Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

19 maart

19:30 – 22:30 uur

Nvws Delft, Delft


prof. dr. John Heise: Multiversum,

Gebouw voor Lucht- en Ruimtevaart | Kluyverweg 1 |  2629 HS | Delft
nvws-delft.nl

19 maart

20:00 – 22:30 uur

Sonnenborgh, Utrecht


John Sussenbach
Voor amateurs zijn de verre gasreuzen Uranus en Neptunus geen gemakkelijke waarneem objecten. Met hun maximale diameter van resp. 3,4 en 2,4 boogseconden is hun schijfvorm nog wel waar te nemen, maar het detecteren van details daarop is voor amateurs een grote uitdaging. In 2006 heeft de Nederlandse werkgroep Maan en Planeten een onderzoek naar Uranus gedaan, maar kon helaas geen details vastleggen. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe camera’s met een verhoogde gevoeligheid in het infrarood is er de laatste tijd meer mogelijk. In 2014 werd voor het eerst door amateurs een heldere storm op Uranus vastgelegd. De detectie daarvan ligt aan de grens van de mogelijkheden. Voor Neptunus is op het gebeid van stormen een actievere planeet. In 2015 werd een heldere storm op deze planeet gedetecteerd door de Spaanse beroepsastronoom Ricardo Hueso en hij riep de amateurwereld op om te trachten deze storm vast te leggen. Het leidde tot een boeiende samenwerking tussen professionals en amateurastronomen.

De planeet Jupiter behoort tot de favorieten van veel amateurastronomen. Door zijn grote diameter zijn er zelfs met een kleine kijker al details op het oppervlak te zien. Een ander interessant gegeven is de eeuwigdurende dans van de vier grote satellieten Io, Europa, Ganymedes en Callisto. De laatste jaren worden door amateurs steeds meer details op het oppervlak van deze manen vastgelegd. In de winter van 2014/2015 traden er bovendien een aantal gebeurtenissen op in het satellietsysteem, die slechts één keer per 6 jaar zijn waar te nemen, nl. de bedekking van de satellieten door elkaar en eclipsen, waarbij de schaduw van de ene satelliet geheel of gedeeltelijk op één van de andere satellieten valt.

In deze voordracht worden de technieken besproken van het opnemen van beelden en de bewerking daarvan en worden de resultaten van een aantal fraaie bedekkingen en eclipsen getoond.

De collegezaal, waar de bijeenkomsten van de Sterrenkundige Kring Minnaert worden gehouden is onderdeel van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht (Utrecht). Een bezoek aan dit museum, waartoe ook het oude middeleeuwse bastion behoort, is erg de moeite waard.

kringminnaert.nl

 

19 maart

20:00 – 22:30 uur

Kring Minnaert, Utrecht


John Sussenbach

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 3512 NL | Utrecht
kringminnaert.nl

19 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Amsterdam, Amsterdam


prof. dr. Peter Jonker, Zwarte gaten: klein, middel (?) en groot

Weth Verheijhal
Polderweg 300 | 1093 KP
Amsterdam

20 maart

20:00 – 22:30 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Rob Rutten: Zonneactiviteit

De Biechten | Vincent van Goghlaan 1 | 5246 GA | Hintham.
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-. galaxis-sterrenkunde.nl

21 maart

19:45 – 22:30 uur

publiekssterrenwacht Vesta, Oostzaan

Dr. Erwin Lambert

Sinds het begin van de industriële revolutie rond 1850 is de zeespiegel met 25 cm gestegen. Deze zeespiegelstijging is een van de meest zichtbare gevolgen van klimaat-verandering. Een groot deel van de wereldwijde bevolking woont in laaggelegen gebieden en Nederland is hierop zeker geen uitzondering. Een van de grote vragen in het huidige klimaatonderzoek is daarom: hoeveel gaat de zeespiegel in de toekomst verder stijgen? In deze lezing wordt uitgelegd wat we begrijpen over de invloed van klimaatverandering op zeespiegelstijging. En minstens net zo belangrijk: wat we nog niet begrijpen. Hoeveel invloed heeft klimaatbeleid op de toekomstige zeespiegelstijging? En wat betekent het voor de toekomstige generaties als de zeespiegel in 2100 een meter hoger staat dan vandaag?

Voor het volgen van de lezingen is geen kennis van de wiskunde vereist. Wel wordt voor het kunnen volgen van de voordrachten een basiskennis astronomie of weerkunde gevraagd. Deze kan men door zelfstudie uit talloze publicaties verkrijgen. Ook kan men een cursus volgen aan de publiekssterrenwacht Vesta.

Zuideinde 197 | 1511 GD | Oostzaan

De contributie bedraagt 35,00 euro per jaar. Belangstellenden mogen twee lezingen gratis bijwonen.

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek Aangesloten bij de KNVWS

21 maart

20:00 – 22:30 uur

Locatie lezingen Copernicus, Overveen


David Doelman MSc.

Bezoekerscentrum de Kennemerduinen, Zeeweg 12 | 2051 EC|  Overveen
Toegang is gratis. Aanmelden verplicht via website Copernicus (QR-code).
sterrenwachtcopernicus.nl

21 maart

20:00 – 22:30 uur

NVWS – Arnhem, Hoog-Keppel


dr. Arjan van Vliet

Zalen centrum Parkstaete | Parkstraat 3B | Velp

nvws-arnhem

22 maart

19:45 – 22:30 uur

Vereniging voor Amateursterrenkunde Zuid-Drenthe, Hoogeveen


Rien Dijkstra

De Weideblik
de Ploeger 10
7908LL  Hoogeveen

vaszuiddrenthe.nl

22 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

22 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


De vorig jaar overleden Britse geleerde Stephen Hawking wordt vaak in één adem genoemd met beroemdheden als Isaac Newton en Albert Einstein. Frank Vermeulen geeft een overzicht van het leven en werk van deze geniale fysicus waardoor sterrenkundigen meer inzicht hebben gekregen in bijzondere vraagstukken over ‘zwarte gaten’, ‘de oerknal’ en de levensloop van het heelal.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

23 maart

10:00 – 13:00 uur

Volksuniversiteit Breda Dorpshuis ‘t Klooster, Bavel


Alles wat wij kennen en zien (de sterren, de planeten en wijzelf) vormt maar 20 procent van de materie in het heelal.
De resterende 80 procent bestaat uit zogenaamde donkere materie.
Deze donkere materie kunnen we niet zien maar wel op andere manieren vaststellen.
En we weten inmiddels dat deze merkwaardige vorm van materie ons heelal regeert. Hoe weten we dat? Waar bestaat dit mysterieuze spul uit? En wat doen we om op die vragen antwoord te krijgen?
Tevens bekijken we welke apparatuur, technieken en “trucjes” astronomen gebruiken om het heelal goed te kunnen bestuderen.
Welke zijn dat? En hoe werken ze? Er wordt vooral gebruik gemaakt van beelden en video’s zodat deze ingewikkelde materie voor iedereen leuk en begrijpelijk wordt.

Docent: Dhr. T.P.M. (Theo) van Es

€29,-

Volksuniversiteit Breda | 
Jack van Gilsplein 1 |  4854 CB |  Bavel

23 maart

12:00 – 17:00 uur

GVWS, Groningen

GVWS/KNVWS Symposium zaterdagmiddag 23 maart 2019

Op 23 maart 2019 organiseert GVWS een symposium waarbij de Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (kortweg ALMA) centraal staat. Tijdens het symposium zal aandacht worden besteed aan zowel instrumentatie als wetenschappelijke onderzoeksresultaten.

ALMA heeft vanaf het eerste moment dat de blik op het Heelal kon worden gericht, baanbrekende waarnemingen gedaan waardoor er nieuw licht geworpen is op diverse astronomische fenomenen.

Het symposium wordt geleid door dagvoorzitter Niek de Kort.

Programma – zaal is open vanaf 12.00 u.; opening van het symposium om 12.25 u.
12.25 u. Opening door voorzitter GVWS + dagvoorzitter Niek de Kort
12.30 u. Joost Adema (NOVA)
Omschrijving ALMA project (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
13.30 u. Ronald Hesper (NOVA)
Detectie van submm straling (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
14.30 u. Pauze
14.55 u. Floris van der Tak (Kapteyn Instituut Rijksuniversiteit Groningen)
Stervorming en ALMA (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
15.55 u. Paul van der Werf (Sterrenwacht Leiden)
Sterrenstelsels en ALMA (onderwerp van de lezing, titel volgt nog)
17.00 u. Afsluiting
De tijden van de sprekers is inclusief gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen.

Locatie van het symposium: het Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen.

Entreeprijs: € 18,- inclusief consumpties bij aanmelding en betaling tot en met 28 februari 2019. Daarna geldt een hoger tarief van € 24,-.

Reservering/aanmelding is mogelijk via het aanmeldformulier of het sturen van een mailtje.

23 maart

12:00 – 17:00 uur

‘t Vinkhuys Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Groningen


Symposium GVWS

De Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) organiseert op 23 maart 2019 een symposium. Deze keer staat de ALMA-radiotelescoop in Chili centraal. Vier sprekers zullen vertellen over het project, de detectie en de wetenschappelijke resultaten. Plaats: ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, Groningen; tijd: 12:00 – 17:00. Entreeprijs: € 18,- (inclusief consumpties), bij aanmelding en betaling tot en met 28 februari 2019. Daarna geldt een hoger tarief van € 24,-. Meer informatie: www.gvws.info/symposium.html

23 maart

19:30 – 23:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Omdat we op het weer niet kunnen vertrouwen bent u bij deze aangemoedigd een korte presentatie voor te bereiden van uw astronomische ervaring. In de vertrouwde collegezaal kunnen we dan elkaars foto’s, resultaten en plannen bespreken. Neem dus -weer of geen weer- uw foto’s, lijsten en ideeën mee!

We verzamelen bij de Slinger van Foucault, bij de hoofdingang van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De waarneemavond is alleen voor leden en introducees van Centaurus A toegankelijk.

Plaats: Koepels, of zaal HG00.308, Huygensgebouw, Faculteit NWI

Adres: Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 135 |  6525AJ | Nijmegen
centaurus-a.nl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10