Agenda

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Is het Universum rond? 

Zaterdag 3 februari 2018 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)

Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.

Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.

Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Titel:

Is het Universum rond?

Door: Rob Roodenburg (TUD)

Einstein noemde de kosmologische constante zijn grootste blunder. Onder een andere naam is deze later in het gangbare kosmologische model weer opgevoerd als “donkere energie”.

Natuurkundige Emmy Noether heeft echter in haar theorema (1919) bewezen dat er voorwaarden zijn verbonden aan energiebehoud. Einstein vond haar briljant, maar negeerde het toen zij dat aan hem vertelde.

Rob Roodenburg en zij coauteurs hebben Noethers theorema toegepast om de oplossing van Einsteins relativiteit voor het universum (Robertson-Walker)  te repareren voor energiebehoud. Dit leidt tot een rond universum zonder donkere energie, een model dat niet veel afwijkt van Einsteins eerste model.

Presentator: Rob Roodenburg (1952) heeft meettechniek en relativiteit gestudeerd aan de TU Delft. Samen met zijn twee coauteurs (Frans en Oscar) schrijft hij boeken voor www.loop-doctor.nl een onafhankelijke denktank voor meet- en regeltechniek en astronomie. Zij behoren tot de zeer weinigen die systematisch alle benodigde berekeningen over relativiteit uitplozen en waar nodig op aannames en mystiek corrigeerden.

Na 15 jaren noeste arbeid leidt dit tot een kosmologisch model zonder “donkere energie”. Het model is puur gebaseerd op Einsteins relativiteit, is rond zoals Einstein dat voorstelde, maar is beperkt door Noethers theorema.

Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website:

nationaalruimtevaartmuseum.nl

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl