Het huidige nummer

Zenit-nr6-2018-cover-min.jpg

Achter de schermen wordt hard gewerkt om de Einstein Telescope (ET) naar Nederland te krijgen. Zuid-Limburg is een van de kandidaat-locaties waar deze zwaartekrachtgolf detector van de derde generatie in het volgende decennium zou kunnen verrijzen.Om dit megaproject van 1,1 miljard euro binnen te slepen, met het Duits-Limburgse grensgebied (Vaalserberg?) als beoogde locatie, sloot het nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef in 2016 een samenwerkingsovereenkomst met het Duitse Albert Einstein Institut.

Ook de politiek roert zich steeds meer. Het provinciebestuur van Limburg voert al enkele jaren een krachtige lobby, het Beneluxparlement roept de Nederlandse en Belgische overheden op tot daadkracht en minister van Onderwijs Van Engelshoven legde onlangs 32 miljoen euro op tafel, onder meer bedoeld voor het opstellen van de bid om de ET naar Limburg te halen.Even dreigden plannen tot heropening van de oude zinkmijn van Moresnet roet in het eten te gooien, maar dat onzalige voornemen lijkt nu van tafel. Voor het slagen van de Nederlandse bid is meer nodig dan wijzen op de gunstige geologische omstandigheden in Zuid-Limburg voor ET. Overheden, bedrijfsleven, instellingen van onderwijs en onderzoek, en – niet te vergeten – de plaatselijke bevolking, al deze neuzen dienen dezelfde kant op te wijzen. Niet alleen bestuurders maar ook volksvertegenwoordigers hebben in deze een actieve rol te vervullen, maar op dat front lijkt het opvallend rustig. Met de lobby van CDA-kamerlid Martijn van Helvert als positieve uitzondering. Een kamerbrede inzet in deze kan de kans op een positief besluit in 2021 alleen maar vergroten. 

 • Zonnewijzers
 • Zonnewijzers vroeger en nu
 • Hoe werkt een zonnewijzer?
 • Sterrenkunde in 1848
 • Telescoop in beeld
 • Amateurs actief
 • Op bezoek Volkssterrenwacht Urania in Hove en nog veel meer in de nieuwe Zenit.

Bestel het juni-nummer hier 

 

Zenit-5-2018-cover-min.jpg

Het heelal is letterlijk ongrijpbaar. Sterren, sterrenstelsels en planeten staan ver weg en zijn alleen te bestuderen dankzij het licht dat we van deze objecten opvangen of de gegevens die ruimtesondes doorseinen, met meteorieten en maanstenen als uitzondering. Maar zonder natuurkunde en theorie komen we met het begrijpen van die waarnemingen niet ver. Vooral de relativiteitstheorie en de kwantummechanica spelen een grote rol in de theorievorming, met name als het gaat om kosmologie, zwarte gaten en het allereerste begin van het heelal. Beide theorieën doen uitermate vreemd aan omdat ze mijlenver af staan van onze alledaagse ervaring. Kosmologie en zwarte gaten roepen bij leken steevast ook de meeste vragen op, maar antwoorden gebaseerd op de genoemde theorieën gaan hun voorstellingsvermogen nogal eens te boven. Dat het heelal in deze zin ook figuurlijk ongrijpbaar is, bleek in de berichtgeving rond het overlijden van Stephen Hawking afgelopen maart. Veel aandacht voor de icoon status van de wetenschapper en zijn ziekte ALS, maar zie zijn belangrijkste wetenschappelijke bijdragen maar eens duidelijk voor het voetlicht te krijgen. Een uitdaging voor een blad als Zenit om te blijven werken aan heldere uitleg over sterrenkunde en aanverwante zaken.

 

 

 

  

 • Bijzondere sterren
 • De mysterieuze ster van Boyajian
 • R Sculptoris, een ster aan het einde van zijn leven
 • L2 Puppis: het levensverhaal van een zus van onze zon
 • Stephen Hawking (1942 – 2018) Briljant wetenschapper met filmsterren faam
 • In gesprek met Ed van den Heuvel
 • Nieuwe montering voor telescoop Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel
 • “Op bezoek” Sterrenwacht De Sterrenjutter in Koksijde en nog veel meer in de nieuwe Zenit

Bestel het mei 2018 nummer hier 

Zenitnr4-2018-cover_6da.jpgHet zit de James Webb Space Telescope niet mee, want voor de zoveelste keer dreigt er uitstel voor de lancering van de opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop. Was de lanceerdatum in de oorspronkelijke planning voorzien voor 2010, acht jaar later ‘vliegt’ de ruimtetelescoop nog steeds niet. Schuld daaraan is een heel scala aan technische problemen en kostenoverschrijdingen. In 2011 dreigde het Amerikaanse Congres het project zelfs helemaal te schrappen. Zo ver kwam het niet, maar het Congres legde NASA wel een budgetplafond van 8 miljard dollar op. Maar eind februari rapporteerde de Amerikaanse rekenkamer dat een lancering in het voorjaar van 2019 wellicht niet haalbaar is, onder meer vanwege problemen met het openvouwen van het zonnescherm van de ruimtetelescoop. Gesproken wordt over een uitstel van minstens 3 maanden, waardoor de grens van acht miljard overschreden zal worden. NASA komt in april met een eigen rapport over de stand van zaken rond de JWST. De kans dat het Congres deze keer de poot stijf houdt en NASA aan het opgelegde budgetplafond zal houden, lijkt klein. Dan gaat immers acht miljard dollar door het afvoerputje. De James Webb zal wel vliegen, de vraag is alleen wanneer.

 

 

 

  

 • Klimaatverandering in het verleden
 • Klimaatverandering en ijstijden
 • Abrupte klimaatverandering in het verleden en de toekomst
 • Het oerbos bij Amersfoort
 • Deepsky NGC 2683, een ‘ufo’ in de Lynx
 • TESS gaat planeten bij naburige sterren onderzoeken
 • Speuren naar een auto in de ruimte
 • Verschenen AstroBoekjes   en nog veel meer in het aprilnummer van Zenit

Bestel het aprilnummer hier

Nr3-cover.jpg

Een rode Tesla Roadster zwevend door de ruimte met ‘Starman’ achter het stuur en de aarde op de achtergrond. Ruimtevaartentrepeneur Elon Musk had deze publiciteitsstunt zelf bedacht om de lancering van zijn nieuwste raket de Falcon Heavy op 6 februari luister bij te zetten. Commentaren in de media spraken over een belangrijke stap in de richting van bemande Marsreizen nu Musk er met de Falcon Heavy in is geslaagd de Tesla in een baan rond de zon te schieten. Het vestigen van een permanente Marskolonie is naar eigen zeggen zijn belangrijkste doel voor de lange termijn. De eerste mens op Mars zal nog wel even op zich laten wachten, want behalve technische hindernissen liggen ook politieke beren op de weg naar de rode planeet. Het is immers moeilijk in te zien hoe Musk met zijn bedrijf SpaceX zonder overheidsopdrachten geld kan verdienen met bemande ruimtevaart. Alle goede voornemens van bijvoorbeeld de Verenigde Staten ten spijt, zakken met vele miljarden dollars heeft Washington nog niet beschikbaar gesteld om mensen naar Mars te sturen.

 

 

 

 

 

 

Zenit maart heeft als thema Amateursterrenkunde.

 • Op zoek naar snelle radioflitsen
 • Amateursterrenkunde voor beginners en gevorderden
 • Mijn eerste telescoop
 • Een planetoïdendataset onderzoeken met de programmeertaal Python
 • In gesprek met Richard Bosman Amateurastronoom. Richard Bosman maakt vanuit de stad astrofoto’s van zeer hoge kwaliteit
 • Worden zonnevlammen getriggerd door donkere materie?
 • Amateurs Actief en nog veel meer.

Bestel dit nummer hier

Zenit-2-2018-cover-min.jpg

In het nog jonge jaar 2018 staan ons vanuit sterrenkundig
oogpunt interessante ruimtemissies te wachten. De meest
veelbelovende is de Amerikaanse Transiting Exoplanet Survey
Satellite. TESS, waarvan de lancering volgende maand is
voorzien, houdt vanuit een langgerekte baan rond de aarde
nauwgezet de helderheid van ongeveer 500.000 sterren in de
gaten. De satelliet zal naar verwachting ongeveer 3000 exoplaneten
opsporen die, draaiend rond hun ster, een klein
beetje sterlicht onderscheppen. Het bijzondere aan TESS is dat de satelliet zich toelegt op nabije sterren. De atmosferen van eventueel ontdekte exoplaneten in de bewoonbare zone rond hun ster kunnen dan in de toekomst onderzocht worden op de aanwezigheid van zuurstof (ozon), waterdamp en methaan, gassen die mogelijk wijzen op biologische activiteit. Maar dat heeft alleen kans van slagen als de betreffende exoplaneten niet al te ver van de aarde af staan'.

 

 

 

 

Zenit februari is een special voor Sterren Schitteren voor Iedereen (SSVI) 
Zoveel mogelijk mensen, en dan met name kinderen, op een laagdrempelige manier kennis laten maken met de sterrenhemel. Veel (amateur)organisaties zetten zich voor dit nobele doel in, maar
Sterren schitteren voor iedereen is in dit opzicht een heel bijzonder
initiatief. Dit project, een geesteskind van Jean-Pierre Grootaerd en Harrie Rutten, richt zich op kinderen met een beperking en/of achterstand door aan scholen en instellingen een telescoop ter
beschikking te stellen. Deze groep bezoekt niet zo vaak een sterrenwacht en komt ook op andere wijze niet gauw in aanraking met sterrenkunde, maar Sterren schitteren voor iedereen wil daar verandering in brengen. Lees hier over en veel meer in de nieuwe Zenit 

 • Sterren Schitteren voor iedereen, hoe het begon
 • Sterren Schitteren voor iedereen, ervaringen uit de praktijk
 • Sterren Schitteren voor iedereen, internationale activiteiten
 • Deepksy NGC 1514, de kristallen bol
 • Zilveren erepenning van de KNVWS voor Frans Dijk
  Niek de Kort
 • "Op bezoek" Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen
  Middelburg
 • Wat is het nut van de bemande ruimtevaart, en nog veel meer

Bestel hem hier

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie