Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

27 september - 22 november

20:15 – 22:15 uur

Sterrenwacht Mercurius, Dordrecht

Basiscursus Sterrenkunde

De kans bestaat dat u na een bezoek aan Mercurius aangestoken bent met het sterrenkunde-virus. U wilt meer weten, zelfstandig uw kennis kunnen uitbreiden, zelf waarnemen of misschien zelfs ons vrijwilligersteam versterken? Dan is onze Basiscursus Sterrenkunde precies wat u zoekt! De cursus is voor iedereen met belangstelling voor astronomie. Een speciale vooropleiding is niet nodig.
De cursus wordt verzorgd door Erik Blokland en Harrie van Zijp. Zij verzorgen ieder één of meerder avonden met elk hun eigen specialiteit.

Deze cursus is een goede basis voor het starten van een unieke hobby. De cursus kost € 97,50 inclusief cursusboek & Planisfeer en iedere avond een kopje koffie/thee.
De cursus omvat 6 avonden van 20:15 tot 22:15 uur.

Cursusdata 2019:
vrijdag 27 september
vrijdag 11 oktober
vrijdag 18 oktober
vrijdag 8 november
vrijdag 15 november
vrijdag 22 november

De cursus gaat door bij minimaal 15 deelnemers.

Mercurius.nl

28 september

21:00 – 23:55 uur

Sidewalk Astronomy Montferland, s-Heerenberg


Bij helder weer zal Sidewalk Astronomy Montferland de telescopen weer op onze vaste plek aan de vijfsprong in Stokkum opbouwen.

We nemen bezoekers mee langs de ‘showpieces’ welke die avond zichtbaar zullen zijn. Heb je zelf een telescoop of verrekijker? Neem deze dan mee

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift word zeer gewaardeerd en zal ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur.

sidewalkastronomymontferland

02 oktober - 27 november

19:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Ziet u ook regelmatig van die interessante stukjes op de wetenschapspagina in uw krant over nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde? En wilt u die beter kunnen begrijpen en volgen?
Dan is deze cursus iets voor u.
In negen lessen worden vele aspecten van de moderne astronomie behandeld, van dichtbij tot ver weg. Onderwerpen als het zonnestelsel, afstandsbepaling, astronomische instrumenten, sterren en sterevolutie, nova’s, supernova’s en zwarte gaten, ons melkwegstelsel, andere sterrenstelsels en de evolutie van het heelal komen aan bod.
Basiskennis van sterrenkunde is niet noodzakelijk, kennis van wis- en natuurkunde ook niet (maar kan wel leiden tot dieper begrip). De cursus is ook geschikt voor middelbare scholieren en nog studerenden. De docenten zijn deskundige leden van de Alkmaarse weer- en sterrenkundige vereniging Metius.

Inschrijven Sterrenkunde Sterrenkunde start woensdag 2 oktober 2019 19.30 uur.

Prijs: De cursusprijs bedraagt € 125,– voor negen lessen van twee uur.

Lesmateriaal: Het cursusmateriaal is digitaal en wordt gratis verstrekt.
Ga voor meer informatie over de inhoud naar: www.metius.nl (onderdeel cursus).

Locatie:O.S.G. Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, 1816 MK Alkmaar.

Docent:Een team van docenten van de vereniging Metius, coördinator dhr. P.L. Cijsouw p.l.cijsouw@quicknet.nl .

VUAlkmaar

03 oktober

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Door: Kartik Kumar

Onder aansturing van het Mars Support Center in Oostenrijk heeft een ‘field crew’ experimenten uitgevoerd ter voorbereiding van toekomstige Mars missies. Experimenten o.a. op het gebied van: engineering, surface operations, astrobiologie, geofysica, geologie en ‘life science’. De spreker zelf is ook vrijwillig Analog Astronaut geweest bij AMADEE-15 en AMADEE-18. AMADEE-18 is de laatste Mars Analog Field Simulation van de Austrian Space Forum en vond plaats in de Dhofar woestijn in Oman, gedurende de hele maand van februari 2018.

Het gastcollege zal o.a. gaan over Mars onderzoek in het algemeen en Mars Analog Simulation Missions zoals AMADEE-18, mede belicht vanuit een praktisch en filosofisch perspectief.

De spreker:

Kartik Kumar is Aerospace Engineer en Planetary Scientist aan de Technische Universiteit Delft en Co-founder van de ruimtevaart startup satsearch. Hij is bezig met een promotiestudie naar de mysterieuze dynamiek van de buitenste ringen van Uranus

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdagavonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland (Eekhoornzaal, ingang achterzijde). Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang € 3.

04 oktober

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


door Gerard Frensen

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

04 oktober

20:15 – 22:30 uur

Sterrenwacht Mercurius, Dordrecht


Op een heldere avond zien we er honderden, misschien wel duizenden. Sterren. Niks bijzonders zo op het eerste oog, maar wat is een ster nu echt? Hoe ontstaan ze en als ze er eenmaal zijn, wat gebeurt er dan? Tijdens deze thema avond ‘Life of a Star’ wordt u meegenomen op een reis door het leven van een ster. Waar komen ze vandaan, waar zijn ze van gemaakt en hoe ziet hun leven er uit? En hoewel er veel te vertellen is op ieder onderdeel van het fenomeen ster, zal het niveau toegankelijk gehouden worden. Een beetje van alles dus en voor leeftijden vanaf ongeveer 15 jaar geschikt.

Een mooie reis met prachtige beelden en hopelijk een nieuwe kijk op de nachtelijke hemel.

Alle thema avonden zijn geschikt vanaf 15 jaar tenzij anders vermeld.

Voor een thema avond moet u reserveren (hieronder) want vol is vol, er kunnen namelijk maar maximaal 35 personen in de zaal. Thema avonden zijn niet bedoeld voor grote groepen. Reserveer voor een groep via het groepsuitjes formulier.

Tijdens de thema avonden wordt een bepaald object aan de hemel in de schijnwerpers gezet of wordt er informatie gegeven over een onderwerp uit de sterrenkunde of weerkunde. Via een korte presentatie krijgt u uitleg. Aansluitend gaan we bij helder weer naar de Koepel om een blik op de sterrenhemel te werpen.

Entree: €5,-

Mercurius.nl

05 oktober

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Corné Kocks (Aeres)

Meer info volgt:

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

05 oktober

13:00 – 16:30 uur

Sterrenwacht Eindhoven, Eindhoven


Op zaterdagavond 5 oktober (20:00 – 22:30 uur) en zondagmiddag 6 oktober (13:00 – 16:30 uur) is de sterrenwacht open voor het Weekend van de Wetenschap.

Ook als de weersverwachtingen niet gunstig zijn om te kijken naar de sterren of de zon, kun je altijd terecht voor een verhaal over sterrenkunde als wetenschap of om jouw vraag over sterrenkunde beantwoord te krijgen.

Sterrenwachteindhoven.nl

06 oktober

10:00 – 16:00 uur

Open dag ESA – ESTEC, Noordwijk


Attending ESA’s Open Day

The Open Day typically attracts upwards of 8000 visitors per year – but to ensure a great experience for all who do attend, you will have to register in advance. Registrations will be free of charge, and open from 30 August onward.

ESA.int

10 oktober

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


De spreker Rob van Gent werkt voor het Mathematisch Instituut in Utrecht waar hij onderzoek doet
naar de geschiedenis van de toegepaste wiskunde en de sterrenkunde.

Iedereen weet wat een kalender is. We gebruiken een kalender voor het indelen van onze jaren, maanden, weken, vrije dagen en onze vakanties. Toch is er veel onkunde over de herkomst en geschiedenis van onze (de ‘westerse’) kalender. Maar weinigen weten dat onze kalender een lange geschiedenis heeft en dat zij kenmerken heeft die al eeuwen, soms zelfs al duizenden jaren, geleden werden ingevoerd. Sommige aspecten van onze kalender, zoals de bepaling van de paasdatum en de hiervan afhankelijke christelijke feestdagen, hebben een nog ingewikkeldere geschiedenis die hun oorsprong hebben in de joodse en Babylonische kalenders.
In de lezing zullen, naast de geschiedenis, ook de sterrenkundige en wiskundige aspecten van de kalender genoemd worden en zal uitgelegd worden hoe een ‘eeuwigdurende kalender’ werkt.

Vereniging Christiaan Huygens

10 oktober

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Werkgroep Leidse Sterrewacht

Sterrenkundigen kunnen afstanden berekenen zonder er zelf te kunnen komen, ze weten hoe zwaar sterren en planeten wegen zonder weegschaal, ze weten hoe heet sterren zijn zonder een thermometer te gebruiken en nog heel veel meer. Hoe sterrenkundigen dat met hun enge gereedschapssetje voor elkaar krijgen hoor en zie je op deze avond.

Entreeprijs: €4

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

11 oktober

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

Voorstelling in de multimediazaal

Tekst volgt:

Philippe Mollet

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen…

De Zon gaat reeds onder om 19h30… dus dit is de laatste Astroclub van het jaar waar u vooraf mogelijk nog een zonnewaarneming kan doen.  Ook de planeet Jupiter staat al vrij laag, maar Saturnus -samen met een 4-tal maantjes- zou geen probleem mogen vormen.

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Volkssterrenwacht Mira

 

11 oktober

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Almere, Almere

Spreker : Thea Schenk

Locatie: Sterrenwacht Almere

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt. Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website of Facebook . Er verschijnt dan kort voor de activiteit extra informatie. Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden .

 

11 oktober

20:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Door: Philippe Mollet

Tekst volgt later…

Astroclub op Volkssterrenwacht MIRA

Vanaf januari 2019 verloopt de Astroclub volgens een nieuwe formule.

Wanneer?

Tenzij wettelijke feestdagen of moeilijk liggende data (bv. oudejaarsavond) vindt de Astroclub plaats elke tweede en laatste vrijdag van de maand van januari tot juni en van september tot december (dus niet in juli en augustus).

Wie is welkom?

Astroclub is een activiteit van MIRA die open staat voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn om aan deze activiteit deel te nemen.

Verschil tweede en laatste vrijdag van de maand?

Er zijn, met uitzondering van juli en augustus, elke maand twee Astroclubs.

– De tweede vrijdag van de maand is er in de multimediazaal een voorstelling die verzorgd wordt door vaste en vrijwillige medewerkers van MIRA. Deze voorstelling is  geschikt voor jong en oud. Het is de bedoeling om op een vlotte en kindvriendelijke manier een of ander onderwerp i.v.m. sterrenkunde of ruimtevaart voor te stellen. Duur: 60 minuten.

– De laatste vrijdag van de maand komt een externe spreker een lezing houden over zijn/haar wetenschappelijk onderzoek of interessesfeer. Het zijn sprekers die dieper ingaan op het behandelde onderwerp. Alle geïnteresseerde leken zijn welkom, geen enkele voorkennis is vereist. Maar deze avonden zijn wel minder geschikt voor kinderen onder de vijftien jaar. Duur: 90 minuten.

Let op: de voorstelling/lezing begint exact om 20 uur!!!

Waarnemingsavond

De Astroclub is ook een gelegenheid bij uitstek om Zon, Maan, planeten,sterren en allerlei objecten van de diepere sterrenhemel waar te nemen. Bij helder weer is het zeker de bedoeling om met behulp van de ruime collectie telescopen en verrekijkers waarover Volkssterrenwacht MIRA beschikt kennis te maken met wat er op dat moment aan de sterrenhemel te zien is. Je kan daarbij zeker ook gebruik maken van onze gloednieuwe 50 cm spiegelkijker.

Interactieve tentoonstelling en experimenten

Je kan ook terecht in onze tentoonstelling die, verspreid over drie verdiepingen, de bezoekers laat kennismaken met de wondere wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Er staan veel maquettes en experimenten naast heel wat multimediaal materiaal en infopanelen.

Clubhuis

Tijdens de Astroclubavonden staat ook ons Clubhuis voor je open, daar kan je terecht voor een drankje en een interessante babbel.

Openingsuren

MIRA opent de deuren om 19 uur, de voorstelling of lezing in de zaal vangt aan om 20 uur.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

11 oktober

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


door Paul Volman

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

1 2 3 4 5 6 7 8 9