Agenda

lwsk.nl

Spreker: Prof. Dr. Ronald Kleiss

Ronald Kleiss is hoogleraar theoretische elementairedeeltjesfysica op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn aandachtsgebied is het voorspellen van resultaten aan grote bestaande en toekomstige versnellers, zoals de LHC, Large Hadron Collider bij CERN in Genève. Hierin speelt onder andere de Monte Carlotechniek een belangrijke rol. Het optimaliseren hiervan is een van zijn speciale interesses. Kleiss wordt veel gevraagd voor publieksoptredens vanwege zijn vermogen zijn abstracte vakgebied eenvoudig en aansprekend uit te leggen.

Onderwerp: Het conflict tussen de Algemene Relativiteitstheorie en de Quantummechanica (ART vs QED)
De Relativiteitstheorie en de Kwantummechanica zijn het op een aantal wezenlijke punten niet met elkaar eens! Voorbeelden: de fluctuaties op kleine schaal vanwege het onzekerheidsprincipe passen niet binnen de “gladde” eigenschappen van de ruimte in Einsteins Algemene relativiteitstheorie en de kwantumverstrengeling spot blijkbaar/schijnbaar met de lichtsnelheid als limiet. Professor Kleiss zal in deze lezing nader ingaan op deze saillante tegenstrijdigheden en aangeven in welke richtingen oplossingen gezocht en mogelijk gevonden kunnen worden.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven.

lwsk.nl 

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl