schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Maart

 

Maan

Volle maan 2 maart 01.51 uur
Laatste Kwartier 9 maart 12.20 uur
Nieuwe Maan 17 maart 14.12 uur
Eerste Kwartier 24 maart 16.35 uur
Volle maan 31 maart 14.37 uur

 

Planeten

Mercurius bereikt zijn grootste elongatie op 15 maart. Van 2 tot 22 maart is hij is ’s avonds boven de westelijke horizon te zien. Hij bevindt zich in de buurt van de véél helderder Venus. Om de schijngestalten van Mercurius te kunnen zien is een flinke kijker nodig.

 

Venus is ’s avonds zichtbaar boven de westelijke horizon, kort nadat de zon is ondergegaan. Mercurius is ook in de buurt.

Mars en Saturnus zijn ’s ochtends in het zuidzuidoosten zichtbaar. Ze zijn vrijwel even helder.

Jupiter komt nu al vóór 1 uur ’s nachts op en blijft zichtbaar tot het aanbreken van de dag. Hij prijkt in de Weegschaal, ongeveer halverwege tussen Spica en Antares, maar hij is veel helderder dan deze sterren.

Uranus is met een verrekijker nog steeds goed zichtbaar. Hij staat aan de avondhemel in het westen, en wel in het grensgebied van Vissen en Ram. Eind van de maand is hij rond 21 uur zomertijd nog net zichtbaar in de schemering en dan vergezeld van de stralend heldere Venus.

Neptunus is in maart niet zichtbaar.


Kometen

Er worden deze maand geen heldere periodieke kometen verwacht. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging www.kometen.nl.

Meteoren

Deze maand zijn er weinig meteorenzwermen actief. Vanaf de tweede helft van maart kunnen er wat meer heldere antihelion-meteoren verschijnen vanuit het hemelpunt recht tegenover de zon. Die meteoren staan te boek als de Virginiden waar soms heldere exemplaren (vuurbollen) tussen kunnen zitten. Net als op andere momenten in het jaar verschijnen er met name in de nanacht sporadische meteoren aan de hemel.

 

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl