Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

27 oktober

19:00 – 22:00 uur

Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum, Burgum


NACHT van de NACHT – èchte duisternis ervaren en sterren kijken op 27 oktober 

Op zaterdag 27 oktober vieren we overal in Nederland de NACHT van de NACHT: op de grens van zomer- en wintertijd gaat het om echte DUISTERNIS… Overal wordt duisternis op de vlucht gejaagd door een bonte stoet van verlichting: straatlantaarns, gevel-verlichting, de tuin met LED-lampjes, de schijnwerper op de kerktoren…  Misschien wel mooi, maar soms ook erg overbodig! Vogels op het stationsplein fluiten nog tot vèr na middernacht, sterren zijn onzichtbaar door naar boven gerichte gevel-verlichting, het zwerk is niet zwart maar grijs, het is bijna nergens meer ècht donker… Als we nu eens voor één keer alle ‘niet-ècht-noodzakelijke’ verlichting uitschakelen, dan kunnen we het verschil met eigen ogen ZIEN! 

Het is misschien even speuren, maar zoek eerst een donker plekje… Als je in noordelijke richting kijkt,  dan zie je het welbekende sterrenbeeld de Grote Beer. Achter je is het zuiden, daar kun je de rode planeet Mars vinden; nog iets lager tref je de heldere ster Formalhaut  in het sterrenbeeld de Zuidervis, vlak boven de horizon.

Met je neus naar het noorden is het westen links. Rechts van je is het oosten, daar is de Maan te zien. Boven je hoofd zie je de vijf sterren van het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia en iets lager in het noorden staat de Poolster in het sterrenbeeld de Kleine Beer.

Op een sterrenkaart kun je zien dat er nog veel meer te bewonderen valt als het echt donker is. Zo’n sterrenkaartje krijg je  als je op zaterdag 27 oktober tussen 19:00 en 22:00 uur een bezoek brengt aan het OBSERVEUM – museum & sterrenwacht, gevestigd aan de Menno v. Coehoornweg 9 te Burgum. Daar wordt in de vernieuwde filmzaal uitleg gegeven over het belang van echte duisternis voor de natuur, en hoe verkeerde verlichting dat verstoren kan… En als je interesse hebt in astrofotografie of waarnemen dan kunnen wij je op deze avond daar ook meer over vertellen.

Voor meer info kijk op:   www.observeum.nl

Geopend: dagelijks (behalve op maandag) van 13:00-17:00 uur en op vrijdagavond van 19:00-22:00 uur. Op 27 oktober tijdens de Nacht van de Nacht is OBSERVEUM dus ook op zaterdagavond vanaf 19:00 uur geopend. Entree volwassenen: € 4,50 p.p., kinderen 6-16 jaar:  € 3,00 p.p., museumkaarthouders, vrienden van het OBSERVEUM en kinderen tot 6 jaar: gratis, en de koffie staat klaar!

27 oktober

19:30 – 22:30 uur

Publiekssterrenwacht Phoenix Lochem, Lochem


Bij helder weer staan de telescopen naar de hemel gericht, maar mocht het bewolkt zijn gaan we naar ons planetarium waar de actuele sterrenhemel geprojecteerd wordt.
Ook draaien we tussendoor een aantal astronomische filmpjes. Leuk en leerzaam voor jong en oud!

Publiekssterrenwacht Phoenix
Ampsenseweg 10 |  7241 NB | Lochem
www.sterrenwachtphoenix.nl

27 oktober

19:30 – 23:00 uur

Sterrenwacht Foucault, de Zilk


Open vanaf 19.30 uur en onze presentaties zullen vooral zijn over: Wat doet al het licht met mens en de natuur.

Wanneer kan je hier in Nederland nog een mooie sterrenhemel zien.
Uiteraard kunt u ook met onze kijkers (Bij heldere hemel) naar de Maan Mars, PLeiaden of te wel 7 gesternte en andere deep sky objecten kijken.
Daarbij geven wij ook mooie presentaties over wat ziet u en verwonder u over het mooie heelal.
Hoogduinweg 44 | 2191 BA | De Zilk (ZH)
www.sterrenwachtfoucault.nl | info@sterrenwachtfoucault.nl

27 oktober

19:30 – 21:00 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Stap tijdens de landelijke Nacht van de Nacht in de duisternis van de Schoorlse Duinen en wandel mee met de Nachtwaker.
Beleef de donkere duinen, zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud.
Op je route beklim je het hoogste duin van Nederland!

Prijs € 8.00
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Contact:
Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen 072-5093352 of via schoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Praktisch:
Trek stevige schoenen en warme kleding aan en kleed je op het weer
Let op: geen zaklamp mee
Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat van de verharde paden af
Honden niet toegestaan

In deze donkere dagen van het jaar is het de tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte  en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud vanaf 8 jaar en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.  Ga mee met de Nachtwaker van Staatsbosbeheer op vrijdag 27 okt., 16 en 30 november en 14 december

27 oktober

20:00 – 23:30 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


Publieksavond i.k.v. Nacht van de Nacht
Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Het doel is aandacht vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling.

LOCATIE STERRENWACHT HALLEY
Halleyweg 1
5383 KT Vinkel

Sterrenwacht Halley 

 

27 oktober - 28 oktober

20:00 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Nacht van de Nacht.

  • Telescopen van leden worden opgesteld bij de vijver aan de Rode Heklaan.
  • Iedereen mag daar door kijken.
  • Geen binnen programma!

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
vwsnoorddrenthe.nl

27 oktober

20:00 – 23:30 uur

Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch


Op zaterdag 27 oktober is het weer Nacht van de Nacht. Op deze avond vragen we aandacht voor het gebrek aan duisternis door lichtvervuiling. Op deze avond openen wij onze deuren van 20:00 tot 23:30 voor het publiek,. We gaan de maan bekijken, en proberen om Mars te spotten. Bij bewolkt weer organiseren we een demonstratie radio astronomie, en mag je proberen om je naam in morse over te seinen. We vertellen je alles over het detecteren van “vallende sterren” met behulp van een radio ontvanger. We geven ook een demonstratie spectroscopie, de techniek die astronomen gebruiken om te begrijpen hoe ons heelal in elkaar zit.

Elk half uur kan er een groep van maximaal 15 personen naar de koepel. (Wij ontvangen om de 30 minuten groepen, dus om 20:00, 20:30, 21:30, 22:00, 22:30, 23:00 en als laatste om 23:30) De entree bedraagt 5 Euro pp. contant te voldoen bij de entree van de sterrenwacht. (Brasserie Tivoli). Als je reserveert heb je voorrang. Je kan je melden bij de ingang van Brasserie Tivoli, van waaruit je in groepen wordt opgehaald door een van onze vrijwilligers. Wij kunnen lastig voorspellen hoe druk het zal worden, maar we gaan ons best doen om iedereen door de grote Maksutov telescoop te laten kijken.

Reserveren kan door een mail te sturen naar secretariaat@sterrenwachttivoli.nl

29 oktober

20:00 – 22:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom – passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht
astronomyontap.nl

30 oktober

00:00 uur

Building stars, planets and the ingredients for life in space

One of the most exciting developments in astronomy is the discovery of thousands of planets around stars other than our Sun. But how do these exo-planets form, and why are they so different from those in our own solar system? Which ingredients are available to build them?

Thanks to powerful new telescopes, astronomers are starting to address these age-old questions scientifically. Stars and planets are born in the cold and tenuous clouds between the stars in the Milky Way, and the new ALMA array now allows us to zoom in on planetary construction zones for the first time. Water and a surprisingly rich variety of organic materials are found, including simple sugars. Can these pre-biotic molecules end up in comets and ultimately new planets and thus form the basis for life elsewhere in the universe?

With the days getting shorter, dark and cool nights will surround us again. No need to be sad! Put on a warm coat, grab a friend and head out of the city or to an observatorium. But for some interesting and entertaining starwatching, it is nice to have a little backstory ready. Therefore, we have arranged the best teacher in this field you can wish for in Amsterdam’s newest but pretty familiar classroom that is not unfamiliar with stars.

Afterwards, chilled cocktails and live music to help you see the stars more clearly.

Doors open 7.30pm. Event held in English. Tickets: 5€ (student), 10€ (regular)

This event is an initiative by the Dutch Institute for Emergent Phenomena (DIEP) with the support of NWA Route 2. The event is held in English.

Science & Cocktails Amsterdam is presented in cooperation with Paradiso and acknowledges the support of New Scientist.

Ewine F. van Dishoeck

Professor of molecular astrophysics at Leiden University. Following her graduation from Leiden, she held positions at Harvard, Princeton and Caltech from 1984-1990. The research of her group is at the boundary of astronomy and chemistry and uses ground- and space-based observatories to study the molecular trail from interstellar clouds to planet-forming disks. She holds many national and international science policy functions, including scientific director of the Netherlands Research School for Astronomy (NOVA) and president of the International Astronomical Union. She has been fortunate to receive many awards, including the Dutch Spinoza award, the Dutch KNAW Professor Prize, the 2015 Einstein World Award for Science and the Kavli 2018 Astrophysics Prize. She is a Member of the Dutch, German and US National Academies of Sciences.

Paradiso | Weteringschans 6-8 | 1017 SG | Amsterdam
scienceandcocktails

30 oktober - 04 december

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


De cursus wordt elke jaar in de lente en de herfst gehouden en omvat zes lessen, telkens van 20.00-22.30 uurIn het najaar 2018 zijn de lessen op de volgende dinsdagavonden:  30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november en 4 december.
De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de kosmos kan men onderscheid maken tussen objecten die zelf licht geven (bijvoorbeeld de zon en de sterren) en donkere objecten die dat niet doen (bijvoorbeeld planeten en manen).
De inhoud van de najaarslessen is: positiebepalingen op aarde ,zon, levensloop van sterren, interstellaire materie, ons Melkwegstelsel,  de Lokale Groep, Virgocluster, Laniakea, Kosmisch Web, de Ster van Bethlehem en warmtestraling van kometen en meteorieten. Met het planetarium wordt een reis door het lichtgevende heelal gemaakt.
Bij de lessen wordt ook aandacht besteed aan het waarnemen en de sterrenhemel, die is in het najaar anders dan in het voorjaar.
Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden: € 55,–).
Voor meer informatie en inschrijving: Merijn de Jager.
sterrenwachthalley.nl

01 november

19:30 – 22:00 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn

Hendrik Beijeman MSc  Meteobeelden van weersatellieten

Aula Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur
Triangulum

02 november

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

02 november

19:30 – 22:00 uur

De Sterrenjutter, Koksijde


Claude Doom:  Het verleden van het heelal kennen we vrij goed, maar wat met de toekomst? Blijft het heelal uitdijen, of zal de uitdijing ooit ophouden en misschien zelfs omkeren? En wat met sterren en sterrenstelsels? Ze hebben niet het eeuwige leven, dus ooit moeten ze verdwijnen. In deze lezing onderzoeken we aan de hand van onze huidige kennis van de natuurkunde hoe de verre toekomst van het heelal er zou kunnen uit zien, lang nadat onze Zon een witte dwerg is geworden. Welke objecten kunnen overleven en welke moeten onherroepelijk verdwijnen? Hoe lang zal dit allemaal duren? Wat is de toekomst van de mens in het heelal, of van andere levensvormen? Het wordt een reis doorheen de toekomst, maar ook langs de uithoeken en de grenzen van de moderne natuurkunde.

Aanvang: 19u30
Inkom 5 euro. Leden: 4 euro
desterrenjutters.be
info@desterrenjutters.be+32 (0) 475 72 20 49

02 november

19:45 – 22:30 uur

Sterrenwacht Midden Nederland, Amersfoort


Zonnetelescopen zijn wezenlijk anders dan de telescopen die dienen om het nachtelijke firmament te onderzoeken. Net zoals voor nachttelescopen hangen zowel de scherpte als de lichtopbrengst af van de diameter, maar grotere zonnetelescopen vangen ook meer hitte van de zon naast het licht dat men wil analyseren. Die levert verwarming en turbulentie binnenin en rondom de telescoop.

Vanaf het midden van de vorige eeuw werd dit probleem opgelost door zonnetelescopen luchtledig te zuigen, maar dat stelt beperkingen aan de grootte door het benodigde afsluitvenster: de maximale diameter is dan slechts 1 meter (Zweedse zonnetelescoop op La Palma).

De Dutch Open Telescope op La Palma bracht rond de eeuwwisseling de doorbraak met een geheel open ontwerp waar de wind (bij voorkeur stevig) dwars doorheen blaast. Dit leidde tot een nieuwe generatie grotere zonnetelescopen.  De eerste twee van anderhalve meter verschenen in de VS en op Tenerife. Een zonnetelescoop met 4 meter diameter wordt momenteel door de Amerikanen op Hawaii gebouwd en een Europese is in de ontwerpfase.

Naast turbulentie binnen de telescoop veroorzaakt de zonnewarmte ook turbulentie rondom en boven de telescoop: overdag is onze atmosfeer veel turbulenter dan ’s nachts. Hiervoor corrigeren is mogelijk dankzij geavanceerde optische technologie en computermethoden.

In deze lezing behandelt Prof. Dr. Robert J. Rutten de principes van zonnetelescopen en de diverse oplossingen voor de turbulentie-problemen door een reeks telescopen als voorbeeld te nemen, en demonstreert hij de successen met fraaie beelden en films die inmiddels verkregen zijn.

De lezing start om 20:00. Deur open om 19:45. Toegang voor niet-leden is 7,50 incl. een kop koffie of thee. Tickets alleen te koop via Eventbrite. Leden van Sterrenwacht Midden-Nederland en ook vereniging Astra Alteria hebben gratis toegang.

De spreker was ruim veertig jaar zonnefysicus in Utrecht.  Ook was hij deeltijdhoogleraar in Oslo en komt daar nog geregeld.  Hij is expert in hoe het licht van de zon ontsnapt en hoe de spectraallijnen in dat licht dienen als meetinstrument. Hij was nauw betrokken bij de waarnemingen met de Dutch Open Telescope op La Palma en onderzoekt momenteel de structuur van de zonnechromosfeer.

Schothorsterlaan 27 |  3822 NA | Amersfoort

02 november

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Een eerbetoon aan Piet Koning, de eerder dit jaar overleden oprichter en erelid van de Volkssterrenwacht Bussloo. Alex Scholten geeft aan de hand van persoonlijke verhalen een overzicht van het leven en werk van deze gepassioneerde amateur-sterrenkundige.

Wekelijks lezingen om 20.00 uur
Telefoon: 0571-262006
Bussloselaan 4 | 7383 RP | Bussloo
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

1 2 3 4 5 6 7 8