schijngestalten

Juli

Maan

Eerste Kwartier    30 juli 17.23 uur

Volle Maan            9 juli 06.07 uur

Laatste Kwartier 16 juli 21.26 uur

Nieuwe Maan      23 juli 11.46 uur

Planeten

Mercurius bereikt op 30 juli zijn grootste oostelijke elongatie, maar de omstandigheden zijn niet ideaal. De verbindingslijn zon-Mercurius maakt een kleine hoek met de horizon,

dus de planeet komt niet hoog. Maar met een verrekijker maakt u een kans Mercurius te zien tussen 5 en 21 juli in de avondschemering heel laag boven de westnoordwestelijke horizon en gaat hij iets meer dan een uur na de zon onder. Verwar Mercurius niet met de veel helderder Jupiter, die verder van de zon aan de hemel staat. Mercurius trekt door de sterrenbeelden Tweelingen, Kreeft en de Leeuw (vanaf 16 juli).

Venus schittert ‘s morgens in het oosten. Tegen het einde van de maand komt zij meer dan drie uur vóór de zon op. De maan passeert de planeet op 20 juli. Venus is tot en met 29 juli in de Stier, daarna in Orion.

Mars bevindt zich minder dan 9° van de zon en is daarom niet waarneembaar. Op 27 juli is de planeet in conjunctie met de zon. Mars trekt door de sterrenbeelden Tweelingen en Kreeft (vanaf 18 juli).

Jupiter wordt minder goed zichtbaar. De hoekafstand tussen de zon en de planeet neemt af. Jupiter staat in de avondschemering in het zuidwesten tot westen. Tegen het einde van de maand gaat hij al vóór middernacht onder. Op 1 juli heeft de planeet gezelschap van de maan. Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd, een tiental graden ten noordwesten van Spica.

Saturnus is een groot deel van de nacht te zien. Hij gaat pas ver na middernacht onder. Op 7 juli passeert de maan de planeet. Saturnus bevindt zich in de Slangendrager, linksboven de ster Antares van de Schorpioen.

Uranus wordt beter zichtbaar. De planeet komt tegen het einde van de maand al vóór middernacht op. In de ochtendschemering is ze met een verrekijker te zien in het zuidoosten. Op 17 juni passeert de maan. Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen.

Neptunus is een steeds groter deel van de nacht boven de horizon. Hij komt eind juli al in de avondschemering op. De planeet culmineert in de ochtendschemering in het zuiden. Hij staat in het sterrenbeeld Waterman.

Kometen

Er worden in juli geen kometen verwacht die interessant zijn voor amateurwaarnemers. Raadpleeg voor recent ontdekte waarneembare kometen de website van de Nederlandse Kometen Vereniging http://www.kometen.nl/   

Meteoren

De zomerzwermen komen weer op gang. Begin juli verschijnen de eerste α-capricorniden en iets later ook de eerste δ-Aquariden-Zuid. Beide zwermen leveren heldere trage meteoren en pieken rond 30 en 31 juli, wanneer de maan half verlicht is. Omdat beide zwermen uit dezelfde hemelstreek lijken te komen, kunnen ze makkelijk met elkaar worden verward, maar α-Capricorniden zijn te herkennen aan hun oranjeachtige kleur. De eerste Perseïden verschijnen rond half juli. Deze rijke zwerm bereikt halverwege augustus zijn maximum.

Weersverwachting

Foto van de dag

Tweets over sterrenkunde

Contact

Stip Media

Louise de Colignystraat 15 

1814 JA Alkmaar

+3172 531 49 78

info@zenitonline.nl

Login redactie