volgens sommigen is het een illusie…

Vereniging Christiaan Huygens

1 2 3 4 5 6 7 8 9