Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

22 februari

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

22 februari

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Presentatie Gerrit Burggraaf

Verenigingslid Gerrit Burggraaf zal deze thema-avond verzorgen. Gerrit is een doorgewinterde amateurastrofotograaf. Vanuit sterrenwacht Schelluinen worden regelmatig nieuwe astronomische producten aan de tand gevoeld. Op 22 februari staat een vrij nieuw fotografisch systeem op de agenda. Vanuit lichtvervuilend Nederland met een beperkt aantal heldere nachten is er behoefte aan fotografische “snelheid”. Rasa van Celestron heeft hier slim op ingespeeld. De Rasa 11” is al even op de markt, op dit moment wordt de 8” in Europa uitgeleverd en een 14” is speciaal op bestelling leverbaar. Op deze avond bekijken we het optische systeem, de accessoires die nodig zijn en ook een aantal nieuwe ccd’s die prima te gebruiken zijn met dit systeem. Op deze avond gaan we niet “voor het mooie plaatje” maar voor supersnelle resultaten! Bij helder weer maken we vanuit Papendrecht verbinding met Sterrenwacht Schelluinen en gaan we live meekijken naar een mooi aantal deepsky-objecten

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

22 februari

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Voor de smartphone zijn talrijke interessante sterrenkundige app’s beschikbaar. Astrid Eeuwes geeft een overzicht van de verschillende soorten app’s en bespreekt enkele veelgebruikte voorbeelden.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

22 februari

20:45 – 22:30 uur

‘t Vinkhuys Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Groningen


Lezing door Henk-Jan ten Duis, die voor zijn pensioen als specialist werkzaam is geweest in het UMCG.
Let op: de aanvangstijd van de lezing is kwart voor negen! Dit i.v.m. de ledenvergadering die hieraan voorafgaat en alleen voor leden Toegankelijk is.

‘t Vinkhuys | Diamantlaan 94 | 9743 BJ | Vinkhuizen | Groningen
gvws.info

23 februari - 03 maart

00:00 uur

Sonnenborgh, Utrecht

Verken het Heelal

Kom alles te weten over het heelal in de voorjaarsvakantie. Kom sterren kijken op één van de Kinderkijkavonden of overdag in het planetarium. Daarnaast bekijk je natuurlijk het vernieuwde museum: in Ver weg komt dichterbij maak je een interactieve reis door het heelal en de monumentale gebouwen. De nieuwe inrichting is te bezoeken op dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Overdag sterren kijken

Overdag sterren kijken? Het kan in de voorjaarsvakantie in het planetarium van Sonnenborgh. Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Aan de binnenkant zie je de sterrenhemel geprojecteerd. Alsof je op een mooie heldere avond naar de sterren kijkt! Ga mee op een reis door het heelal en bekijk de maan, sterren en planeten van heel dichtbij.

  • data: zondag 24 februari, dinsdag 26 februari, woensdag 27 februari, donderdag 28 februari, vrijdag 29 februari, zondag 3 maart
  • tijden: zondagen voorstellingen om 14.00/15.00/16.00 uur, overige dagen voorstellingen om 13.00/14.00/15.00 uur
  • prijs: entreekaartje + €2,20 toeslag, reserveren wordt aanbevolen en kan via tel. (030) 820 1420
  • voor wie: 8 jaar en ouder

4 X Kinderkijkavond

Niemand vroeg naar bed! Speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar zijn er extra veel Kinderkijkavonden in de voorjaarsvakantie. Beklim de trappen van de sterrenkoepels en neem een kijkje door de telescopen van Sonnenborgh. In de lezing ontdek je alles over de maan, planeten en sterren.
  • data: zaterdag 23 februari, woensdag 27 februari, donderdag 28 februari, zaterdag 2 maart
  • tijden: van 19.30 tot 21.00 uur
  • prijs: €12,- (kinderen)/ €10,- (begeleiders), reserveren wordt aanbevolen en kan via deze link
  • voor wie: 6 t/m 12 jaar

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 3512 NL | Utrecht

23 februari

10:00 – 17:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Op zaterdag 23 februari 2019 wordt in Almere-Haven de Nederlanse deepskydag gehouden.
Momenteel zijn we bezig het programma vorm te geven.
Wat we al hebben is een astronomiequiz, door Esther Hanko, een lezing van Sander van der Wal over ‘Open sterrenhopen in de tijd van Gaia’ en een lezing over ‘Het waarnemen van Hickson galaxies’ door Wouter van Reeven.
Mocht iemand van deze lijst een lezing willen geven over het visueel waarnemen van deepskyobjecten: laat het even weten (emailadres hieronder).

Tijden, adres en route worden nog bekend gemaakt. Entree: 6 euro, koffie en thee gratis. Aanmelden bij ondergetekende, email: jhm.vangastel@ziggo.nl

25 februari

20:00 – 23:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


Astronomy on Tap is een informele avond met praatjes van sterrenkundigen, met een quiz en met spelletjes. De avond wordt georganiseerd door wetenschappers van de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. De gratis avond in Grand Café De Burcht start om 20.00 uur. De voertaal is eenvoudig Engels. Iedereen is welkom.

 

All ages and backgrounds welcome! The entry is free and no reservation is needed. We start at 20h but recommend you arrive early to save a seat and grab a drink. And of course, beside the talks, we will have fun games where you can win cool science prizes! More info: check out

astronomyontap.nl

 

25 februari

20:00 – 22:00 uur

Sterrenvereniging Astra Alteria (A), Putten


Waarom is op aarde overdag de lucht blauw en ’s avond rood maar op de maan zwart? Hoe komt het dat we ’s avonds de zon nog zien terwijl hij al lang onder is? En wat is de groene flits? Wat zijn lichtpilaren? En wat is het asgrauw schijnsel van de maan? Hoe ontstaat een fata morgana? Hoe ontstaat een regenboog en waarom zien we altijd twee inverse bogen en heel soms vier? Deze en andere vragen over optische verschijnselen in de natuur worden op maandag 25 februari aanstaande beantwoord door Arnold Kip.

Arnold Kip is amateurastronoom en geeft regelmatig cursussen en lezingen op het gebied van de sterrenkunde. Ook houdt hij zich bezich met astro fotografie, waarbij hij bijvoorbeeld filmpjes en foto’s van de zon maakt.

De toegang voor leden van Astra Alteria is gratis. Voor niet-leden kost deze avond slechts € 6,00. Aanvang 20.00 uur. Parkeren kan aan de overkant van het spoor op het Kuiperplein.

Hof van Putten | Harderwijkerstraat 14 | 3881 EH Putten

01 maart - 03 maart

18:00 uur

Hoeve Weltevreden, Heeswijk Dinther


Van 1-3 maart is er weer een waarneemweekend!
Een weekend lang allemaal praatjes en cursusjes over waarnemen en andere praktische sterrenkunde.
‘s Nachts kun je -hopelijk- alle opgedane kennis meteen toepassen!
Op vrijdag 1 maart kan je vanaf 18:00 terecht op Hoeve Weltevreden te Heeswijk-Dinther.
Informatie over vervoer en wat mee te nemen volgt na aanmelding.

Alle JWG’ers (16+) zijn welkom! (Als je jonger dan 16 bent stuur dan even een motivatiemailtje naar thomasjurriaans@gmail.com)

Voor het weekend wordt een bijdrage gevraagd van 5,- per halve dag (dus 20,- voor het hele weekend), zoals gewoonlijk zijn de alcoholische dranken geregeld via briefjes.

Voor meer info

Voor vragen kun je contact opnemen met de waarneemweekendcommissie via
Mail: thomasjurriaans@gmail.com
Tel.: 06 2882 08 68

01 maart

19:30 – 22:00 uur

De Sterrenjutter, Koksijde


Een veel gestelde vraag van bezoekers aan de sterrenwacht in Koksijde is, mijn zoon/dochter is geïnteresseerd in sterrenkunde, welke telescoop koop je dan. Er is zoveel keuze: van heel goedkope, tot heel duur. Waar koop je dat. Is er een allround telescoop, voor sterren en planeten. Hoe kan ik hiermee fotograferen?

Voorzitter Emmanuel Fabel is al 50 jaar amateur astronoom en komt op vrijdag 1 maart zijn ervaring delen.

Bettystraat 7 | Koksijde | 8670 | België
De Sterrenjutters 

01 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

01 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Marc de Louw neemt de bezoeker mee op een fascinerende reis langs de planeten van ons zonnestelsel. Schitterende opnamen van talrijke ruimtesondes tonen vreemde werelden van de hete Mercurius tot aan de ijzige dwergplaneet Pluto. Bij helder weer kan met de telescopen naar de Maan worden gekeken.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

02 maart

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Berry Uiterwijk Winkel

Wat is de fysische oorsprong van gravitatie in het heelal en wat gebeurt er precies met materie die in zwarte gaten valt? Dat is de centrale vraagstelling van deze lezing.

In de relativiteitstheorie heeft Einstein een prachtige, maar uitsluitend wiskundige, afleiding gegeven voor het fenomeen gravitatie. Hij plaatst gravitatie / zwaartekracht in relatie tot de kromming van ruimte en tijd in het heelal. Een fysische verklaring voor gravitatie ontbreekt helaas. Wat erger is, in zijn gravitatieformule ontbreekt de factor cos a als correctie voor de kromming van ruimtetijd. In de wetenschap anno 2019 ontbreekt deze correctie factor nog steeds waardoor het heelal 5 – 7 x meer gravitatie en massa / materie / energie bevat dan tot heden aangenomen. Daardoor zitten we nog steeds ‘opgescheept’ met het begrip ‘donkere’ massa/materie en met ‘donkere’ energie.

In deze lezing wordt een alternatieve visie geboden waarmee die uitzichtloze en hopeloze zoektocht naar een sluitende verklaring voor ‘donkere’ massa / materie en energie’ volgens de zienswijze van de auteur tot een goed einde kan worden gebracht.

En wat gebeurt er precies als materie in een zwart gat valt. Zijn dit de afschuwwekkende en zeer tot de verbeelding sprekende belichaming van het absolute niets of zijn dit reële objecten? De auteur licht zijn visie toe met duidelijke illustraties en legt uit hoe zwarte gaten uiteindelijk een essentiële functie vervullen in het heelal en de cyclische beweging ervan.

Een lezing vanuit een andere invalshoek dan u gewend bent.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

02 maart

13:30 – 15:30 uur

Sterrenkundeclub Radboud (Huygensgebouw), Nijmegen Nederland


Emma Versteegh – Astrobiologie en haar onderzoek bij NASA JPL

Dr. Emma Versteegh de eerste vrouwelijke spreker en zij belicht een andere kant van leven buiten de Aarde. Versteegh is gepromoveerd in mariene geochemie aan de VU Amsterdam en heeft onder andere gewerkt bij NASA JPL waar ze diepzee-ecosystemen onderzocht als analoog voor potentieel leven op Jupiter’s maan Europa. Haar lezing gaat over astrobiologie en haar onderzoek bij NASA

Op de bewuste datum starten we ‘s middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur.
Er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.

Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) Huygensgebouw, campus Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.

Voor meer info: Sterrenkundeclub Radboud

04 maart - 08 april

19:30 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Begin maart 2019 starten de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een ‘Beginnercursus Sterrenkunde’.
Op zes maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.
Onbemande ruimteschepen die de planeten en hun manen van dichtbij fotograferen; grotere telescopen die steeds verder het heelal in kunnen kijken; vreemde objecten zoals exoplaneten, witte dwergen en zwarte gaten.
Op de televisie en in de pers worden we regelmatig op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde.
Enige kennis van sterrenkundige basis-begrippen zorgt ervoor dat men deze ontwikkelingen beter kan begrijpen, alsook het belang ervan.
Het vergroot ook het algemene inzicht in de wereld waarin we leven.
In de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ krijgt de cursist een duidelijk overzicht van diverse sterrenkundige onderwerpen.
Geen uitleg met natuurkundige formules, maar stap voor stap inzicht in de antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kunnen sterren stralen? Wat is licht? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren? Hoe wordt de ouderdom van het heelal bepaald? Hoe is het heelal ontstaan?”
Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, de Orionnevel en andere objecten aan de winterhemel.
De cursus wordt gegeven op zes maandagavonden:

4, 11, 18, 25 maart en 1 en 8 april

De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en worden gehouden in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst).
De cursus wordt gegeven door enkele enthousiaste vrijwilligers van de sterrenwacht en de vereniging Triangulum.
De cursusprijs bedraagt € 95,00 inclusief werkmap en koffie. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk.
Deze basiscursus is bedoeld voor een ieder die op eenvoudige wijze kennis wil maken met enkele basisbegrippen.
Voor nadere informatie en aanmelding: telefonisch 0571 – 262006 of via e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10