Sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel

Ook dit jaar was het weer een feestje om tijdens de 41ste Landelijke Sterrenkijkdagen publiek te ontvangen bij Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel; ook bij collega-sterrenwachten kon publiek weer gluren door de telescopen. Helaas  waren de weergoden ons minder goed gestemd dan vorig jaar, vrijdag en de zaterdagavond was het bewolkt. Zondagmiddag was het  gelukkig mooi zonnig en helder weer, zodat er met de zonnetelescoop naar de zonnevlekken en zonnevlammen gekeken kon worden. Hier kwamen bezoekers en heel veel jeugd op af.

Op de vrijdagavond waren er twee optreden van de muziekgroep Ursae Minoris met muziek en lichtkunst van de Nachtelijke hemel met composities van de sterrenhemel, ‘Hoe klinkt een sterrenbeeld?’ ‘Hoe veranderen waarnemingen de realiteit?’ Dit was  iets heel nieuws dat gebracht werd en heel bijzonder.

Kijken door de telescopen is natuurlijk altijd een hoogtepunt, maar gelukkig was er meer te beleven. Zaterdagavond en zondagmiddag waren er doorlopend  presentaties in het planetarium en in de expositieruimte werden er allerlei natuurkundige proefjes gedaan zoals  proefjes met licht, over zwaartekracht en magnetisme.
Al met al  kunnen we tevreden zijn met een bezoekersaantal van zo’n klein 400 man, de sterrenkijkdagen zijn met de landelijke insteek altijd weer leuk om te organiseren.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl