schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Maan

Laatste Kwartier               7 februari                           16.54 uur
Nieuwe Maan                   15 februari                         22.05 uur
Eerste Kwartier                23 februari                         09.09 uur

Planeten

Mercurius, Venus en Neptunus staan dicht bij de zon aan de hemel. Ze zijn in februari niet zichtbaar.

 

Mars is ’s ochtends in het zuidoosten zichtbaar in de buurt van de ster Antares. De planeet nadert de aarde en haar helderheid neemt langzaam toe.

Jupiter komt nacht na nacht vroeger op; hij blijft boven onze horizon tot na het aanbreken van de dag. De heldere planeet prijkt in het sterrenbeeld Weegschaal, halfweg tussen de sterren Spica en Antares.

Saturnus is ’s ochtends laag in het zuidoosten te zien als een ‘ster’ van de eerste grootte. Zijn zichtbaarheid neemt langzaam toe.

Uranus is met een verrekijker vroeg in de avond vrij hoog in het zuiden te zien, later op de avond staat hij lager in het westen. Hij bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen. Eind van de maand gaat hij omstreeks 21.30 uur onder.

Kometen

Er worden deze maand geen heldere periodieke kometen verwacht. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging www.kometen.nl.

Meteoren

Februari is een rustige maand voor meteoorwaarnemers omdat er weinig zwermen actief zijn. Zo nu en dan kan een heldere ‘antihelion’-meteoor verschijnen uit het punt recht tegenover de zon. Daarnaast zijn er vooral in de nanacht sporadische meteoren te zien.

Weersverwachting

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl