schijngestalten

 

 unawe  EuSpSo.png

 Vallendesterren  Eurekashop be

 

Oktober

Maan

Volle Maan                        5 oktober                           20.40 uur
Laatste Kwartier               12 oktober                         14.26 uur
Nieuwe Maan                   19 oktober                         21.12 uur
Eerste Kwartier                28 oktober                         00.22 uur

Planeten

Mercurius is op 8 oktober in bovenconjunctie met de zon. De planeet gaat kort na de zon onder en is dus niet waarneembaar. Mercurius trekt tot en met 22 oktober door het sterrenbeeld Maagd en daarna door de Weegschaal.

Venus schittert ’s morgens voor het aanbreken van de dag boven de oostelijke tot zuidoostelijke horizon. De hoekafstand tussen de planeet en de zon neemt af. In de tweede helft van de maand komt Venus minder dan twee uren voor de zon op, maar de planeet blijft goed zichtbaar. Venus passeert op 5 oktober Mars. Op 18 oktober staat de smalle maansikkel in de buurt. Venus beweegt oostwaarts: tot en met 8 oktober in de Leeuw en daarna in de Maagd.

Mars zien we eveneens in de ochtendschemering in het oosten tot zuidoosten. Hij is de eerste drie weken van oktober in gezelschap van de veel opvallender planeet Venus. Op 5 oktober passeert Venus Mars. Op 17 oktober is de smalle maansikkel vlakbij. Mars is tot 13 oktober in de Leeuw en vervolgens in het sterrenbeeld Maagd.

Jupiter is op 26 oktober in conjunctie met de zon en hij is daarom deze maand niet zichtbaar.

Saturnus staat ’s avonds laag in het zuidwesten, in het sterrenbeeld Slangendrager. Op 24 oktober heeft de planeet gezelschap van de smalle maansikkel.

Uranus is op 19 oktober in oppositie met de zon. De planeet is nu – met een verrekijker of telescoop – de hele nacht te zien in sterrenbeeld Vissen.

Neptunus is met een telescoop ’s avonds te zien. Hij gaat pas ver na middernacht onder. De verste planeet van ons zonnestelsel is een lichtje van de achtste grootte in sterrenbeeld Waterman.

Kometen

Er worden in oktober geen kometen verwacht die interessant zijn voor amateurwaarnemers. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging http://www.kometen.nl/  

Meteoren

Van 2 oktober tot 7 november zijn de Orioniden actief. De zwerm heeft erg breed maximum rond 22 oktober. De meeste meteoren verschijnen daarom in de nachten rond die datum. De radiant van de zwerm, het punt waar de meteoren vandaan lijken te komen, ligt tussen de ster Betelgeuze van Orion en het sterrenbeeld Tweelingen. De radiant komt in de loop van de nacht steeds hoger aan de hemel. De zwerm is daarom het best te zien in de nanacht. De maan zal dit jaar niet storen. Orioniden zijn heel snel en hebben vaak nalichtende sporen. Hun moederkomeet is de beroemde komeet Halley. Overigens kunnen er in oktober ook al enkele trage Tauriden aan het firmament verschijnen.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie