Info over Zenit en Stip Media

maart 2018

Zenit is het grootste blad over sterrenkunde en ruimteonderzoek in Nederland. Het bestaat al ruim veertig jaar en is lange tijd door Stichting De Koepel uitgegeven. Sinds begin 2014 heeft Stip Media het stokje overgenomen. De laatste jaren is er hard gewerkt aan een nieuwe formule, waarbij meer met thema wordt gewerkt en er veel aandacht is voor actuele onderwerpen. Er komen ook onderwerpen als astrofotografie en andere amateurartikelen voorbij. (Het februarinummer was een special Sterren Schitteren voor Iedereen, het maart 2018-nummer heeft als thema Amateursterrenkunde, maar liefst 13 pagina’s) 

De afgelopen periode is er telefonisch, per chat of mail met veel astronomieliefhebbers contact geweest.
Bij lezingen of evenementen is met aanwezigen gepraat. Op andere momenten werden personen in het land opgezocht.
Wat ons is opgevallen en wij graag willen delen of laten weten is het volgende:

  • Inhoud en uiterlijk van Zenit is door Stip Media de afgelopen paar jaar onder handen genomen. Jullie kunnen op korte termijn een verdere restyling verwachten.   
  • Naar verluidt zijn er voorheen pogingen gedaan Zenit te helpen/steunen. Wij weten niet precies hoe de vork in de steel zit. Maar staan wij voor elk contact meer dan open. (Wat kunnen wij met en voor elkaar doen?)
  • Dat de diverse interessegebieden binnen de astronomie lastig allemaal met één magazine te bestrijken zijn is logisch. Dat proberen we met themanummers te ondervangen.    
  • Op Astroforum is te lezen dat ‘moeilijk benaderbaar’, ‘slecht reageren’ en matige ‘communicatie’ voor de nodige vraagtekens heeft gezorgd. Dat betreuren wij. Bij navraag lijkt het om een periode van een aantal jaar geleden te gaan, voor of kort na de overname. We vernemen nu dat het contact makkelijk en vlot verloopt.
  • In 2017 is er flink gewerkt om Zenit en andere bladen digitaal beschikbaar te maken inclusief vele jaargangen archief. Helaas is nog niet duidelijk of we dit project goed kunnen afronden en op welke termijn. We blijven eraan werken.
  • Het in de winkels beschikbaar zijn: vermoedelijk vanaf deze zomer. 

Met de online agenda delen we nu meer dan 150 lezingen, workshops en evenementen. zenitonline.nl/agenda
Wij delen activiteiten graag met website, facebook, en nieuwsbrief.
Als het uitkomt en wij het tijdig weten misschien ook in Zenit zelf. Stuur informatie maar door.

We willen tevens de redactie aanvullen met een actieve amateurastronoom.
Met zo’n extra redactielid willen we Zenit nog meer van ons allemaal maken.
Wij kijken ernaar uit om in contact te komen met een geschikt iemand, en staan te trappelen om met elkaar een zo goed mogelijk blad te maken.
Reacties, vragen of opmerkingen hierover kunnen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 0641209699

Qua activiteiten zoeken wij o.a. contact met volksuniversiteiten waar cursussen worden gegeven.
We hebben contact met diverse andere plekken waar lezingen, cursussen en workshops worden georganiseerd, of er kan elk moment contact ontstaan.
Als er interesse is sturen wij daar materiaal heen, of proberen aanwezig te zijn wanneer mogelijk.
Zo zijn er steeds meer plekken waar de aanwezigen / deelnemers met Zenit en onze jaarboeken dus verder met astronomie in aanraking komen.

Het is echt de moeite waard om Zenit weer eens te lezen! Nieuwsgierig? Speciaal voor leden van Astroforum (Ook Facebook) kunnen we Zenit met een aantrekkelijke korting bieden. Een jaarabonnement van 59,50 voor 49,50! Hiervoor krijg je 11 nummers én als welkomstgeschenk een nummer extra. 

Deze aanbieding geldt voor mensen die de afgelopen dertien maanden geen abonnee zijn geweest van Zenit.

 

Logo-ZENIT.png

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl