Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

14 maart

19:30 – 22:00 uur

Sterrenwacht Eindhoven (lezingen), Eindhoven


Dhr. Peter Jonker

Adresgegevens van de lezingenlocatie:

De aan de sterrenwacht verbonden Eindhovense Weer- en Sterrenkundige Kring organiseert zes keer per jaar een lezing over ruimtevaart of sterrenkunde die voor iedereen vrij toegankelijk is. Vaak zijn dit lezingen door vakastronomen of gevorderde amateurs.

De sterrenwacht is te klein voor deze lezingen, daarom worden deze doorgaans gehouden in een ruimte van Scholengemeenschap het Augustinianum in Eindhoven.

Scholengemeenschap Augustinianum
Dirk Boutslaan 25
5613 LH Eindhoven

sterrenwachteindhoven.nl

14 maart

20:00 – 22:00 uur

Cosmodrome Kattevennen (BE), Genk

Stephen Hawking is een van de belangrijkste natuurwetenschappers van onze tijd. Via filmfragmenten, zijn boek ‘Het heelal’ en andere bronnen bespreken we zijn leven en werk. Wie was hij? Waarom is hij zo belangrijk? Wat betekent zijn werk voor ons dagelijks leven? We praten over tijd, ruimte, zwarte gaten, enz. In een aangename sfeer delen we kennis en ervaring met elkaar om te leren van deze buitengewone mens en zijn werk.

Praktische informatie

Duur: 2 uren
Prijs: Tickets:
€ 5/ deelnemer
€ 3 / studenten
abonnement Cosmodrome: gratis toegang (liefst wel reserveren via kattevennen@genk.be)

15 maart - 16 maart

19:00 – 01:00 uur

VWS Noord Drenthe, Assen

 • Het Duurzaamheidscentrum is het startpunt.
 • Er is altijd een activiteit, bewolkt of niet. Bij bewolking is er alleen een binnenprogramma.
 • Binnenprogramma:
  • Er staan binnen telescopen opgesteld. Leden van de Vereniging voor Weer en Sterrenkunde leggen de werking daarvan uit.
  • Er worden gemaakte foto’s, waarneemverslagen en tekeningen ten toon gesteld.
  • Planetariumpresentatie met als onderwerp ‘de sterrenhemel van vandaag’.
 • Buitenprogramma bij helder weer:
  • Het binnen programma gaat dan ook door!
  • Telescopen worden opgesteld bij de vijver aan de Rode Heklaan.
  • Iedereen mag daar door kijken.
  • Het bospad van Duurzaamheidscentrum tot de telescopen (300 meter) kan zelfstandig maar ook onder begeleiding afgelegd worden.

 

Iedereen wordt ook weer teruggebracht naar het Duurzaamheidscentrum.

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
vwsnoorddrenthe.nl

15 maart - 16 maart

19:00 – 23:00 uur

Sonnenborgh, Utrecht

Extra lang sterren kijken tegen een gereduceerde prijs! Speur de hemel af naar planeten en satellieten en leer sterrenbeelden herkennen tijdens de extra lange Sterrenkijkavonden op Sonnenborgh. Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen is Sonnenborgh met korting geopend: kinderen en volwassenen kunnen voor €7,- naar binnen. Reserveren is niet nodig, kom gewoon langs! Sonnenborgh is open tussen 19.00 en 23.00 uur.

Sterren kijken
Bij helder weer werp je zelf een blik in de ruimte door de grote telescopen van Sonnenborgh. Tuur naar bergen, kraters en ravijnen op de maan en ga op zoek naar je eigen sterrenbeeld. Ook als het bewolkt is kun je sterren kijken: in het planetarium van Sonnenborgh vlieg je zo naar de maan, Saturnus of Mars. Er zijn meerdere korte voorstellingen per avond.

€7,- (kinderen/volwassenen), reserveren niet nodig

Voor meer info

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 512 NL | Utrecht

15 maart - 16 maart

19:00 – 23:59 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert naar jaarlijkse gewoonte Sterrenkijkdagen, en in 2019 vinden die plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari. De Vlaamse Volkssterrenwachten werken uiteraard graag mee aan dit initiatief, samen met vele andere amateursterrenkundeverenigingen uit Vlaanderen.

Het publiek kan doorlopend op onze volkssterrenwacht terecht om waarnemingen te verrichten, om kennis te maken met de vele experimenten en maquettes die in onze permanente tentoonstelling staan opgesteld. Wie wil kan ook een multimediavoorstelling bijwonen over onze plaats tussen de sterren. Er zijn in de loop van de avond meerdere voorstellingen.

De Maan is voor 65% verlicht, zodat er met behulp van onze vele telescopen op onze buur heel wat mooie kraters, bergen, enzovoort te bewonderen vallen.

Daarnaast is de wintersterrenhemel van de partij met klassiekers als sterrenbeelden Stier, Orion, Tweelingen en de Voerman. Maar naarmate de avond vordert beginnen ook al de lentesterrenbeelden in het oosten te verschijnen.

Aanvang: 19h Vrije toegang.
Wie de multimediavoorstelling wenst bij te wonen betaalt 3 euro.  Reservatie is niet vereist

Abdijstraat 22 | Grimbergen | 1850
mira.be

15 maart - 16 maart

19:00 – 23:00 uur

Sterrenwacht Limburg, Heerlen


Op vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart a.s. doet sterrenwacht Limburg weer mee met de landelijke sterrenkijkdagen! Kom op 15 en 16 maart a.s. naar de sterrenwacht en ontdek alles over het heelal, sterrenkijken en sterrenkunde als hobby. Bij helder weer kun je uiteraard met behulp van onze sterrenkijkers, zelf de sterrenhemel onderzoeken. Bewonder de kraters op de Maan of de talloze sterrenhopen die de wintersterrenhemel rijk is.

– Op beide dagen zijn wij geopend van 19:00u tot 23:00u.
– Het eerste programma begint om 19:30u en daarna ieder half uur.
– Het programma is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. Entree bedraagt € 4,00 per persoon; Kinderen jonger dan 6 jaar: gratis.
– Reserveren niet nodig – in verband met eventuele drukte kan er een wachtrij ontstaan bij de presentaties of telescoop binnen.

Mocht het onverhoopt niet helder zijn? Dan mag je met hetzelfde kaartje uiteraard een keer gratis terugkomen om alsnog de sterrenhemel te komen bewonderen.

Meer informatie is te vinden op onze facebook site (fb.com/sterrenwachtlimburg) of onze website: www.sterrenwacht.nl

Sterrenwacht Limburg | Schaapskooiweg 95 | 6414EL | Heerlen

15 maart - 16 maart

19:00 uur

VVS Cygni, Lille


Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 kan je op meer dan 25 plaatsen in Vlaanderen ‘s avonds gaan kijken naar de Maan en de sterren. Wij, de amateur-astronomen van VVS Cygni zetten die dagen onze telescopen buiten, waardoor je die avonden de Maan en de sterren van dichtbij kan bewonderen.

Boskapelstraat |  2275 |  Lille |  België

VVS Cygni 

15 maart - 16 maart

19:30 – 23:00 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Christiaan Huygens doet ook dit jaar weer mee met de 43ste Landelijke Sterrenkijkdagen. We hopen bij deze publieksactiviteit weer veel mensen te ontvangen voor een kennismaking met de sterrenhemel, gezien door een telescoop. Iedereen die interesse heeft in de sterrenhemel is welkom om te zien wat voor mooie hobby wij hebben en wat vereniging Christiaan Huygens te bieden heeft.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

15 maart - 16 maart

19:30 – 23:00 uur

Sterrenwacht Philippus Lansbergen, Middelburg


De jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen zijn een ‘must’ om te bezoeken. Er staan kijkers klaar om de sterrenhemel mee te bewonderen en natuurlijk zijn er ook doorlopend presentaties over de wonderen van het heelal. Ook als het niet helder genoeg is om met telescopen de hemel af te speuren is een bezoekje aan de sterrenwacht dit weekend meer dan de moeite waard. We hebben dan een planetariumprogramma. Helder of niet helder, een bezoek aan de oudste volkssterrenwacht van Nederland is altijd gezellig en leerzaam. De toegang is gratis! Het programma is geschikt voor het hele gezin.

Sterrenwacht Philippus Lansbergen  | Helm 3 | 4331 CD | Middelburg

15 maart

19:30 – 21:30 uur


We gaan starten met een inhoudelijke lezing over sterrenkunde in het algemeen, we zoomen in op de historie en praten u bij over de nieuwste ontwikkelingen en ontdekkingen op sterrenkundig gebied. Na de lezing start het buitenprogramma waar we de sterrenhemel zoveel mogelijk eigen gaan maken. Indien bewolkt wordt het buitenprogramma vervangen door een kennisquiz.

Moergestel | 5066 Moergestel | Nederland
Curiosityworld

15 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

15 maart - 16 maart

20:00 – 23:00 uur

Cosmodrome Kattevennen (BE), Genk

Programma van vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart
vanaf 20u

Lunar Challenge – doorlopend van 20 tot 23u
Doe mee aan onze Lunar Challenge! Afhankelijk van je leeftijd krijg je een specifieke opdracht over de maan en kom je te weten hoe goed je de maan eigenlijk wel kent.

Waarnemen op het waarnemingsplatform (enkel bij open hemel) – doorlopend van 20 tot 23u
Onze astrorangers nemen je mee op een verkenningstocht langs de nachtelijke hemel.

Workshop ‘sterrenkaart’ – full dome filmzaal – om 20.15u, 21u, 21.45u en 22.30u
Leer je te oriënteren op de nachtelijke sterrenhemel met behulp van een sterrenkaart. Een leerrijke workshop voor jong én ouder.

Lezing ‘De maan’ – zaal Descartes – om 20.45u en 21.30u

Telescoopdokter – doorlopend van 20 tot 23u
De telescoop is het instrument bij uitstek om de sterrenhemel mee af te speuren. Maar hoe werkt zo’n apparaat? En als je er zelf één wilt aanschaffen, waar moet je dan op letten? De telescoopdokter van de Cosmodrome staat met het nodige advies klaar voor iedereen.

Sterrenwacht – doorlopend van 20 tot 23u
Ontdek door onze drie meter lange telescoop de kraters op de maan.

BRAMS (Belgian RAdio Meteor Stations) – aula – doorlopend van 20 tot 23u
Benieuwd hoeveel meteoren er in onze buurt zijn? Kom dan zeker een kijkje nemen in de aula. Met het meetstation BRAMS kunnen we via radiogolven speuren naar meteorieten op een hoogte van 80 tot 100 km.

PRAKTISCH
Voor jong én oud. De toegang is gratis.
Inschrijven is niet nodig!
Tip: Kom goed warm gekleed voor de waarnemingen in de sterrenwacht en op het waarnemingsplatform.

Cosmodrome Kattevennen 

15 maart - 16 maart

20:00 – 23:00 uur

Sterrenkundevereniging Mercurius Halle, Halle


Op 15 en 16 maart 2019 stelt Sterrenkundevereniging Mercurius Halle van 20 tot 23 uur sterrenkijkers op langs de Hogebermweg in 1500 Halle. Je kan er komen kijken door verschillende types sterrenkijkers naar de Maan, verschillende sterrenhopen, sterrenstelsels en planetaire nevels. Er zijn trapjes voorzien voor kleine kinderen zodat ook zij comfortabel kunnen kijken door de sterrenkijkers. De activiteit is gratis. Er worden ook gratis sterrenkijkkaarten en sterrenkijkkranten verdeeld. In geval van dichte bewolking en/of regen wordt de activiteit afgelast. Er is geen vervangprogramma voorzien. Voor een vervangprogramma verwijzen we graag door naar de Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen (www.mira.be).
Voor meer informatie kan je terecht op onze website www.mercuriushalle.be, onze Facebook-pagina (Mercurius Halle) of Twitter (@vvsmercurius).

Hogebermweg | 1500 | Halle (BE)
Mercurius Halle

15 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

16 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Landelijke Sterrenkijkdagen. Op de Volkssterrenwacht Bussloo worden beide avonden (vanaf 19.30 uur) enkele korte voordrachten over de actuele sterrenhemel verzorgd. En bij helder weer staan de telescopen klaar om o.a. de Maan, de Orionnevel, de Pleiaden en andere hemelobjecten kunnen bewonderen.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10