astrnieuwsheader

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

NASA stuurt helikopter naar Mars

Schermafbeelding 2018-05-12 om 00.14.55.png

In het jaar 2020 gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een helikopter naar de planeet Mars sturen. De verwachting is dat de helikopter daar in 2021 gaat aankomen en dan zelfstandig gaat rondvliegen. Het zou voor het eerst zijn dat een machine zelfstandig gaat rondvliegen op een ander hemellichaam.

De bedoeling is dat de 'marskopter' gebieden op Mars gaat verkennen waar de onbemande karretjes niet naartoe kunnen rijden. 
 
 
 
 
De helikopter weegt ongeveer 2 kilo en de wieken zullen 3.000 rondjes per minuut draaien. Dat is ongeveer 10 keer zo snel als op aarde. Dit is nodig omdat de lucht op Mars een stuk ijler is dan hier. 
 
Vanwege de enorme afstand tussen Mars en de aarde kan de helikopter geen directe vluchtopdrachten worden gegeven. De opdrachten zouden namelijk pas minuten later op Mars aankomen en ingrijpen zou dan vaak al te laat zijn. De helikopter moet bij aankomst op Mars daarom zelf zijn vlucht plannen en beslissingen nemen. 
 
Erg groot is de helikopter overigens niet. De helikopter is namelijk maar net iets groter dan een honkbal. De ontwikkeling van de helikopter heeft al ruim 5 jaar in beslag genomen.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie