Agenda

volkssterrenwachtbussloo.nl

Volkssterrenwacht Bussloo
25 mei, prof.dr. John Heise: Het Multiversum, is ons universum er een uit vele?

Vele waarnemingen bevestigen dat ons heelal is ontstaan in een Oerknal: een uitdijing van de ruimte vanaf een beginpunt in de tijd. Maar er zijn nog veel vragen. Wat gebeurde er in het begin? Waarom is die uitdijing bijna perfect gelijkmatig en in alle richtingen hetzelfde? Hoe ontstaan de minieme afwijkingen van deze perfectie en worden er toch kleine klontjes gevormd waarin materie samenbalt tot sterren, sterrenstelsels en uiteindelijk de zon, planeten en de mens?

Er is een theorie, de zo genoemde inflatietheorie, die hier een verklaring voor geeft en uitlegt wat de oorzaak van de Oerknal is. Maar als ons heelal dan toch ergens in een klein puntje ontstaan is, dan is het toch denkbaar dat er in andere puntjes, vroeger of later een meerdere universums kunnen zijn ontstaan?

Het multiversum is een interessante hypothese en houdt de wetenschappers al jaren bezig. Wellicht is het begonnen met een vacuümbubbel, met daarin energie, wat het uitdijen zou kunnen verklaren. De bubbels zouden vervolgens met elkaar in botsing zijn gekomen waardoor er zeer waarschijnlijk meerdere universums zijn ontstaan. Elke bubbel met vacuüm is een universum. Maar hoe valt dit te bewijzen? En kan dat botsen tussen die bubbels wel? Door bijvoorbeeld computer simulaties probeert men te onderzoeken en te vergelijken met het universum zoals we dat nu kennen. Toch gedragen de bubbels zich niet zoals verwacht. Dan blijkt dat de theorie toch anders is dan de praktijk. Prof. dr. John Heise geeft een overzicht van actuele inzichten hierover.

De Volkssterrenwacht Bussloo is iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze.

Meer informatie over de activiteiten van de Volkssterrenwacht Bussloo is te vinden op de website www.volkssterrenwachtbussloo.nl, op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo of telefonisch via (0571) 262006. volkssterrenwachtbussloo.nl

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl