Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

19 september

20:00 – 22:15 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Prof. Henny Lamers

Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15.
De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.
galaxis-sterrenkunde.nl

20 september

19:30 – 22:00 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde


William Huizinga, Weer & Wolken
Zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2, Eefde, 19.30 uur
Triangulum.nl

21 september

20:00 – 22:00 uur

Euroster Rotterdam, Rotterdam


Het Gouden tijdperk van de Islamitische sterrenkunde duurde van de 8ste tot de 18e eeuw. Deels uit godsdienstige motieven en deels vanuit puur astrologische, filosofische en wetenschappelijk belangstelling werden ook in de tot Islam bekeerde gebieden de bewegingen van hemellichamen nauwkeuring bestudeerd en beschreven. Veel inzichten uit de oudheid zijn vandaag nog steeds relevant.

Dr. Rob van Gent studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van Utrecht en was van 1989 tot 1999 werkzaam als curator van de sterrenkundige collectie van Museum Boerhaave (Leiden). Momenteel is hij wetenschappelijk medewerker aan het Departement Wiskunde van Universiteit Utrecht. Zijn werkzaamheden liggen op het gebied van de geschiedenis van de sterrenkunde, tijdrekening, navigatie en hemelcartografie.
info@euroster-rotterdam.nl
euroster-rotterdam.nl

22 september

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Workshop Bouw je eigen Powerbox2

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

22 september

15:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Het leven op Aarde wordt bepaald en op verrassend veel manieren beïnvloed door de Zon. Het feit dat de Aarde rond de Zon draait, zorgt ervoor dat de invloed van de Zon op Aarde seizoensgebonden is. Bovendien draait onze planeet ook zelf rond haar as waardoor we (op de meeste plekken op Aarde) sterk afhangen van het contrast dag/nacht. Overdag kunnen we genieten van het licht en de warmte van ‘onze’ ster en ‘s nachts leven we in de schaduw van onze eigen planeet. Voor de rest wordt het mooie weer vooral gemaakt door de toestand van de atmosfeer rond de Aarde. Wolkenvorming, wind en drukverschillen kunnen een zonnige dag volledig in de war sturen.

Voor de meeste mensen houdt het plaatje van het weer op Aarde daar op. Maar waar we ons minder van bewust zijn is dat de Zon nog wel wat meer voor ons in petto heeft dan alleen licht en warmte. Naast het zichtbare licht zendt de Zon ons straling in een heel breed spectrum van golflengten. En naast deze straling zijn we ook voortdurend onderhevig aan een uitstroom van zonnematerie die onze richting wordt uitgestuurd. Als blijkt dat die ster bovendien zeer dynamisch en nogal explosief van aard is en af en toe wolken van magnetisch geladen plasma uitspuwt, wordt het pas echt interessant.

Het geheel van de complexe effecten van de straling en de plasmastroom van de Zon op de Aarde en haar magnetosfeer, de technologie, het klimaat en de mensen bepaalt het gros van het zogenaamde ruimteweer. De explosies die op geregelde tijdstippen op de Zon plaatsvinden en vooral de magnetisch geladen plasmawolken – de coronale massa-uitstoten – die ermee gepaard gaan, zijn de voornaamste ingrediënten van de solaire kant van ruimteweer. De voelbare effecten op Aarde komen voor in een brede waaier van tijds- en lengteschalen en vooral in een breed gamma van schadelijkheid voor mens en technologie.

Poollicht is één van de minst schadelijke en mooiste voorbeelden van een effect van het ruimteweer, maar ruimteweer heeft helaas ook minder leuke gevolgen op onze planeet. Slechte weersomstandigheden in de ruimte kunnen satellietoperaties, communicatie- en navigatiesystemen onderbreken en zelfs hele verdelingsnetten voor elektrisch vermogen platleggen en zo leiden tot een variëteit van socio-economische verliezen. Bovendien geeft het aanleiding tot stralingsrisico’s voor de bemanning en de passagiers in vliegtuigen en astronauten in de ruimte. Tenslotte kan het een invloed hebben op globale klimaatsveranderingen, vandaag een brandend actueel onderwerp.

Vermits het ruimteweer op Aarde vooral door de activiteit op de Zon bepaald wordt, staan we eerst even stil bij de voornaamste kenmerken van deze ster. Daarna bespreken we kort de effecten van het ruimteweer op Aarde. Tenslotte gaan we op zoek naar de oorzaken of bronnen van het ruimteweer en gaan we wat dieper in op het wetenschappelijke onderzoek naar de modellering van het ruimteweer dat als doel heeft de dagelijkse voorspellingen ervan te verbeteren

Professor Stefaan Poedts is als wiskundige verbonden aan de KU Leuven op de afdeling Plasma-Astrofysica van het Departement Wiskunde. Hij specialiseert zich in het bestuderen en voorspellen van het ruimteweer en de zonnewind die het leven op Aarde en de telecommunicatie beïnvloeden.

Toegang: €3,-
mira.be

24 september - 03 december

19:30 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Op maandag 20 september start in Alkmaar de Cursus “Sterrenkunde, een astrofysisch vervolg” De cursus wordt verzorgd door docenten van AWSV Metius op 10 maandagavonden. In de cursus wordt gebruik gemaakt van wis- en natuurkunde.

Meer informatie en aanmelden via www.metius.nl, onderdeel vervolgcursus.

24 september

20:00 – 22:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom – passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht
astronomyontap.nl

28 september

20:00 – 22:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Prof. Ad M. van den Berg
Hoog energetische kosmische staling, extreme boodschappers uit het heelal

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
Zaal open +/- 19.15
Aanvang  20.00 uur Einde +/- 22.30
vwsnoorddrenthe.nl

28 september

20:00 – 22:00 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Als introductie worden behandeld:
* Hoe werkt ons weersysteem eigenlijk en waar grijpt klimaatverandering aan?
* Hoe werkt het watersysteem en de waterveiligheid in Noord-Holland?
Vervolgens zal ingegaan worden op wat Hollands Noorderkwartier, doet om de effecten van de klimaatverandering het hoofd te bieden, zowel op het vlak van preventie (bijdrage aan de CO2 reductie, de energietransitie en de circulaire economie) als op het vlak van  mitigatie (het verzachten van de effecten). Daarna zal een overzicht geven worden van de uitdagingen voor het waterbeheer in de komende eeuw.
Michiel Schreijer is strategisch adviseur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Wijkcentrum “Thuis in Overdie”
van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u
20:00 uur, voor niet leden €5,-
metius.nl

29 september

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


WORKSHOP  

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

03 oktober

00:00 uur

Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, Appingedam


Presentatie door Govert Schilling, freelance wetenschapsjournalist en publicist

Viering van het 40-jarig jubileum van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond.
kijkeensomhoog.nl

06 oktober

10:00 – 17:00 uur

Sterrenwacht Kreeft, Bennekom


Sterrenwacht Kreeft foto-expositie

06 oktober

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Galileo is een zelfstandig satellietnavigatiesysteem, dat kan functioneren naast andere bestaande navigatiesystemen, met name het Amerikaanse GPS, het Chinese Beidou of het Russische GLONASS. Het project Galileo is de laatste jaren spoedig verlopen. Momenteel cirkelen er 18 Galileo satellieten in een baan om de Aarde en de ondersteunende infrastructuur op de grond is gerealiseerd.

06 oktober

11:00 – 17:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Opendag SSA op 6 oktober 2018

Programma volgt

sterrenwachtalmere.nl

06 oktober

14:30 – 15:30 uur

Sterrenwacht Presikheaven, Arnhem


Georganiseerd door Sterrenwacht Presikheaven

 

1 2 3 4 5