Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

10 november

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


20 Jaar geleden werd begonnen met de bouw van het ISS met de lancering van de Zarya module. Het was het begin van het grootste ruimtevaartuig ooit na een jarenlange voorbereiding waar de internationale samenwerking steeds verder werd uitgebreid.

13 november

20:00 – 22:30 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


Tilburg, Wega
Wega museumlezing
wegaastro.nl

15 november

19:30 – 22:00 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde

Prof. dr. Michiel Hogerheijde, De ALMA-telescoop onthult het ontstaan van planeten.

Zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2, Eefde, 19.30 uur
Triangulum

15 november

19:30 – 22:00 uur


Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales (Zwolle)

De kwantummechanica speelt een zeer grote rol in ons begrip van de natuurkunde. Niet alleen beschrijft het de natuur op haar kleinste schaal met ongekende precisie, maar ook blijkt dat, op zwaartekracht na, de gehele klassieke natuurkunde het directe gevolg is van haar principes. Zowel de wetten van Newton, de regels van het elektromagnetisme, en de gehele geometrische optica volgen uit de kwantummechanica wanneer haar wetten worden toegepast op materie en licht. De kwantummechanica is de meest succesvolle beschrijving van de natuur die we kennen.
De werking van de kwantummechanica gaat echter veel verder dan louter op de schalen van het allerkleinste: ook de evolutie van het heelal wordt door haar wetmatigheden bepaald. In deze lezing zullen we dit behandelen. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: een samenvatting van de belangrijkste begrippen uit de kwantummechanica, het standaardmodel van de kosmologie, de kosmische achtergrondstraling, de rol van het onzekerheidsprincipe in de structuurvorming van het heelal, de mogelijke verklaringen van de kosmologische inflatie, en de rol die de kwantummechanica speelt in de beschrijving van het heelal en het uiteindelijke lot van de kosmos.

Voor juiste adres en tijden zie website Thales
vws-thales.nl

15 november

20:00 – 22:30 uur

Locatie lezingen Copernicus, Overveen


Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen

20 november

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

21 november

20:00 – 22:30 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Waarnemingshorizon, de nieuwe grens van het heelal

23 november

19:30 – 21:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Lezing door André van der Hoeven

Toen in het begin van de 17e eeuw de lenzenkijker zijn intrede deed bij het waarnemen van de sterrenhemel betekende dat een revolutionaire verandering. Wat geen oog eerder kon zien werd nu zichtbaar. Vanaf 1840, toen de maan na 29 minuten belichten fotografisch werd vastgelegd, begon het tijdperk van de astrofotografie. In de laatste twintig jaar is de fotografische plaat vervangen door de lichtsensor (CCD). De resultaten die de top-amateurs tegenwoordig behalen zijn te vergelijken met de resultaten van de grootste kijkers uit de jaren vijftig.

André zal een lezing geven met een kort overzicht van de geschiedenis van de astrofotografie waarna hij zal laten zien met wat voor technieken amateurs en professionals tegenwoordig opnamen maken van de sterrenhemel. Wat komt er allemaal kijken bij deze vorm van fotografie? Wat kunnen  amateurs tegenwoordig bereiken, en wat kun je zelf doen? Wat heb je daarvoor nodig en hoe bewerk je dit soort opnamen tot de mooie plaatjes die je vaak voorbij ziet komen?

André van der Hoeven is actief op het gebied van de astrofotografie en heeft daarin al een aardig portfolio opgebouwd. Zijn opnamen zijn verschenen op onder andere de sites van de NASA en de ESA en meerdere malen op de ‘Astronomy picture of the Day’ (APOD) site die wereldwijd hoog aangeschreven staat. Verder verschenen zijn foto’s in tijdschriften als Sky and Telescope, Sky at Night Magazine en Ciel et Espace. In 2012 behaalde André de tweede plaats in de ‘Hubble Hidden Treasures competitie’ van de ESA/NASA. Ook werd hij in 2013/14/16 en 2017 genomineerd voor de titel ‘Astrophotographer of the Year’ van de Royal Observatory in Londen. Begin 2016 verscheen zijn boek ‘Treasures of the Universe’ met daarin de mooiste amateur astrofoto’s geplaatst naast professionele opnamen van over de gehele wereld.

De lezing vindt plaats in collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Adres: Radboud Universiteit
Heyendaalseweg 135
6525AJ
Nijmegen
centaurus-a.nl

23 november

20:00 – 22:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Dr. N.F. van Bakel
Detectie van zwaartekracht golven

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
Zaal open +/- 19.15
Aanvang  20.00 uur Einde +/- 22.30
vwsnoorddrenthe.nl

24 november

10:00 – 17:00 uur

Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch


Op Zaterdag 24 november 2018 gaat op STERRENWACHT TIVOLI IN OUDENBOSCH de vierde Spectroscopiedag door.
Van 10 tot 17 uur. Dit keer gaat deze dag door in samenwerking met Stichting Sterrenwacht Almere.

Programma is uiteraard op dit moment (eind maart) nog niet compleet, maar een indicatie is er toch al. Zo zou het kunnen worden:

 • Ralph Snel (via SSA):spectroscopie van de aardatmosfeer, in dit geval specifiek vanuit de ruimte, met satellieten.
 • Rien Dykstra (via SSA) : infraroodspectroscopie van circumstellair stof rondom oude sterren en mijn waarnemingen met de Star Analyser 100 in Pradines afgelopen najaar.
 • Erik Bryssinck (kijkerbouw VSRUG): ‘hoe en waarom ik gestart ben met spectroscopie. Het kan op een eenvoudige manier, en je kan mee groeien’
 • Prof. Em. Walter Van Rensbergen (Vrje Universiteit Brussel); onderwerp nog te bepalen, maar zal over onderzoek gaan dit keer.
 • Dr. Alex Lobel (Koninklijke Sterrenwacht België) omtrent het lopende wetenschappelijk onderzoek te KSB
 • Ernst Pollmann:  Een geactualiseerd Spectroscopisch Portret van Gamma Cassiopeia
 • Marc Trypsteen: Nieuwe trends in  Astronomische Spectroscopie
 • Ook BIRA werd aangesproken. Belgisch Intsituut voor RuimteAeronomie) Bekeken wordt (interni op Bira) wat ze eventueel kunnen brengen. eventuele mogelijkheden zijn: spectroscopie van de Marsatmosfeer . Hoe het NOMAD-instrument in elkaar zit en hoe de metingen gebeuren.
  Of hoe we aan de hand van spectroscopie meer trachten te weten te komen over de verspreiding van bepaalde gassen in de atmosfeer.
  Maar nogmaals; voor BIRA hangt het ervan af wie beschikbaar is op die datum. Wordt nog overlegd.
 • Uiteraard kan ook Paul Gerlach zijn ding doen over zijn zelfbouw spectroscopen.

Er is overleg aan de gang met ZENIT om ook dit keer in November een special te brengen; ‘spectroscopisch ruimteonderzoek’.
Verdere invulling volgt de komende maanden! (20 april 2018)

Accomodatie: de Bruno Ernst bibliotheek van Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch, Markt 1,
INSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname 15 euro. Maar hierrvoor heb je zoals de vorige keren onthaal met koffie of thee ein Brasserie Tivoli en een lichte lunch op de middag. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van 15 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG.BIC: KREDBEBB op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en ‘spectroscopiedag 2018’
OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot MAXIMAAL 50 personen.

Kijk ook op onze website. http://www.kijkerbouw.be/

26 november

20:00 – 22:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom – passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht
astronomyontap.nl

01 december

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Als we naar Mars gaan gefinancierd met belastinggeld, dan zal het altijd om retour-missies gaan. Hoever we nu zijn met de eerste mars-missie van mensen, en wat robots ter ondersteuning, is het onderwerp van de lezing die Artemis Westenberg op 1 december zal geven.

07 december

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

12 december

00:00 uur

Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, Appingedam


Kosmische rampen
Presentatie door drs Niek de Kort, astronoom en oud voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde
kijkeensomhoog.nl

13 december

19:30 – 20:00 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn

Leon Oostrum, Fast Radio Burst en de zoektocht met Westerbork

Aula Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur.
Triangulum

1 2 3 4 5