Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

13 november

20:00 – 22:00 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


door Ton Spaninks

Een verhaal over zonneactiviteit, de dreiging die daarvan uitgaat en modern zonneonderzoek. De zon voorziet ons dagelijks van noodzakelijke energie in de vorm van  warmte en straling, maar is echter niet altijd even vriendelijk. De zonneactiviteit kan extreme vormen aannemen waardoor onze moderne beschaving in gevaar komt.
Gelukkig vond het Carrington-event (de zonnestorm van 1859) plaats in een maatschappij waarin de technologie veel minder vergevorderd was. Wat als er nu zo’n uitbarsting plaats zou vinden?

Gratis toegang

Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434 | 5038 CH | Tilburg
Astronomische Vereniging Wega

15 november

19:30 – 22:00 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde

Prof. dr. Michiel Hogerheijde, De ALMA-telescoop onthult het ontstaan van planeten.

Zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2, Eefde, 19.30 uur
Triangulum

15 november

19:30 – 22:00 uur


Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales (Zwolle)

De kwantummechanica speelt een zeer grote rol in ons begrip van de natuurkunde. Niet alleen beschrijft het de natuur op haar kleinste schaal met ongekende precisie, maar ook blijkt dat, op zwaartekracht na, de gehele klassieke natuurkunde het directe gevolg is van haar principes. Zowel de wetten van Newton, de regels van het elektromagnetisme, en de gehele geometrische optica volgen uit de kwantummechanica wanneer haar wetten worden toegepast op materie en licht. De kwantummechanica is de meest succesvolle beschrijving van de natuur die we kennen.
De werking van de kwantummechanica gaat echter veel verder dan louter op de schalen van het allerkleinste: ook de evolutie van het heelal wordt door haar wetmatigheden bepaald. In deze lezing zullen we dit behandelen. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: een samenvatting van de belangrijkste begrippen uit de kwantummechanica, het standaardmodel van de kosmologie, de kosmische achtergrondstraling, de rol van het onzekerheidsprincipe in de structuurvorming van het heelal, de mogelijke verklaringen van de kosmologische inflatie, en de rol die de kwantummechanica speelt in de beschrijving van het heelal en het uiteindelijke lot van de kosmos.

Voor juiste adres en tijden zie website Thales
vws-thales.nl

15 november

20:00 – 22:30 uur

Locatie lezingen Copernicus, Overveen


Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen

16 november

19:30 – 21:00 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Stap in de duisternis van de Schoorlse Duinen en wandel mee met de Nachtwaker.
Beleef de donkere duinen, zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud.
Op je route beklim je het hoogste duin van Nederland!

Prijs € 8.00
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Contact:
Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen 072-5093352 of via schoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Praktisch:
Trek stevige schoenen en warme kleding aan en kleed je op het weer
Let op: geen zaklamp mee
Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat van de verharde paden af
Honden niet toegestaan

In deze donkere dagen van het jaar is het de tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte  en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud vanaf 8 jaar en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.  Ga mee met de Nachtwaker van Staatsbosbeheer op vrijdag 16 en 30 november en 14 december

16 november

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo

Gesteenten en landschappen van vaste hemellichamen

hebben fascinerende verhalen te vertellen.
Processen van zowel binnenuit als buitenaf hebben het oppervlak in honderden miljoenen jaren vorm gegeven.
Ontdek in deze lezing van planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet hoe de geologie je op een andere manier naar het zonnestelsel leert kijken.

Telefoon: 0571-262006
Bussloselaan 4 | 7383 RP | Bussloo
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

16 november

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


Publieksavond

LOCATIE STERRENWACHT HALLEY
Halleyweg 1
5383 KT Vinkel

Sterrenwacht Halley 

 

16 november

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Het wetenschappelijk ruimteonderzoek in Nederland concentreert zich bij het SRON Netherlands Institute for Space Research, een NWO-instituut met twee vestigingen in Utrecht en Groningen. SRON bedenkt, ontwikkelt, bouwt en gebruikt meetinstrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in en vanuit de ruimte. SRON kan worden beschouwd als het Nederlandse agentschap voor wetenschappelijk ruimteonderzoek en als thuisbasis voor de deelname aan programma’s van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Nederland heeft zich in het ruimteonderzoek gespecialiseerd op de gebieden hoge energie astrofysica (röntgen/gamma-onderzoek) en lage energie astrofysica (infrarood en submillimeter onderzoek). Vele instrumenten voor astrofysisch onderzoek die door SRON in het verleden zijn gemaakt hebben een plaats gevonden in nationale satellieten (IRAS), bilaterale satellieten (BeppoSAX), ESA-satellieten (EXOSAT, ISO, Herschel) en NASA-satellieten (Gamma-Ray Observatory, Chandra). De gegevens van dit soort missies vormen jarenlang een rijke bron van interessant onderzoek.
Zeer gevoelige en nauwkeurige spectrometrie in röntgenstraling vanuit het heelal is mogelijk geworden met de spectrometers die gebouwd zijn voor resp. het NASA röntgenobservatorium Chandra en het ESA-observatorium XMM-Newton. Beide missies zijn nog operationeel. Nederland heeft inmiddels opnieuw een leidende rol bij de ontwikkeling van een opvolger; ATHENA, te lanceren rond het jaar 2030.
SRON heeft één van de drie instrumenten (HIFI) geleverd aan het Herschel Observatorium. Dit is de bekroning van een 15 jaar lange investering in de ontwikkeling van een nieuw type detectoren voor ver-infrarood en submm straling. Een Europees-Japans initiatief (SPICA) is nu voorgedragen voor selectie in de loop van 2021, met een geplande lancering na 2030. Ook hier heeft SRON de leiding genomen in de ontwikkeling van één van de instrumenten (SAFARI).
Al vele jaren richt SRON haar aandacht ook op het aardgericht onderzoek. Deelgenomen is aan de ontwikkeling en bouw van het instrument SCIAMACHY, dat op de eerste “milieu-satelliet” van ESA metingen verrichtte van de concentratie van sporegassen in de aardatmosfeer. De opvolger van SCIAMACHY (TROPOMI) werd op vrijdag 13 oktober 2017 gelanceerd. De nieuwste tak van onderzoek, geïnspireerd zowel vanuit het atmosfeeronderzoek als vanuit de sterrenkunde heeft betrekking op de detectie en karakterisering van exoplaneten, inmiddels een nieuw onderdeel in het SRON-programma.

Over de spreker: drs. Gerard Cornet: 
Na een studie Natuur- en Sterrenkunde aan de VU in Amsterdam, en een jaartje contractonderzoek bij ESA is Gerard Cornet begin jaren tachtig begonnen bij het Nationaal Instituut voor Wetenschappelijk Ruimteonderzoek (SRON) als beleidsmedewerker. In die functie ondersteunt hij de Directie in de uitvoering van het onderzoeksprogramma. Sinds enkele jaren is hij ook coördinator van het netwerk van Industrial Liaison Officers (ILO), o.m. werkzaam bij de NWO-instituten, dat beoogt om de verbindingen te stimuleren tussen wetenschap en hightech bedrijfsleven.

Lezingen worden gehouden in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard
verenigingchristiaanhuygens.nl | najaarsprogramma 2018

19 november

14:00 – 16:00 uur

Volkssterrenwacht Urania, Hove


Astronomie, kunst en wetenschap deel 2   Roger Van der Linden

Ben je altijd benieuwd geweest naar de wereld van de sterren, de ruimtevaart en/of het weer? Maar past een avondcursus of seminarie van Urania niet in je planning? Dan zijn de lezingen in het najaar 2018 echt iets voor jou!

Een voordrachtenreeks over sterrenkunde, ruimtevaart of het weer. Volg de hele reeks of kies afzonderlijke thema’s die jou het meest interesseren! De lezingen staan open voor iedereen. Sterrenkundige of wetenschappelijke voorkennis is niet vereist, je interesse is meer dan voldoende!

De lezingen vinden plaats op maandagnamiddag om 14 uur en duren maximaal anderhalf uur. Halfweg is er een pauze voorzien en heb je de mogelijkheid om iets te drinken in de Astrobar.

De toegangsprijs bedraagt €5 per lezing. Inschrijven doe je door je naam en het aantal personen te mailen naar info@urania.be. Voor leden zijn de voordrachten gratis, op vertoon van hun lidkaart. Alle lezingen vinden plaats bij volkssterrenwacht Urania.

Jozef Mattheessensstraat 60 |  2540 Hove | België

20 november

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

20 november

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Amsterdam, Amsterdam


dr. Marcel Vonk, Zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde.

Weth Verheijhal
Polderweg 300 | 1093 KP
Amsterdam

21 november

20:00 – 22:30 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Waarnemingshorizon, de nieuwe grens van het heelal

23 november

19:30 – 21:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Lezing door André van der Hoeven

Toen in het begin van de 17e eeuw de lenzenkijker zijn intrede deed bij het waarnemen van de sterrenhemel betekende dat een revolutionaire verandering. Wat geen oog eerder kon zien werd nu zichtbaar. Vanaf 1840, toen de maan na 29 minuten belichten fotografisch werd vastgelegd, begon het tijdperk van de astrofotografie. In de laatste twintig jaar is de fotografische plaat vervangen door de lichtsensor (CCD). De resultaten die de top-amateurs tegenwoordig behalen zijn te vergelijken met de resultaten van de grootste kijkers uit de jaren vijftig.

André zal een lezing geven met een kort overzicht van de geschiedenis van de astrofotografie waarna hij zal laten zien met wat voor technieken amateurs en professionals tegenwoordig opnamen maken van de sterrenhemel. Wat komt er allemaal kijken bij deze vorm van fotografie? Wat kunnen  amateurs tegenwoordig bereiken, en wat kun je zelf doen? Wat heb je daarvoor nodig en hoe bewerk je dit soort opnamen tot de mooie plaatjes die je vaak voorbij ziet komen?

André van der Hoeven is actief op het gebied van de astrofotografie en heeft daarin al een aardig portfolio opgebouwd. Zijn opnamen zijn verschenen op onder andere de sites van de NASA en de ESA en meerdere malen op de ‘Astronomy picture of the Day’ (APOD) site die wereldwijd hoog aangeschreven staat. Verder verschenen zijn foto’s in tijdschriften als Sky and Telescope, Sky at Night Magazine en Ciel et Espace. In 2012 behaalde André de tweede plaats in de ‘Hubble Hidden Treasures competitie’ van de ESA/NASA. Ook werd hij in 2013/14/16 en 2017 genomineerd voor de titel ‘Astrophotographer of the Year’ van de Royal Observatory in Londen. Begin 2016 verscheen zijn boek ‘Treasures of the Universe’ met daarin de mooiste amateur astrofoto’s geplaatst naast professionele opnamen van over de gehele wereld.

De lezing vindt plaats in collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Adres: Radboud Universiteit
Heyendaalseweg 135
6525AJ
Nijmegen
centaurus-a.nl

23 november

19:30 – 21:30 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel.
Staatsbosbeheer maakt samen met Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging het mogelijk om dit moment in de Schoorlse Duinen te beleven.
Ga met de gidsen van Staatsbosbeheer en Metius mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen.
Op het uitkijkpunt bij Catrijp zijn de ondergaande zon en de maan samen te zien. Hier vertelt de gids van Metius meer over de maan.

Prijs:€ 8.00 Kind t/m 12 jaar:€ 8.00 Leeftijd:Vanaf 10 jaar

Contact:Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen T 072-5093352

Meer informatie

Praktisch:

  • Trek stevige schoenen aan en kleed je op het weer.
  • Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.
  • Honden zijn niet toegestaan.

23 november

20:00 – 22:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Dr. N.F. van Bakel:
Detectie van zwaartekracht golven

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
Zaal open +/- 19.15
Aanvang  20.00 uur Einde +/- 22.30
vwsnoorddrenthe.nl

1 2 3 4 5 6 7 8