schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Waarneemtips

Juni

 Maan

Laatste Kwartier               6 juni                    20.32 uur
Nieuwe Maan                   13 juni                  21.43 uur
Eerste Kwartier                20 juni                  12.51 uur
Volle maan                       28 juni                  06.53 uur

Planeten

Mercurius is vanaf ongeveer 18 juni ’s avonds boven de noordwestelijke horizon te zien. Op 12 juli komt hij in zijn grootste oostelijke elongatie. Dan is zijn afstand tot de zon – gezien vanaf aarde – dus het grootst. Verwar Mercurius niet met de veel helderder Venus, die verder van de zon staat.

 Venus gaat meer dan twee uur na de zon onder. De planeet valt op als ‘helderste ster’, ’s avonds in het (noord)westen.

Mars schittert een groot deel van de nacht in de Steenbok. Hij blijft laag boven de zuidelijke horizon. Doordat de planeet de aarde nadert, is hij nog helderder dan vorige maand.

Jupiter is ’s avonds en tot na middernacht in het sterrenbeeld Weegschaal een zeer opvallende verschijning. De planeet staat tussen de sterren Spica en Antares, die beide veel minder helder zijn dan Jupiter.

Saturnus, in oppositie met de zon op 27 juni, is vrijwel de hele nacht zichtbaar in het sterrenbeeld Schutter. Voor de geografische breedte van Utrecht verheft de planeet zich slechts 16 graden boven de zuidelijke horizon.

Uranus is in juni niet zichtbaar.

Neptunus is – met een kijker – aanvankelijk slechts zichtbaar van circa 3 uur ’s nachts tot in het ochtendgloren, laag in het zuidoosten. Hij staat in de Waterman. Eind juni is hij vanaf ongeveer 1.30 uur te zien.

Kometen

Er worden deze maand geen heldere periodieke kometen verwacht. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging www.kometen.nl.

Meteoren

De Juni-Boötiden zijn met name aan het einde van de maand actief. Hoewel klein en met een grillige activiteit, is het een zwerm om in de gaten te houden: hij heeft uitbarstingen vertoond waarbij de uurfrequentie piekte rond de 100 meteoren per uur. De laatste uitbarstingen waren in 1998 en in 2004. Dit jaar zal de nagenoeg Volle Maan rond het maximum op 27 juni een zeer storende factor zijn.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl