Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

04 mei

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: René Demets (ESA/ESTEC)

Tegenwoordig vindt niemand het nog vreemd wanneer de mogelijkheid van leven op Mars ter sprake komt. Toch werd niet lang geleden het onderzoek naar buitenaards leven beschouwd als een zweverige hobby. Kennelijk is ons collectieve bewustzijn gedurende de laatste twintig jaar ingrijpend veranderd. In zijn lezing gaat René Demets, sinds 1990 werkzaam als ruimtebioloog op ESTEC, hierop in. De jongste ontwikkelingen binnen de zoektocht naar het leven buiten onze planeet en de hoe dat buitenaards leven op onze aarde terecht kan komen.

Presentator:
René Demets is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, faculteit Biologie. Later is hij daar ook gepromoveerd in het gebied van de celbiologie. Via HE Space is hij gedetacheerd bij ESA/ESTEC, waar hij als astrobioloog wetenschappelijke experimenten ondersteunde in sondeerraketten, Space Shuttle, ISS, Biopan, etc.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

04 mei

14:30 – 15:30 uur

Sterrenwacht Presikheaven, Arnhem


Iedere eerste zaterdag van de maand is Sterrenwacht Prersikheaven te gast bij de Bibliotheek Presikhaaf, in het Multifunctioneel Prersikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7, Arnhem
Presentatie met actueel nieuws over ruimtevaart en de laatste ontdekkingen in de sterrenkunde.

Geschikt voor iedereen van 10 jaar en ouder.
Vrij entree, en de bieb bied je een kopje koffie of thee aan, en ranja voor de kinderen.

07 mei

20:00 – 22:30 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


Ton Spaninks

Natuurmuseum Brabant | Spoorlaan 434 | 5038 CH | Tilburg
wegaastro.nl

.

08 mei

19:30 – 22:00 uur

Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond, Appingedam


dr. ir. C.J.G. (Gerco) Onderwater

Restaurant Nefertari | Wijkstraat 68 | 9901 AK |  Appingedam
kijkeensomhoog.nl

09 mei

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Werkgroep Leidse Sterrewacht

Met satellieten reizen we nu door zonnestelsel naar planeten en kometen, maar hoe hebben we ooit, zonder de aarde te kunnen verlaten, de afstanden tot maan, zon en planeten kunnen meten? Na vanavond weet u er alles van.

Entreeprijs: €4

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

10 mei

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Vanaf januari 2019 verloopt de Astroclub volgens een nieuwe formule.

Wanneer?

Tenzij wettelijke feestdagen of moeilijk liggende data (bv. oudejaarsavond) vindt de Astroclub plaats elke tweede en laatste vrijdag van de maand van januari tot juni en van september tot december (dus niet in juli en augustus).

Wie is welkom?

Astroclub is een activiteit van MIRA die open staat voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn om aan deze activiteit deel te nemen.

Verschil tweede en laatste vrijdag van de maand?

Er zijn, met uitzondering van juli en augustus, elke maand twee Astroclubs.

– De tweede vrijdag van de maand is er in de multimediazaal een voorstelling die verzorgd wordt door vaste en vrijwillige medewerkers van MIRA. Deze voorstelling is  geschikt voor jong en oud. Het is de bedoeling om op een vlotte en kindvriendelijke manier een of ander onderwerp i.v.m. sterrenkunde of ruimtevaart voor te stellen. Duur: 60 minuten.

– De laatste vrijdag van de maand komt een externe spreker een lezing houden over zijn/haar wetenschappelijk onderzoek of interessesfeer. Het zijn sprekers die dieper ingaan op het behandelde onderwerp. Alle geïnteresseerde leken zijn welkom, geen enkele voorkennis is vereist. Maar deze avonden zijn wel minder geschikt voor kinderen onder de vijftien jaar. Duur: 90 minuten.

Let op: de voorstelling/lezing begint exact om 20 uur!!!

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Abdijstraat 22 | Grimbergen | 1850
mira.be

10 mei

19:30 – 23:00 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Lezing prof.dr. Rob Rutten:
Prof. dr. Robert Rutten was ruim veertig jaar zonnefysicus in Utrecht. Ook was hij deeltijdhoogleraar in Oslo en komt daar nog geregeld. Hij is expert in hoe het licht van de zon ontsnapt en hoe de spectraallijnen in dat licht dienen als meetinstrument. Hij was nauw betrokken bij de waarnemingen met de Dutch Open Telescope op La Palma en onderzoekt momenteel de structuur van de zonnechromosfeer.

Met de ontdekking van zonnevlekken door Galilei begon de astrofysica: de natuurkunde van objecten elders in het heelal. Het is opmerkelijk hoeveel we sindsdien van de zon te weten zijn gekomen. We weten meer van haar inwendige dan van het binnenste van onze eigen aarde, we begrijpen veel verschijnselen op het zonsoppervlak, en we weten precies hoe het zonlicht daar ontsnapt. De laatste jaren is er ook grote vooruitgang in het begrip van de ijle zonneatmosfeer dankzij nieuwe telescopen op aarde en in de ruimte en de komst van numerieke simulaties in supercomputers. Echter, de grootschalige zonneverschijnselen die met magnetisme te maken hebben – inclusief vlekken, filamenten, vlammen, coronale explosies – blijven ons voor grote raadsels stellen. Met name de aard en werking van de inwendige dynamo die het zonnemagnetisme regelt en daarmee ook de activiteitscyclus en het ruimteweer nabij ons planeetje blijven onbegrepen.

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

10 mei

20:00 – 22:30 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Door: Marcel – Jan Krijgsman

Gastspreker Marcel-Jan Krijgsman volgt nauwgezet de talrijke ruimtemissies naar de maan, Mars en andere doelen in ons zonnestelsel. Dit jaar staan er weer bijzondere projecten gepland, van landingen op de Maan tot vluchten naar de grens van ons zonnestelsel. In deze presentatie een actueel overzicht

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 14 jaar.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

Volkssterrenwacht Bussloo | Bussloselaan 4 |  7383 RP | Bussloo (gem. Voorst)
volkssterrenwachtbussloo.nl

10 mei

20:00 – 22:30 uur

Zenit, Den Helder


Harold Plooijer

Cees Buining Sterrenwacht
Perenhout 12 | 1787RE | Julianadorp
sterrenwachtdenhelder.nl

11 mei

10:00 – 17:00 uur

Astrofotografiedag, Oss


De Vereniging Werkgroep Astrofotografie organiseert ieder voor- en najaar een bijeenkomst vol presentaties van leden en (internationale) gastsprekers. Daarnaast is er volop gelegenheid kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

Het programma voor onze voorjaarsbijeenkomst op zaterdag 11 mei 2019 is bekend! Deze verenigingsbijeenkomst wordt weer gehouden in ’t Oude Theater in Oss, op de hoek Spoorlaan 58 en Bram v.d. Berghstraat. Het ligt op enkele minuten loopafstand van het NS-station, dus prima OV-bereikbaar.

De toegang is gratis voor leden van vereniging ‘Werkgroep Astrofotografie’. Voor niet-leden wordt de mogelijkheid geboden de halfjaarlijkse bijeenkomsten tegen betaling bij te wonen. Voor hen bedragen de entreekosten 12,50 euro; dit is incl. de laatste editie van het 72 pagina’s tellende ASTROBulletin (t.w.v. 7,50 euro). Niet-leden dienen zich vooraf aan te melden bij Maurice Toet: mftoet@gmail.com. De betaling dient bij binnenkomst contant (bij voorkeur gepast) te worden voldaan. De mogelijkheid om de bijeenkomsten voor niet-leden toegankelijk te maken is bedoeld om vrijblijvend kennis te maken met de vereniging. Uiteraard stelt de vereniging een lidmaatschap zeer op prijs.

Het programma (zie ook het plaatje):
09.30 uur Deuren van ‘t Oude Theater gaan open.
11.00 uur Opening door voorzitter Marco Verstraaten
11.15 uur Nicolàs de Hilster: Ontwerp en bouw van mijn sterrenwacht
12.00 uur Maurice Toet: Een astrofoto van ‘a’ tot ‘o’.
13.00 uur Grote (lunch)PAUZE! met ledencontacten, adverteerdersstands, 2e-hands astromarkt, enz.
14.00 uur Marco Verstraaten: ‘Nieuwtjes’
14.15 uur Uitreiking ‘PrestatiePrijs2018’ aan ???????
14.30 uur Romke Schievink: De restauratie van een ruim 100 jaar oude 9 cm Merz APO voor astrofotografie
15.15 uur Sebastiaan de Vet: Planeetonderzoek vanuit de achtertuin: hoe amateurs furore kunnen maken.
16.15 uur Korte (tussen)PAUZE!
16.45 uur Marco Verstraaten of Johan van Dorp: Resultaten foto-oproep komeet 46P/Wirtanen
17.00 uur Meegebrachte opnamen (max. 10 minuten p.p.).
Eventueel van tevoren te mailen naar Peter van Vliet: pjmvanvliet@zonnet.nl.
17.30 uur Dagsluiting. Daarna (naar keuze) gezamenlijk eten in restaurant ‘D’n Toei’, direct vanuit de zaal de linker (nooduit)gang (8,52 seconden tijgeren).

Niet-leden kunnen de bijeenkomsten bijwonen tegen betaling van €12,50 en ontvangen dan tevens de laatste uitgave van het verenigingsmagazine AstroBulletin.
Een lidmaatschap kost €25,– per kalenderjaar.
Niet-leden dienen zich vooraf aan te melden bij Maurice Toet: mftoetATgmail.com. De betaling dient bij binnenkomst contant te worden voldaan

Oss (‘t Oude Theater)
Vereniging Werkgroep Astrofotografie

11 mei

10:00 – 17:00 uur

 Louwman Historic telescopes, Den Haag

Kijkerbouw VSRUG organiseert op ZATERDAG 11 MEI 2019 een bezoek aan Louwman Historic telescopes en het Louwman Automobielmuseum in Den haag. Beiden in hetzelfde gebouw Leidsestraatweg 57 2594 BB Den Haag, Nederland
Vervoer is zelf te regelen; parkeergarage kost 6 euro per dag per wagen. Carpooling is een goed idee. Openbaar vervoer is ook een prima optie!
Onthaal en lunch gaat door op het prachtige terras van het museumplein binnenin het gebouw zelf.
Zo ziet de dag er uit. (vermoedelijk van 10 tot 17 uur)
  • Onthaal met Koffie/thee buffet met carrotcake en Haagse hopjescake
  • Uitleg in een lezingzaal door Peter Louwman over zijn historische telescopencollectie
  • Een lezing door een gids van het automobielmuseum over de geschiedenis van dit museum.
  • Peter Louwman geeft telkens voor groepen van 20 mensen een rondleiding doorheen de afdeling in het Louwman Museum met de Louwman Collection of Historic Telescopes. Anderen kunnen starten met een bezoek aan het automuseum. Zo wordt telkens gewisseld van groep.
  • lunch op de middag: Een ruim assortiment van harde en Haagse mini broodjes, belegd met luxe vlees- en kaaswaren op basis van twee broodjes per persoon, een broodje kroket, soep van de dag en handfruit. Vooraf geselecteerde dranken bij het middg-agmaal inbegrepen.
Extra drank is ter plaatse apart te vereffenen.
Deelname bedraagt 38 euro: dit is voor het complete programma met onthaal, lezingen en lunch plus ingang museum. (Parkeergarage en extra dranken NIET inbegrepen)
Inschrijving is pas definitief na overschrijving van 38 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 . op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van je naam (namen) en ‘ Louwman Historical Telescopes
OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt tot MAXIMAAL 60 personen.
Toch wil ik even vermelden dat deze gunstprijs er komt dankzij de uitstekende relatie met Peter Louwman.

11 mei

13:30 – 15:30 uur

Sterrenkundeclub Radboud (Huygensgebouw), Nijmegen Nederland


Afsluiting door Thomas Bronzwaer en anderen.

Voor jongeren (10-20) die fan zijn van Sterrenkunde en aanverwante onderwerpen zoals Natuur-/Wiskunde, Astronomie, Ruimtevaart en er meer over willen leren.

Voor het bijwonen van een college vragen we € 5, contant te betalen bij binnenkomst. Hiervoor krijg je een college/lezing (2 blokken van 50 minuten) met heel veel informatie over jouw favoriete onderwerpen, en in de pauze krijg je een snack. Bovendien krijg je, na het merendeel van de colleges te hebben bijgewoond, een certificaat. (Hiervoor moet je je wel aanmelden als lid.)

Op de bewuste datum starten we ‘s middags om 13:30 uur en eindigen om 15:30 uur.
Er zijn 2 colleges/lezingen met een pauze halverwege. Je bent vanaf 13:00 uur welkom bij de hoofdingang aan de Heyendaalseweg.

Faculty of Science (Faculteit der Natuurwetenschappen Wiskunde en Informatica) Huygensgebouw, campus Radboud Universiteit. Heyendaalseweg 135, 6525 AJ  Nijmegen.

Voor meer info: Sterrenkundeclub Radboud

11 mei

23:00 uur

Sidewalk Astronomy Montferland, s-Heerenberg


Bij helder weer organiseert Sidewalk Astronomy weer een sterrenkijkavond vanaf onze vaste waarneemplek op de Vijfsprong in Stokkum. Langzaamaan laat de zomersterrenhemel zich weer zien en we zullen dan ook de showpieces hiervan laten zien aan het publiek. Denk aan de bolvormige sterrenhoop M13, de Halternevel, de Ringnevel etc. Heb je zelf een telescoop of verrekijker, neem deze dan mee. We zullen geen last hebben van de Maan, het zal dus lekker donker zijn, ideaal om zwakke objecten op te zoeken.

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift wordt altijd ten zeerste op prijs gesteld. Dit geld zal volledig ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur

sidewalkastronomymontferland

 

15 mei

20:00 – 22:30 uur

Volkssterrenwacht Orion Bovenkarspel, Bovenkarspel


Door:  Rob van den Berg

Samenvatting:
Alles wat we weten over het heelal, sterren, nevels en sterrenstelsels
en vrijwel alle planeten, weten we door er alleen maar naar te kijken.
In verschillende golflengtes weliswaar, dus naast zichtbaar licht
“kijken” we ook in andere golflengtes, zoals radiostraling en UV licht. En door te kijken, te meten en te rekenen weten we hoe we afstanden van planeten, sterren en sterrenstelsels kunnen bepalen, weten we hoe groot en hoe zwaar een ster is, en weten we wat de samenstelling en de temperatuur van een ster is. Maar zelfs door de grootste telescopen blijven sterren dimensieloze lichtgevende stippen
(op een paar uitzonderingen na), dus wat voor trukendoos hebben sterrenkundigen om deze vragen te beantwoorden? Na vanavond wordt dat duidelijk. En een inkijkje in de historie van de astronomie laat zien wat we al eeuwen lang weten. Zo konden we in de 17e eeuw al de afstand berekenen tussen de planeten en de zon.

In deze presentatie geeft Rob van den Berg, directeur van Space Expo inzicht in de wereld van afstanden, maten en gewichten in het heelal.

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
Van te voren aanmelden via:  info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).

volkssterrenwachtorion.nl

15 mei

20:00 – 22:30 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


drs. Jos Loonen

De Biechten | Vincent van Goghlaan 1 | 5246 GA | Hintham
Niet-leden betalen € 7,50 voor het bijwonen van de lezingen en de jeugd € 3,-.
galaxis-sterrenkunde.nl

1 2 3 4 5 6 7