Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

06 maart

19:30 – 22:30 uur

Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, Appingedam


dr. M.L. (Marcel) Vonk:

Restaurant Nefertari, Wijkstraat 68 | 9901 AK | Appingedam
kijkeensomhoog.nl

06 maart

19:30 – 21:30 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


De periodieke praktijkavonden (‘waarneemavonden’) worden georganiseerd door en voor donateurs/leden van de Volkssterrenwacht Bussloo en de VWS-vereniging Triangulum. Doelstelling is primair om waar te nemen en de sterrenhemel beter te leren kennen. Dit kan uiteraard alleen bij helder weer; daarom is er op de praktijkavond ook een alternatief programma bestaande uit korte voordrachten over de actuele sterrenhemel, praktische onderwerpen, etc. Ook de bijdragen van donateurs/leden, bijv. eigen waarnemingen of foto’s, zijn zeer welkom. De avonden worden gehouden op de Volkssterrenwacht Bussloo (aanvang 19.30 uur) en zijn vrij toegankelijk.

Presentatie-avond

Een avond met enkele korte presentaties van vrijwilligers die willen oefenen met het geven van een presentatie en daar feedback op willen ontvangen. O.a. Bas Grootenhuis zal een presentatie geven over zijn hobby astrofotografie.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

06 maart

20:00 – 22:30 uur

Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel, Bovenkarspel


door Hans van der Lande

Elke maand zal er een lezing worden georganiseerd. Er komen diverse leuke onderwerpen aan bod. Als men zegt ik wil graag een onderwerp behandeld hebben kan dit ook. Mail gerust een verzoek dan zullen wij kijken of dit mogelijk is. Er zijn natuurlijk leuke lezingen te regelen van bekende personen, maar dan moet men rekening houden met een duurdere entree prijs. De bedoeling van onze vereniging is de prijs zo laag mogelijk houden.

De toegangsprijs voor leden is € 3,- voor niet leden € 6,- p.p. inclusief een kopje koffie.
U wordt wel aangeraden van te voren boeken want vol is vol,

In de praktijk blijken wij altijd vol te zijn.

Aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl of 0648850445
volkssterrenwachtorion.nl

Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel | Veilingweg 21b | 1611 BN | Bovenkarspel

07 maart

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Sebastiaan de Vet

Locatie

Alle lezingen worden gehouden op donderdagavonden om 20:00 uur in de Eekhoornzaal op de 1ste verdieping van het  Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten naast de Sterrenwacht. Loop links om het Bezoekerscentrum heen naar de achteringang. Toegang is gratis voor leden van de KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Toegang is €3 voor niet-leden.

08 maart

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Mark Van Borm

Tijdens deze Astroclub gaan we op zoek naar buitenaards leven.

Kunnen we ervanuit gaan dat buitenaards leven bestaat ? Welke aanwijzingen hebben we daarvoor ? Zijn die aanwijzingen misschien ook nog op andere manieren te verklaren ?

Welke acties heeft de mens reeds ondernomen om buitenaards leven op te sporen ?  Wat zijn de resultaten ?  Is er reeds respons gekomen ?  Zo ja, dewelke ?  Zo nee, waarom niet ?

Wat zoeken we eigenlijk ?  Vanaf wanneer spreken we over ‘leven’, en vanaf wanneer spreken we over ‘intelligent leven’ ?

Hoe groot is de kans dat buitenaards leven bestaat, dat we ermee kunnen communiceren of dat we hen zullen ontmoeten ?  Zullen we hen sowieso ooit vinden ?  Of hebben zij ons misschien reeds gevonden ?

Veel vragen… en het enige dat we reeds kunnen verklappen is dat er bij Mira misschien wel buitenaards leven aanwezig is..

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Volkssterrenwacht Mira | Abdijstraat 22 | 1850 | Grimbergen

08 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Ooit waren het astrologen die nauwkeurig de bewegingen van de hemellichamen bestudeerden en orde probeerden te brengen in de chaos van het leven. Nu zijn astronomie en astrologie twee ‘gescheiden werelden’. Alex Scholten blikt terug in de geschiedenis van de sterrenkunde.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

08 maart

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Lezing dr. David Baneke:

David Baneke is historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van de moderne natuurwetenschappen. Hij werkte aan verschillende Nederlandse universiteiten en op het Smithsonian Air and Space Museum in Washington. Hij is verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet en doceert in het masterprogramma History and Philosophy of Science. In 2015 publiceerde hij het boek De ontdekkers van de hemel. Momenteel werkt hij aan een boek over de geschiedenis van de International Astronomical Union.

Er is iets bijzonders aan de hand met de sterrenkunde in Nederland. Ondanks zijn bewolkte klimaat en dichte bebouwing is Nederland op astronomisch gebied een grootmacht, en dat al een eeuw lang, met kopstukken als Kapteyn, Pannekoek, Minnaert en Oort. Hoe komt dat? Wie waren die mensen? En waarom werd juist de Nederlandse sterrenkunde zo succesvol? Het verhaal van de sterrenkunde is verweven met de politieke, economische en culturele geschiedenis. Nationale en internationale politiek speelde een rol, maar ook de veranderende ideeën over het nut van wetenschap.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

08 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

09 maart

10:00 – 17:00 uur

OPTICADAG DER LAGE LANDEN, Delft

TNO TU Delft

DERDE OPTICADAG DER LAGE LANDEN

Op Zaterdag 9 MAART 2019 gaat op TNO TU Delft de derde opticadag der lage landen door.
Van 10 tot 17 uur. Deze dag door in samenwerking Kijkerbouw VSRUG met Stichting Sterrenwacht Almere.
de derde Opticadag gaat dit keer door in een heiligdom; de locatie is nu met zekerheid TNO TU Delft. Door de grote deur dus! Met dank aan Ralph Snel (TNO en Stichting Sterrenwacht Almere).
De mensen van Optical Manufacturing (de optische werkplaats dus) zijn bereid  om demonstraties te geven van de apparatuur. Op onze vraag hiervoor werd enthousiast  gereageerd.
Dit wordt een TOP event op een TOPlocatie. Er wordt eveneens onthaal voorzien met koffie en een lunch.

Deelnameprijs bedraagt 25 euro, onthaal met koffie en lunch inbegrepen. Ook kosten voor permanentie, bewaking en schoonmaak zijn inbegrepen in die prijs.

Programma is bijna rond. BlackGEM wordt hoofdmoot met de optisch ontwerpers van het Systeem (Rutten en ter Horst) en Steven Bloemen, projectleider. Twee jaar geleden was dit ontwerp pas gelanceerd, maar nu werd het intussen ‘volwassen’. Wereldproject…
De link naar BlackGEM: https://astro.ru.nl/blackgem/

  • – Jan van Gastel en Arjan te Marvelde over  paraboliseren met behulp van de Bath interferrometer,
  • – Harrie Rutten over de optiek achter BlackGem project.
  • – Steven Bloemen vult uitgebreid aan over BlackGem.  Dit is intussen een wereldproject geworden met telescopen op La Silla….
  • – Jan van Daalen (house of outdoor) over verrekijkers
  • – Rik Ter horst;(over zijn ADC project met geslumpte spiegels)
  • – Jorg Versluys (ESTEC) onderwerp volgt .
  • – rondleiding TNO:  Met dank aan Ralph SnelINSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname 25 euro. Maar hiervoor heb je  koffie, warme chocolademelk of thee bij aankomst, en een lichte lunch op de middag. Inschrijving is pas definitief na overschrijving van 25 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG.BIC: KREDBEBB op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en ‘Opticadagdag 2019
    OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot MAXIMAAL 70 personen.

TNO – Locatie Delft | Stieltjesweg 1 | 2628 CK

kijkerbouw.be

09 maart

19:00 – 22:00 uur

Roste muis, Waterland-Oudeman (Sint-Laureins)


Op de lichthinderkaarten van Vlaanderen (https://www.lightpollutionmap.info) is te zien dat de gebieden waar het nog relatief donker is ’s nachts (blauw en groen op onderstaande kaart), heel erg zeldzaam zijn geworden. Door de nabijheid van steden en dorpen met een grote lichtpollutie (geel / oranje / rood op onderstaande kaart), is het moeilijk om plekken te vinden waar het nog donker genoeg is om de sterren voldoende te kunnen waarnemen.

Eén van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar er nog blauwe plekken op de lichthinderkaart te zien zijn, is in de rechthoek Sint-Margriete, Watervliet, Sint-Laureins en Bentille. Deze kernen zijn nog relatief ‘verlicht’, maar ertussen kleurt het groen en zelfs blauw op de kaart. Deze donkerte is niet enkel belangrijk voor de beleving van de sterrenhemel, maar is ook voor de natuur een enorme meerwaarde (impact op dieren en allerlei ecosystemen)

Gezien de zeldzaamheid van een dergelijk nachtgebied in Vlaanderen, biedt dit een unieke kans voor onze gemeente om dit uit te spelen als ‘unique strenght’. Daarom organiseren de gemeentelijke dienst Toerisme en de toeristische raad, i.s.m. Sterrenwacht De Polderster uit Assenede een heuse sterrenwandeling op zaterdag 9 maart.

Wat?
Om 19 uur word je opgewacht door Sterrenwacht De Polderster voor een bezoek aan de maan per telescoop. Daarna wandelen we richting Torenhof voor een korte toelichting met vooral veel beeldmateriaal. Door telescopen bekijken we de Plejaden, planeet Mars, de Orionnevel. Na afloop kan je terecht in de Roste Muis voor heerlijke stoverij met frietjes, vergezeld van een fris biertje of een frisdrankje. Tussendoor loopt een demonstratie van palingroken en een proeverij van de bijhorende palingwijn.
Het wordt dus een avondje astronomie en gastronomie!

Praktisch
• 25€ pp.
• Vooraf aanmelden is verplicht via dienstvrijetijd@sint-laureins.be
• Reserveren is pas definitief na storting van het bedrag op rekeningnummer BE85 7512 0138 8006 op naam van Toeristische Raad Sint-Laureins, Dorpsstraat 91, 9980 Sint-Laureins. Graag het aantal personen en de wandeling waarvoor u inschrijft vermelden.
• Plaatsen zijn beperkt! Tot 150 inschrijvingen.
Vertrek aan de Roste Muis om 19 uur stipt Drijdijk 2 Waterland-Oudeman, Oost-Vlaanderen, Belgium

Uit in Vlaanderen

11 maart

20:00 – 22:30 uur

Sterrenvereniging Astra Alteria, Ede


Het universum is onvoorstelbaar groot en oud, en gedurende de eerste eeuwen waren sterrenkundigen voornamelijk bezig met het vinden en catalogiseren van objecten.
Tegenwoordig wordt veel tijd besteed aan interpretatie van hetgeen gevonden is.
Uiteraard bestond de oogst over al deze eeuwen uit een flink aantal extreme objecten en plaatsen, en tijdens deze lezing nemen we van alle categorieën de (voor zover nu bekend) meest opvallende onder de loep.
Zo “bezoeken” we de koudste plek in het universum, het superzware gat in het centrum van ons melkwegstelsel: Sagittarius A*, twee samensmeltende melkwegstelsels (de “Antenne”), het kannibalistische sterrenstelsel Centaurus A, het zwaarte zwarte gat in M87, een Witte Dwergster.
De reis wordt vervolgt naar Eta Carinae, een reuzester die aan het einde van haar leven is gekomen, we bekijken de zwaarste explosive ooit, we bezoeken een microquasar en ook een “Magnetar. Vreemde effecten zoals “Einstein’s Cross” en de versnellende uitdijing van het universum komen aan de orde.
Uiteraard mag het zonnestelsel niet ontbreken: de dubbele planetoide 90 Antiope, Venus, Uranus, Japetus en Titan zijn nog maar een paar voorbeelden van objecten die hier onze aandacht verdienen. De grote afwisseling geeft een goed beeld van de complexiteit en schoonheid van het universum.

Klaas-Jan Mook was tussen 2006 en 2014 voorzitter van Gemma Frisius, afdeling Friesland van de KNVWS. Daarnaast heeft hij zitting in het hoofdbestuur van de KNVWS. Hij geeft al vele jaren lezingen op sterrenkundig gebied door het hele land, en werkt momenteel bij de KLM.

Red’s Tapas, Grill & Bar | Museumplein 3 | 6711NA | Ede
Sterrenvereniging Astra Alteria

12 maart

20:00 – 22:00 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


Wim Holwerda: Kunstmanen en ruimtevaart

Sinds de lancering van de eerste Spoetnik, meer dan 60 jaar geleden, zijn kunstmanen niet meer weg te denken uit onze technologische samenleving. Inmiddels draaien er al meer dan 20.000 kunstmanen rond de aarde en ook verder weg van de aarde hebben ruimtesondes ons veel geleerd over de planeten, de zon en de maan. Wat komt er allemaal kijken bij een lancering en hoe komt een satelliet in de juiste baan?

Een verhaal over de bizarre wereld van de hemelmechanica.

Gratis toegang

Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434 | 5038 CH | Tilburg
Astronomische Vereniging Wega

13 maart

13:30 – 18:00 uur

NEMO Science Museum, Amsterdam


Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8 is er op woensdagmiddag 13 maart de gratis conferentie Leven in het heelal in NEMO Science Museum.

We kijken naar onze eigen aarde en wat die zo geschikt maakt voor leven. Kan dat leven ook andere plekken bestaan, bijvoorbeeld op Mars, of op planeten bij andere sterren? En wat als mensen buiten de aarde gaan wonen, in het ruimtestation bijvoorbeeld, waar moet je dan rekening mee houden?

Binnenkort volgt meer info over de sprekers en de workshops.

Programma

(onder voorbehoud)
13.45 uur Inloop
14.30 uur Lezing
15.40 uur Workshopronde 1
16.40 uur Workshopronde 2
17.30 uur Borrel
18.00 uur Einde

Schrijf je hier in voor de conferentie.

ruimtevaartindeklas.nl

13 maart

19:30 – 23:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Slecht weer? uitwisseling eigen ervaring, resultaten, plannen
Omdat we op het weer niet kunnen vertrouwen bent u bij deze aangemoedigd een korte presentatie voor te bereiden van uw astronomische ervaring. In de vertrouwde collegezaal kunnen we dan elkaars foto’s, resultaten en plannen bespreken. Neem dus -weer of geen weer- uw foto’s, lijsten en ideeën mee!

We verzamelen bij de Slinger van Foucault, bij de hoofdingang van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De waarneemavond is alleen voor leden en introducees van Centaurus A toegankelijk.
Plaats: Koepels, of zaal HG00.308, Huygensgebouw, Faculteit NWI

Adres: Radboud Universiteit
Heyendaalseweg 135
6525AJ
Nijmegen
centaurus-a.nl

14 maart

19:30 – 22:30 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde

Prof. Dr. Stan Bentvelsen

Zalencentrum Het Hart | Jolinkweg 2 | Eefde

triangulum.nl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10