schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

April

Maan

Laatste Kwartier 8 april 09.18 uur
Nieuwe Maan 16 april 03.57 uur
Eerste Kwartier 22 april 23.46 uur
Volle maan 30 april 02.58 uur

Planeten

Mercurius bereikt op 29 april zijn grootste westelijke hoekafstand tot de zon. Maar in deze tijd van het jaar maakt de ecliptica ’s morgens een kleine hoek met de horizon. Daarom is Mercurius deze maand niet te zien met het blote oog.

 

Venus is in de loop van deze maand steeds langer te zien, ’s avonds in het westen. Vanaf 8 april gaat de heldere planeet meer dan twee uur na de zon onder.

Mars en Saturnus zijn ’s ochtends in het zuid(oost)en zichtbaar. Op 2 april zijn ze met elkaar in conjunctie. De oranje Mars nadert nog steeds de aarde en wordt helderder. Op 1 april is Mars 166 miljoen kilometer van de Aarde verwijderd; op 1 mei is die afstand verminderd tot 126 miljoen km.

Jupiter prijkt een groot deel van de nacht in het sterrenbeeld Weegschaal. Hij komt dag na dag vroeger op.

Uranus is begin april met een kijker misschien nog even zichtbaar in de avondschemering in de buurt van de heldere planeet Venus. Daarna staat Uranus te dicht bij de zon.

Neptunus is deze maand niet zichtbaar.

Kometen

Er worden deze maand geen heldere periodieke kometen verwacht. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging www.kometen.nl.Meteoren

 

Halverwege deze maand worden de Lyriden actief. Op de avond van 22 april bereiken ze hun maximum, helaas met de maan in EK als gezelschap. Naast de Lyriden verschijnt er af en toe een heldere Virginide aan de hemel.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl