Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

29 december

11:30 – 16:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

04 januari

19:30 – 22:00 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Stap in de duisternis van de Schoorlse Duinen en wandel mee met de Nachtwaker.
Beleef de donkere duinen, zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud.
Op je route beklim je het hoogste duin van Nederland!

Prijs € 8.00
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Contact:
Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen 072-5093352 of via schoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Praktisch:
Trek stevige schoenen en warme kleding aan en kleed je op het weer
Let op: geen zaklamp mee
Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat van de verharde paden af
Honden niet toegestaan

In deze donkere dagen van het jaar is het de tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte  en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud vanaf 8 jaar en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Online aanmelden op https://www.staatsbosbeheer.nl/nachtwakerschoorl

04 januari

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

05 januari

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Lezing door Ronald Klompe.
Een halve eeuw geleden werd de Space Race tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie gewonnen tijdens de missie van Apollo 8. De VS stuurde in december 1968 als eerste mensen naar de Maan. En hoewel er niet geland werd op de Maan, draaide Apollo 8 op Kerstavond wel tien rondjes om de Maan en zorgde daarmee voor een positieve afsluiting van het rampjaar 1968.

Presentator: Al meer dan 15 jaar verzorgt Ronald Klompe lezingen voor het Nationaal Ruimtevaart Museum. In 2019 wordt volop stil gestaan bij de 50e verjaardag van de bemande maanlanding, te beginnen met de lezing in januari waarin Ronald zal terugkijken naar de cruciale rol die de Apollo 8 missie gespeeld heeft in het succes van het Apollo programma.

Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Locatie: Aviodrome, Pelikaanweg 50, Lelystad Airport
Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)

Toegang regulier €7,00
Kinderen t/m 15 jaar en vrienden van het NRM: €3,50.
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van Aviodrome.

Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl

07 januari - 28 januari

20:00 – 22:00 uur

Euroster Rotterdam, Rotterdam


Cursus Sterrenkunde voor beginners
☼ Zelf sterrenkijken met een echte telescoop!
☼ Leer alles over de sterren en planeten
☼ Leer zelf de sterrenbeelden herkennen
☼ Leer zelf werken met een planisfeer
☼ Ontdek waar ons weer vandaan komt
☼ En nog veel meer…

De cursus bestaat uit 4 avonden met de volgende onderwerpen:
☼ Ons zonnestelsel: de zon, maan en de planeten.
☼ Zons- en maansverduisteringen, nieuwe maan,­ eerste en laatste kwartier.
☼ Sterrenbeelden.
☼ Zelf naar de maan, sterren en planeten kijken met een telescoop.
☼ Hoe weet ik welke planeten en sterren er vanavond te zien zijn? En het ISS?
☼ Welke (verre)kijker kan ik het beste kopen?

Voor deze cursus is geen voorkennis nodig, iedereen kan mee doen.
Uiteraard gaan we bij helder weer zelf met de telescoop naar de maan, sterren en planeten kijken.
De cursus kost 45,=, dit is inclusief een planisfeer van Rob Walrecht Productions, een exemplaar van het tijdschrift Zenit, lesmateriaal en toegang tot alle lezingen van Euroster in 2019.

Maximaal 30 deelnemers.

Natuurcentrum Trefpunt Rotta · Bergschenhoek

Euroster Rotterdam 

08 januari - 12 februari

19:00 – 20:00 uur

Cursus Astra Alteria, Witte Heide aan de Kerklaan 5a


Wil je meer willen weten over onze zon, ons zonnestelsel, de planeten, sterrenbeelden, kometen en het heelal?

Sterrenvereniging Astra Alteria organiseert in samenwerking met Stichting Natuur-& MilieuPlatform Ermelo een cursus sterrenkunde voor jongeren. Wanneer je op een heldere avond, door een grote telescoop naar de maan, de planeten, de sterrenbeelden en andere bijzonderheden aan de sterrenhemel wilt kijken of iets meer over de bijzondere wereld van astronomie wilt weten dan is deze cursus iets voor jou.

Bij de cursus ontvang je ook een eenvoudige sterrenschijf, waarmee je de actuele sterrenbeelden leert te vinden.
Lijkt je dit leuk meld je dan aan voor deze cursus. De cursus duurt 6 avonden en is steeds op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur. De datums zijn 8 januari, 15 januari, 22 januari, 29 januari, 5 februari en 12 februari.
De cursus wordt gegeven in de Witte Heide aan de Kerklaan 5a, 3851 JV te Ermelo. De hele cursus kost slechts 12,50 euro, er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen aan de cursus.
Bij meer aanmeldingen kom je op een wachtlijst voor de eerstvolgende cursus.

Als je vragen hebt, kun je ook contact opnemen met Kees Witteveen, van sterrenvereniging Astra Alteria, Prins Hendrikweg 12, 3881 GD Putten.
Tel. 0341-556967 of via willyenkees@planet.nl

10 januari

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Chris Ormel

Locatie

Alle lezingen worden gehouden op donderdagavonden om 20:00 uur in de Eekhoornzaal op de 1ste verdieping van het  Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten naast de Sterrenwacht. Loop links om het Bezoekerscentrum heen naar de achteringang. Toegang is gratis voor leden van de KNVWS Gooi en Vechtstreek en Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Toegang is €3 voor niet-leden.

11 januari

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

12 januari

13:30 – 15:30 uur

Sterrenkundeclub Radboud (Huygensgebouw), Nijmegen Nederland


Op 12 januari 2019 is er wederom een uniek actueel onderwerp: de missie naar Mars in 2031. Dan emigreren er vier mensen voorgoed naar Mars. Uit een selectieproces, dat begon met 200.000 enthousiastelingen, zijn honderd geluksvogels overgebleven die kans maken op die enkele reis.

Arno Wielders MSc. is het technisch brein achter Mars One, dat een menselijke kolonie wil vestigen op de rode/okerkleurige planeet. Met technische hulpmiddelen kan er door de mens een nederzetting opgebouwd worden. Mars heeft spectaculaire geologische kenmerken; de hoogste vulkaan in ons zonnestelsel (Olympus Mons), de Valles Marineris (de grootste canyon in ons zonnestelsel en zo groot als de Verenigde Staten) en een noord- en zuidpool. Op de zuidpool, en andere plekken onder het droge oppervlak, is wellicht vloeibaar water te vinden, dat een van de pijlers van leven is.

Wielders komt een boeiend verhaal schetsen over de status van het project. Maar ook over hoe men Mars wil terraformeren en de woonmodules en mensen wil beschermen tegen ruimtestraling, hoe men voedsel wil kweken en meer.

Deze lezing is, samen met de lezing van dr. Angelo Vermeulen (9 februari 2019) en dr. Emma Versteegh (2 maart 2019), onderdeel van het thema “reizen en leven buiten de Aarde”. Zorg dat je erbij bent!

Voor jongeren (10-20) die fan zijn van Sterrenkunde en aanverwante onderwerpen zoals Natuur-/Wiskunde, Astronomie, Ruimtevaart en er meer over willen leren.

Voor het bijwonen van een college vragen we € 5, contant te betalen bij binnenkomst. Hiervoor krijg je een college/lezing (2 blokken van 50 minuten) met heel veel informatie over jouw favoriete onderwerpen, en in de pauze krijg je een snack. Bovendien krijg je, na het merendeel van de colleges te hebben bijgewoond, een certificaat. (Hiervoor moet je je wel aanmelden als lid.)

Op de bewuste datum starten we ‘s middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur.
Er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.

Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) Huygensgebouw, campus Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.

Voor meer info: Sterrenkundeclub Radboud

14 januari

20:00 – 22:00 uur

Sterrenvereniging Astra Alteria, Ede


Het gaat er de komende decennia waarschijnlijk echt van komen: de eerste mensen zetten voet op Mars. Wie die mensen gaan zijn, is nog in nevelen gehuld. Maar ze moeten in ieder geval groene vingers hebben. Want eenmaal op Mars aangekomen zullen ze hun eigen voedsel moeten verbouwen. En dat is zelfs voor botanisten – dat wil zeggen: mensen die ervoor gestudeerd hebben – een enorme uitdaging. Daar is Wieger Wamelink, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, de afgelopen jaren wel achter gekomen.

In een kas in Wageningen probeerde hij de meest uiteenlopende planten en gewassen te verbouwen op nagebootste Marsgrond. De resultaten zijn verbijsterend en bemoedigend tegelijk. “We verwachtten weinig groei op de voedselarme bodem,” vertelt Wamelink. “En als er al iets zou ontkiemen, zou het snel doodgaan doordat er zoveel zware metalen in de grond zitten.” Voor de zekerheid stopten de onderzoekers dan ook vijf zaden in een potje. En dat hebben ze geweten. “We hadden kiemingspercentages die tussen de 80 en 90% lagen en moesten opeens 8400 planten monitoren!”

Science Café-avond bij Red’s Tapas Grill & Bar-Museumplein 3 Ede. De toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze avond slechts € 6,00. Aanvang 20.00 uur. Parkeren kan aan de overkant van het spoor op het Kuiperplein.

15 januari

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Spreker: Dr. P. (Paul) McNamara

De lezing die Paul McNamara over LISA, the Laser Interferonometer Space Antenna geeft, zal in het Engels gegeven worden. Meer informatie volgt.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

16 januari

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Op 16 januari 2019 start weer onze populaire cursus waarnemen. Dit is het vervolg van de basiscursus. In vijf interessante lessen wordt uitgelegd hoe u zelf de meest bijzondere waarnemingen kunt doen. Ook als u (nog) niet over een telescoop bezit, kunt u al mooie waarnemingen doen en zelfs prachtige foto’s maken! Natuurlijk wordt alles nog interessanter als u door een telescoop kunt kijken, maar hoe werkt zo’n apparaat, waar moet je op letten als je een telescoop gebruikt en hoe kan je (zelfs met een eenvoudige smartphone) mooie foto’s maken van bijvoorbeeld de maan!

Aangezien wij er naar streven om tijdens de cursus een praktijkles te geven kan de volgorde van de lessen wijzigen.
Les 1: Tijd en oriëntatie.
In deze les wordt u uitgelegd hoe u uw weg aan de hemel kunt vinden. De verschillende coördinaatsystemen worden op een duidelijke wijze uitgelegd.
Les 2: Waarnemen en sterrenbeelden.
In deze les gaan we dieper in op het doen van waarnemingen, hoe werkt uw oog? Waarom moeten we aan het donker wennen en nog veel meer! Ook wordt u verteld over de sterrenbeelden.
Les 3: Waarnemen van zon, maan en planeten.
In deze interessante les wordt uitgebreid uitgelegd hoe u veilig de zon, maan en de planeten kunt waarnemen. Hierbij worden veel onmisbare tips gegeven!
Les 4: Beeldbewerking en eenvoudige astrofotografie.
Hoe kunt u beelden die u in de telescoop ziet vastleggen en bewerken? Hoe kunt u met eenvoudige middelen indrukwekkende astrofoto’s maken? Alles komt in deze las een de orde!
Les 5: Praktijkles
Neem uw eigen telescoop en camera mee en leer met deze apparatuur om te gaan, haal alles uit uw camera en telescoop!

De praktijkles wordt gegeven tijdens de eerste heldere avond tijdens de cursus. De cursusprijs bedraagt €65,00. Voor dit bedrag krijgt u een cursusboek en een USB stick met programma’s en de PowerPoint presentatie van de cursus. In verband met de uitgebreide inhoud duren de lessen twee en een half uur. U kunt zich opgeven door een mailtje te sturen naar aanmelden via email

Saturnus | Heerhugowaard 

18 januari

20:00 – 22:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Prof. dr. J. Heise: Is ons universum er één uit vele?

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
Zaal open +/- 19.15
Aanvang  20.00 uur Einde +/- 22.30
vwsnoorddrenthe.nl

18 januari

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

18 januari

20:00 – 22:00 uur

Euroster Rotterdam, Rotterdam


Meer info volgt

Bentincklaan 40 | 3039 KK | Rotterdam

Euroster Rotterdam 

1 2 3 4 5 6